Kotiruokaa ja kahvilatunnelmaa – keittiötoiminnan historia

Helmin maukas, edullinen lounas on osa yhdistyksen ydintä. Helmin keittiö on tarjoillut ruokaa kävijöilleen läpi vuosikymmenten, ensimmäisiä kertoja jo 1980-luvulla. 

Vuonna 1986, kolme vuotta perustamisen jälkeen, Helmi rakenteli päiväkeskustoimintaansa Pasilassa. Tuolloin talolla kerrotaan tarjoillun ruokaa, pääasiassa pakasteaterioita, hintaan 7 markkaa. Lounas oli siis tuohon aikaan perin vaatimaton, mutta ruoan tarjoamista kävijöille pidettiin tärkeänä. Keittiötä varustettiinkin vähitellen ruoanlaiton mahdollistamiseksi, jotta helmiläisille saataisiin turvattua kunnon kotiruoka. 

Seuraavina vuosina päiväkeskustoimintoja kehitettiin kovaa vauhtia. Jäsenkunnan moninaisiin tarpeisiin haluttiin vastata yhä paremmin. Päivä- ja iltatoimintaa järjestettiin muun muassa erilaisten uusien ryhmien muodossa. Näistä yksi oli jo vuonna 1989, ja useina sitä seuraavina vuosina, kokoontunut ruoanlaittoryhmä. Myös kahvittelu oli suosiossa, ja Porthaninkadun nuorisotiloissa kokoontui perjantaisin kahvikerho. 

Vuonna 1991 Pasilan jäsentoimintakeskuksen tilat laajenivat, mikä mahdollisti myös keittiötoiminnan uudet ulottuvuudet. Tuolloin ateriatarjonta laajentui jokapäiväiseksi. Kerran viikossa alettiin pitää myös jäsenille avointa kahvilaa. Työtoiminta otti ensiaskeleitaan, ja vuoden aikana sen piiriin tuli myös keittiö- ja kahvilatyö Pasilassa. 

Seuraavana vuonna jäsenten kerrotaan työtoiminnan lisäksi harjoittaneen omaa kahvilatoimintaa, jolla he keräsivät rahaa harrastuksiin. 1993 aukesi kahvio myös yhdistyksen käyttöönsä saamiin Snellmaninkadun tiloihin. Vuonna 1995 kokeiltiin puolestaan kesäterassikahvilaa Pasilan pihassa, jota pyöritettiin jäsenten ja henkilökunnan yhteisvoimin. 

1990-luvun lopulla keskimäärin noin neljäsosa työtoiminnan työtunneista tehtiin keittiötoiminnassa. Pasilan ruokala oli avoinna viitenä päivänä viikossa, ja työntekijöitä oli 2–3 päivää kohti. Helmin oman jäsentalon ruokalan lisäksi työtoiminta toteutti pienimuotoista pitopalvelua. Länsi-Pasilan vanhusten asuintalossa järjestettiin vanhuksille kerhotoimintaa, johon kuului ruokahetki. Helmin työtoiminta hoiti kerholaisten ruokailupalvelun, ja lisäksi joitain yksittäisiä aterioita toimitettiin viikoittain talon asukkaille. Helmi-talolla myös tempaistiin leivontatalkoita, esimerkiksi joulun alla leivottiin yhdessä talon joulumyyjäisiä varten. 

Laajeneva keittiötoiminta tavoittaa yhä useampia 

2000-luvun vaihteesta lähtien keittiötoiminnassa mukana oleville järjestettiin erilaisia kokki- ja ruoankäsittelykursseja, kuten kasvisruoka-, leivonta-, säilöntä-, arkiruoka- ja juhlatarjoilukurssit. Vuonna 2002 alettiin pyörittää kahvilatoimintaa Keskisen terveysviraston psykiatrisen poliklinikan tiloissa. Kahvio nimettiin Fantasia-Kahvilaksi. Se oli toiminnassa kesäkuuhun 2005 asti, jolloin Helsingin kaupunki otti tilat omaan käyttöönsä. Länsi-Pasilan vanhustentalon ruokapalvelu laajeni kahdesti viikossa tapahtuvaksi, ja lisäksi Helmin työtoimintaan osallistuvat järjestivät juhlapyhinä ruokailun yhteyteen ohjelmaa vanhuksille. Myös Pasilan jäsentalolla pidettiin silloin tällöin erilaisia herkutteluhetkiä. 

Vuonna 2006 Helmi sai Itä-Helsingin jäsentalolle Siilitieltä uudet, keittiölliset tilat. Tämän myötä lounastoiminta päästiin käynnistämään myös toisella Helmi-talolla. Lounasruokaa tarjoiltiin Siilitiellä maaliskuun alusta alkaen ensin muutamana päivänä viikossa ja toiminnan päästyä vauhtiin joka arkipäivä. Keittiötoiminnan laajennuttua Helmi alkoi toimittaa tilausten pohjalta tarjoiluja myös yhdistyksen yhteistyökumppaneille. 2007 Pasilan talon jäsentiloja remontoitiin, ja jäsenten käytössä oleva keittiö uusittiin täydellisesti. Tuona vuonna Länsi-Pasilan vanhustentalon lounastarjoilun ruokailijamäärä oli käynyt niin vähäiseksi, että toiminta päätettiin lopettaa kesäkuussa. Vuosikymmenen loppuun keittiötoiminta rullasi molemmilla taloilla kaikkina aukiolopäivinä, eli lounasta tarjoiltiin kesän lomakuukautta lukuun ottamatta Pasilassa joka päivä ja Siilitiellä jokaisena arkipäivänä. 

Vuoden 2010 joulukuussa Pasilan talolla alkoi mittava lattiaremontti, joka jatkui seuraavan alkuvuoden ja vaikutti myös keittiötoimintaan. Pitkäaikaisen keittiötyönohjaajan jäädessä eläkkeelle ei hänen tilalleen lähestyvän remontin vuoksi palkattu uutta työntekijää, vaan työtä ostettiin vuokratyövoimayhtiöstä. Vaikka muu jäsentoiminta siirtyi väistötiloihin, pyöri lounaskeittiö kuitenkin koko kevään vanhalla jäsentalolla. Huhtikuusta lähtien keittiötä jouduttiin pitämään viikonloppuisin suljettuna ja kesä-heinäkuuksi se meni kokonaan kiinni. Valmistettujen lounaiden määrä jäi tuona vuonna vähäisemmäksi, mutta remontti toi Pasilan lounaskeittiöön lattiakaivot ja paremman ilmanvaihdon. 

Vuonna 2012 käynnistyi perjantai-iltakahvila Café Pasilan Helmi tuoden talolle uusia kävijöitä ja toimintaa. Aukiolosta vastasi aina yhdestä kahteen vapaaehtoista. Kahvilasta muodostui monelle toipujalle tärkeä kohtaamis- ja keskustelupaikka perjantai-iltapäivinä. Kahvilassa ryhdyttiin järjestämään myös ohjelmallisia iltoja esimerkiksi elävän musiikin tai runojen parissa. Vuonna 2013 Itä-Helsingin jäsentalo muutti uusiin, isompiin ja toiminnallisempiin tiloihin Herttoniemen Mäenlaskijantielle. Muuton yhteydessä tehtiin keittiöremontti, ja uuden keittiön ja isompien tilojen myötä toimipisteen ruokailijamäärät nousivat merkittävästi. Pian tämän jälkeen myös Herttoniemessä alkoi pyöriä viikonloppukahvila. Kaffila-Helmi oli avoinna joka toinen lauantai kahden vapaaehtoisen vetäjän voimin, ja siellä tarjoiltiin edulliseen hintaan itse tehtyä pientä suolaista ja makeaa purtavaa. 

Teemoja ja tietotaitoa 

2010-luvulla Helmin keittiötoiminta monipuolistui entisestään. Molempien talojen lounaskeittiöissä toteutettiin Makuja maailmalta -teemalounaita, joilla tutustuttiin teemana olevan maan ruokaan ja kulttuuriin. Helmiläiset saivat maisteltavakseen mm. meksikolaista ja kiinalaista ruokaa. Kummallakin Helmi-talolla huomioitiin myös erilaiset juhlapyhät, kuten ystävänpäivä, juhannus, halloween, itsenäisyyspäivä ja joulu, jolloin tarjolla oli teemanmukaisia herkkuja sekä ohjelmaa. Pasilan lounaskeittiössä järjestettiin kansainvälisen ruoanlaiton ryhmä yhteistyössä Helsingin työttömien kanssa. Toteutuksesta vastasivat ohjaajat ja vapaaehtoiset yhdessä. Taloilla alettiin tarjoilla puuroa aamujen alkajaisiksi kahdesti viikossa. Myös kahvilatoiminta jatkui aktiivisena. 

Vuonna 2016 Pasilan keittiötyönohjaaja laati keittiöön kirjallisen omavalvontasuunnitelman, johon vapaaehtoiset perehdytettiin. Keittiön vapaaehtoisille järjestettiin myös hygieniapassikoulutus. Helmin keittiön omavalmistusprosentti pyrittiin pitämään korkeana, ja esimerkiksi vuonna 2019 se olikin 80–90 % luokkaa. Ruoanvalmistuksessa suosittiin kotimaisia raaka-aineita sekä kauden vihanneksia ja juureksia. 

Kesäkuussa 2020 avattiin uusi, kaikkien yhteinen Helmi-talo. Muuton yhteydessä keittiössä tehtiin remonttia, jotta se palvelisi entistä suurempaa kävijämäärää. Remontin ansiosta keittiötiloista saatiin toimivat ja hyvin varustellut. Lounasruokailun sujuvuutta lisättiin lämpölinjastolla. Ruokailuun oli nyt aiempaa enemmän niin tilaa kuin aikaa. Aamupuurotarjoilu laajentui jokapäiväiseksi ja iltapäiville tuli jatkuva mahdollisuus ostaa kahvilatuotteita. Tilaa varattiin myös erilaisten kurssien järjestämiseen Helmi-talon keittiössä. 

Koronapandemia sekoitti kaiken muun ohella Helmin keittiötoiminnan. Keittiö oli kiinni jopa kuukausia, ja tiukkojen hygieniaohjeiden ja turvavälien takia keittiötoiminnassa olevien vapaaehtoisten mahdollisuutta toimia keittiössä jouduttiin rajaamaan huomattavasti. Rajoitukset määrittivät myös lounasruokailun tarjoilumääriä, ja ruokasalissa oleskelua porrastettiin pienimmillään 10 henkilöön kerrallaan. Myöskään suunniteltuja kokkauskursseja ei pystytty talolla vielä järjestämään. Talon ollessa kokonaan kiinni toteutettiin lounastarjoilu take away -periaatteella, eli lounaskassin sai hakea talolta mukaan. 

Rajoitusten helpottuessa on Helmin keittiötoiminta käynnistynyt jälleen vilkkaana. Innokkaat vapaaehtoiset valmistavat keittiöhenkilökunnan asiantuntevassa ohjauksessa lounaita ja leivonnaisia kävijöiden ravitsemiseksi. Keittiön varustelukin ajanmukaistuu, muun muassa vuonna 2022 saatiin kassan kylkeen vitriini, joka helpottaa kahvilatuotteiden säilytystä ja esillepanoa. Myös ruoanlaitto- ja leivontakurssit ovat saaneet uutta tulta alleen, ja Helmin keittiö on jälleen keskus yhdessä tekemiselle ja oppimiselle. 

Roosa Tiensuu 

 

Lähteet: Mielenterveysyhdistys HELMI ry:n toimintakertomukset.