Vinkkejä yksinäisyyteen

Yksinäisyys on monelle tuttua pitkän pandemian aikana, kun takana on eristäytyneisyyttä ja hidastunut elämänrytmi. Voi tulla toivottomuuden tunteita, ettei kukaan tarvitse ja ajatus, enkö ole kenellekään tärkeä. Silloin yksinäisyys voi tuntua “möykyltä”, josta on vaikea saada otetta. Fyysinen eristäytyneisyys toisista voi olla mahdollisuus, joka antaa tilaisuuden kohdata itsensä ja kehittää kykyä olla yksin kokematta yksinäisyyttä. Yksin oleminen voi tuntua pelottavalta, mutta sitä voi opetella kaikessa rauhassa ja turvallisesti. On aivan eri asia kokea itsensä yksinäiseksi joutuessaan vastentahtoisesti olemaan yksin, kuin jos yksinäisyys on oma valinta. Ratkaisevaa onkin, miten asian kokee itse. Yksin ollessa sitä monesti ajattelee, että olisipa joku, jonka kanssa voisi jakaa ajatuksensa ja tuntemuksensa. Yksin ollessa myös huoliajatukset voivat lisääntyä ja ahdistus niistä kasvaa kohtuuttoman suureksi. Ajatukset alkavat ikään kuin kiertää samaa kehää. Ajatusten jakaminen toisten ihmisten kanssa helpottaa tilannetta samalla kun ahdistus vähenee. Monet toivottomilta tuntuvat asiat muuttuvat yhdessä jaettuna selkeiksi ja helpoiksi. Tunne yksinäisyydestä syntyy juuri inhimillisestä kaipauksesta yhteyteen ja tarpeesta kuulua johonkin. 

Yksinäisyys on tunne muiden tunteiden joukossa ja on hyvä tietää, että sitä vastaan ei tarvitse taistella, eikä pyrkiä siitä pois. Kun tunteensa kanssa lepää, siihen voi alkaa tutustua kaikessa rauhassa. On hyvä opetella tunnistamaan yksinäisyyden ja yksin olemisen ero. Yksinäisyys on lohdutonta kaipausta, kuulumattomuutta ja yhteyden puutetta, josta ei tunne pääsevänsä pois. Yksin oleminen on puolestaan vapautta ja kokemus yhteydestä itseen ja muihin, vaikka olisikin vailla seuraa. Se on tunnetta siitä, että pärjää yksin ja hallitsee omaa kokemustaan sekä ymmärtää, että yksinolosta voi milloin tahansa palata läsnäoloon toisten kanssa. Jos lapsuudessa tulee jätetyksi yksin liian varhain ja joutuu aikuistumaan liian aikaisin, voi herkemmin aikuisena kokea turvattomuutta ja pelätä tulevansa hylätyksi. Lapsuudella on suuri merkitys siinä, miten elämä sujuu aikuisena. Yksinäisyyteen kannattaa tutustua ja ottaa siitä ote. Voit opetella tulemaan tietoiseksi tunteestasi, sen ilmenemisestä ja tavoista, joilla se vaikuttaa toimintaasi. Tätä voit auttaa sanallistamalla kokemustasi esimerkiksi kirjoittamalla ajatuksia siitä, mitä yksinäisyys sinulle tarkoittaa ja mistä se tulee. Apuna voi toimia kysymys: “Mitä olisin, jos en olisi yksinäinen?” Se auttaa sinua miettimään, mitä voisit tuoda yksinäisyyden kokemuksen tilalle sekä kääntämään huomion suuntaan, jossa et koe yksinäisyyttä niin vahvasti. Lohduttoman yksinäisyyden tunne kannattaa pysäyttää heti sen ilmetessä. Voit pysähtyä aktiivisesti ja tietoisesti tunteen äärelle sanomalla “Seis” ja miettiä, “Mikä on olennaisinta juuri nyt?” Joskus tämä pysäyttää vain sekunniksi, eikä vastausta kysymykseen tule. Joskus se puolestaan sysää pidempään pohdintaan siitä, mihin ajattelunsa ja voimavaransa voi suunnata. Tällä tavalla voi toimia myös muiden tunteiden kanssa. Jotta saat yksinäisyyden tunteen hallintaan, voit käyttää apuna mielikuvaa eräänlaisesta yksinäisyyden säätimestä, esimerkiksi kaukosäätimestä, jolla tietoisesti ohjaat ja säädät sitä tasoa, jolla annat yksinäisyyden kokemuksen vaikuttaa itseesi. Voit myös tietoisesti ohjata itsesi katsomaan yhteyteen. Kuvittele, että sinulla on kaksi erilaista mieltä: yksinäinen mieli ja yhteyden mieli, joiden välillä voit liikkua. Mieti aktiivisesti, mihin kiinnität huomiosi – yksinäisyyteen vai yhteyteen – ja ohjaa itsesi tarpeenmukaiseen suuntaan. 

Voit kehittää turvallisen yksinolon kykyäsi rakentamalla itsellesi mielikuvan turvapaikasta; tilasta, jossa olet onnellinen, saat olla rauhassa ja jossa osaat olla yksin kokematta häiritsevää yksinäisyyttä. Ota malliksi jokin olemassa oleva paikka, jonka olet kokenut turvallisena tai sitten voit rakentaa sellaisen mielikuvissasi. Voit piirtää mieleesi tai ihan konkreettisesti paperille mahdollisimman tarkan kuvan siitä paikasta, jossa tunnet yksinolon ihanuuden ja vapauden. Yksinäisyyden iskiessä voit palata tuohon kuvaan ja turvapaikkaasi. Yksinäisyyden tunne tulee nousemaan pintaan aika ajoin, vaikka osaisit käsitellä sitä. Aina tunteen tullessa hengitä rauhassa ja usko itseesi; luota, että pärjäät yksin ja huomenna et välttämättä koekaan yksinäisyyttä. Vaikka hetkittäin tuntuisi siltä, että ratkaisuja yksinäisyyteen ei ole, se ei välttämättä ole pysyvä tila. Aina on toivoa selvitä yksinäisyydestä. 

Mukavaa kevään odotusta kaikille!  

Kuva ja teksti: Tarja Ruusunen