Rakkaudella vapaaehtoistyötä

Voimakas hoivavietti ja halu auttaa ihmisiä on kulkenut mukanani oikeastaan koko ikäni. Lapsena haaveilin suuresta perheestä. Kouluttauduin hoitoalalle ja autoin ihmisiä elämänkaaren eri vaiheissa 20 vuotta, saatoin sairaita ja iäkkäitä vanhuksia viimeiselle matkalleen.  Olin myös omaishoitajana kehitysvammaiselle lapselleni seitsemän vuotta. 

Kun sairastuin itse ja jäin työkyvyttömyyseläkkeelle, tuli tyhjä olo. Mietin, että mitä mä nyt teen. Psykiatrian poliklinikan kautta löysin Helmi ry:n ja innostuin vapaaehtoistoiminnasta. Noin viisi vuotta sitten aloitin Herttoniemen talon keittiössä, missä osallistuin erilaisiin keittiöhommiin. Nyt tällä hetkellä Vallilan talolla olen vetänyt ryhmiä. Käsityöt ovat lempijuttuni. Ohjaan myös taukojumppaa kolme kertaa viikossa. 

Vapaaehtoisena olen saanut merkityksellisyyden ja osallistumisen kokemuksia, ja tämä toki vaikuttaa suuresti mielenterveyteeni sekä jaksamiseeni. Se on myös palkitsevaa ja kaikki olemme täällä samanarvoisia. Ryhmässä luomme yhteisöllisyyttä. Opimme uusia taitoja ja tietoja toisiltamme. Näin saamme ylläpidettyä myös sosiaalisia kontaktejamme, jotka ainakin itselleni ovat tärkeitä toipumisen kannalta. Ja mikä parasta, meistä vapaaehtoisista pidetään hyvää huolta. Meille järjestetään erilaisia virkistystapahtumia ja tukenamme on ammattitaitoinen henkilökunta, jonka puoleen voi aina kääntyä tarvittaessa.  

Olen juuri saanut tiedon, että minut on hyväksytty kokemusasiantuntijakoulutukseen. Seuraavat puoli vuotta menee siis tämän projektin kanssa. Mutta vapaaehtoistyöni jatkuu koulutuksen ohessa edelleen. 

Tiina Viitanen