Kissaterapiaa

Kur kur, voi tuota kehräyksen määrää ja pään puskemista jalkoihini, kun saavun kotiin. Kuusi- ja seitsemänvuotiaat rescue-kissat Tytti ja Ruut ovat parhaimmat ystäväni. Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni, ja meillä on aina ollut koiria ja kissoja kotona. Viime vuosina kissat ovat vieneet täysin sydämeni. Ja erityisesti rescue-kissat. Rotukissatkin ovat kauniita, mutta melko kalliita. Suomessa on paljon kodittomia kissoja tälläkin hetkellä, joten olen halunnut olla mukana auttamassa ja antanut kodin jo kahdelle kissaneidille. Kolmaskin olisi tervetullut, jos tilat ja resurssit vain riittäisivät. 

Seitsemänvuotias Ruut, tuo mustavalkoinen neiti, on hyvin rauhallinen ja seuraa mielellään sivusta ihmisen touhuja.  Kun taas kuusivuotias Tytti on todellakin läheisriippuvainen kissa, joka on aina kyljessä kiinni. Se pitää huolen, että olen näköetäisyydellä koko ajan kotona. Makaa sylissä pitkin pituuttaan, kun esimerkiksi neulon ja nukkuu yöt vieressä. 

Eläimet ovat hyvin terapeuttisia olentoja. Myöskin kissat. Eläinten positiivinen vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin on ollut tiedossa jo pitkään, mutta vasta viime vuosikymmenien aikana olemme saaneet tieteellisiä todisteita eläimen terapeuttisista vaikutuksista ihmiseen. On tutkittu, että kissaterapia voi saada aikaan fyysisiä ja psykologisia parannuksia. Se parantaa ihmisen elämänlaatua monilla tavoin. Esimerkiksi mielenterveystoipujan kohdalla se voi vähentää ahdistusta ja masennusta sekä tietenkin yksinäisyyttä. Tästä minulla on omakohtainen kokemus yksinasuvana. On niin kiva tulla kotiin, kun tietää jonkun olevan vastassa. 

Kissan kehrääminen on rentouttavaa ja se stimuloi keskittymistä. Alzheimerin tautia tai dementiaa sairastava ihminen saattaa jopa muistaa asioita menneisyydestä silittäessään kissan turkkia. On myös vanhusten palvelutaloja, joissa heidän seuranaan asustelee kissa tai jopa useampikin. Itse aikanaan työskentelin vanhusten palveluyksikössä, jossa oli vanhuksilla lemmikkinä kissa. 

Olen kuullut myös sanottavan, että kissan läsnäolo laskee ihmisen verenpainetta ja sillä olisi positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä. 

Kissat ovat myös yksilöitä ja useimmiten yöeläjiä, joten käytöksessä tulee esille joskus myös ei niin mukavia asioita. Esimerkiksi meillä useimmiten yöaikaan harrastetaan kilpajuoksua peräkanaa. Tytillä on tapana hyppiä tasoille ja tiputella tavaroita alas lattialle. Mutta onneksi tämä on pientä verrattuna siihen, miten paljon iloa kissat tuovat elämääni ja kuinka paljon positiivisia vaikutuksia niillä on ollut mielenterveyteni kohentumiseen. 

Tiina Viitanen

 

Lähde: 

Mielen Ihmeet. Kissaterapia: 5 hyötyä kissojen kanssa elämisestä. https://mielenihmeet.fi/kissaterapia-5-hyotya-kissojen-kanssa-elamisesta/.