Toiminta

Toiminta Helmi-talolla 

Kolme ihmistä viettämässä aikaa Helmi-talon Siskon salissa. Kaksi istuu sohvilla, toinen heistä lukee lehteä ja toinen rentoutuu silmät kiinni. Kolmas henkilö kasaa palapeliä sohvien takana olevan pöydän ääressä.
Helmi-talo on auki ma – pe klo 9.00 – 15.00. Tervetuloa!
Tutustu Helmi-taloon täältä!

Helmi-talo Vallilassa on kaikille avoin kohtaamispaikka. Talolta löydät juttuseuraa, voit lukea päivän lehdet ja juoda vaikka kupin kahvia. Helmi-talolla voi myös hoitaa asioita tietokoneella, katsella telkkaria ja kuunnella musiikkia. Voit myös osallistua talon yhteisiin askareisiin omien voimavarojesi mukaan. 

Toiminnan tarkoituksena on edistää mielenterveystoipujien osallistumista yhteiskuntaan sen yhdenvertaisina jäseninä. Toiminnan lähtökohtana on omatoimisuus ja aktiivisuus, joka tuo toimintaan osallistuville lisävalmiuksia elämästä selviytymiseen. Tavoitteena on ihmisten tukeminen arjessa ja voimavarojen löytäminen osallisuuden kautta. 

Talolla pidetään paljon erilaisia teemapäiviä, yleisötilaisuuksia, asiantuntijaluentoja ja juhlia. 
Katso viikko-ohjelma täältä! 

Tutustu Helmin toiminnasta, vapaaehtoisista ja vertaisista kertovaan dokumenttiin tästä:

Ryhmätoiminta 

Kaksi henkilöä tutkii Helmi-talon seinällä olevaa viikko-ohjelmaa hymyillen. Toinen osoittaa häntä kiinnostavaa ohjelmaa.
Helmi-talolla kokoontuu ryhmiä moneen makuun.  Toimintaan kuuluvat luovan toiminnan ryhmät, erilaiset harraste- sekä liikuntaryhmät. Ryhmätoiminta elää ja muuttuu jatkuvasti – uusia ryhmiä perustetaan sujuvasti kävijöiden ehdoilla. 

Lue lisää ryhmistä tapahtumakalenterista!

 

Vapaaehtoistoiminta 

Kuvassa neljä erinäköistä ja ikäistä henkilöä hymyilee ja seisoo rivissä. Jokaisen vaatteissa on pieni vihreä sydän.
Helmi-talon arjessa vapaaehtoisilla on suuri merkitys. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keittiössä, ryhmänohjaajina harraste- ja vertaisryhmissä sekä talon askareissa ja kunnostustöissä. Vapaaehtoistoimintaan ovat tervetulleita kaikki siitä kiinnostuneet. 

Lue lisää vapaaehtoistoiminnasta!

 

Keittiötoiminta 

Helmin keittiön kassalla hymyilevä kassahenkilö. Tiskillä on pullaa, kahvia ja kahvimaitoa. Kirkkaan keltaiseen takkiin pukeutunut on ostamassa jotain.
Keittiötoiminta mahdollistaa taloilla edullisen lounaan, joka on monelle toimintaan osallistuvalle tärkeä osa päivää ja yksi tärkeä syy lähteä toimintaan mukaan. Keittiötoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset saavat toimintaan osallistumisen kautta tietoa terveellisestä ruokavaliosta, kokemuksen vastuun ottamisesta ja onnistumisen kokemuksia.   

Lue lisää keittiötoiminnasta! 

 

Tukihenkilötoiminta 

Kaksi naista kävelyllä puistossa. Aurinko on juuri alkanut laskemaan.
Helmin tukihenkilötoiminta yhdistää tukea kaipaavan mielenterveystoipujan ja vapaaehtoisen tukihenkilön. Tukihenkilötoiminnalla autetaan niitä ihmisiä, jotka kokevat yksinäisyyttä ja joiden omat tukiverkostot ovat puutteelliset.

Tukihenkilösuhteessa huomioidaan jokaisen tuettavan omat lähtökohdat ja tarpeet. Tuen muotoja ovat esimerkiksi keskusteleminen, harrastuksiin tutustuminen, ulkoilu, asiointiapu ja muu arkinen tekeminen. Tukisuhde solmitaan tuettavan ja tukihenkilön välille erillisellä sopimuksella. 

Lue lisää tukihenkilötoiminnasta!

 

Palveluohjaus 

Ylhäältä päin kuvattuna kaksi henkilöä täyttämässä paperilomaketta pöydän äärellä.
Onko arjen asioiden hoito haasteellista? Koetko tarvitsevasi tukea asioiden hoitamisessa? Oletko umpikujassa auttamisviidakossa? Palveluohjaus saattaisi olla vastaus kysymyksiin. Helmin palveluohjaus tarjoaa yksilöllistä tukea ja rinnalla kulkemista haasteellisessa elämäntilanteessa. 

Lue lisää palveluohjauksesta!

Vertaistuki verkossa

Nuorehko henkilö kotonaan tietokoneen äärellä. Tietokoneen ruudulla näkyy neljä ihmishahmoa.
Vertaistuen avulla samankaltaisessa tilanteessa olevat voivat tukea toisiaan ja vaihtaa kokemuksiaan vastavuoroisesti. Kun tietää, ettei ole vaikeuksiensa kanssa yksin, helpottuu vaikeiden hetkien yli pääseminen. Tasavertainen ja toiset huomioiva kohtaaminen lievittää ahdistuneisuutta ja auttaa poistamaan pelkoja. Parhaimmillaan vertaistuki tarjoaa omaan tilanteeseen liittyvää tietoa ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat arjessa selviytymistä. Vertaistoiminnan kautta voit löytää uusia ystäviä ja yhteisiä harrastuksia!

Helmin vertaistukiryhmä virtuaaliporinat Facebookissa ja Avomielin-yhdistysten yhteinen Avomielinverkko Discord-alustalla täydentävät talolla tapahtuvaa ajatusten vaihtoa.

Lue lisää verkon vertaistuesta täältä!