Kalenteriaskartelusta iloa elämään

Aamuni alkaa aina samalla tavalla. Otan pistesivuisen muistikirjani esille. Sinne on merkattu tuleva päivämäärä sekä päivän tehtävät. Pienet ympyrät, neliöt, sydämet ja kolmiot määrittävät tulevia kotitöitä, ostoksia, puheluita ja tapaamisia. Löysin bujoilun marraskuussa 2017 ystäväni innostuttua siitä ensin. Kesti aikaa oppia systeemi ja luoda siitä sellainen, mikä minulla toimii. Nyt olen jo sinut metodin kanssa enkä voisi kuvitella elämääni ilman. 

Bullet Journalin pitämisellä eli bujoilulla tarkoitetaan omatekoista kalenterisysteemiä, jota useimmiten pidetään pistesivuiseen muistikirjaan. Bullet Journal on sekoitus päiväkirjaa ja kalenteria. Muistikirjan sivujen pisteet auttavat suorien rivien kirjoittamisessa, mutta ne ei ole visuaalisesti yhtä dominoivia kuin rivit tai ruudut. Metodin on kehittänyt amerikkalainen Ryder Carroll ja se on levinnyt ympäri maailman lumoten satoja tuhansia harrastajia. Jokaisessa kirjakaupassakin on oma nurkkauksensa varattuna bujoilulle. 

Bullet Journaliin kirjataan kaikki päivän tärkeimmät tapahtumat ja ajatukset 

Bujossa tulevalle vuodelle luodaan ensin kalenterinäkymä, jossa näkyy tulevat kuukaudet ja sitten edetään aina pienempään kohti – viikkonäkymään ja päivänäkymään. Tulevien kuukausien päätapahtumat kirjataan ylös kuten tavallisessa kalenterissakin. Päiväsivua kirjataan päiväkohtaisesti. Tehtäville, tapahtumille ja muistiinpanoille on eri symbolit. Kaikki tärkeä päivän aikana esiin tullut kirjataan ylös ja koodataan aiheen mukaan. Sisällysluettelo kertoo, mistä mikäkin löytyy. Objektiiviset muistiinpanot auttavat myöhemmin hahmottamaan asioita, sillä muistikuvat ovat helposti puolueellisia ja epäluotettavia. Carroll kertoo esimerkkinä miehestä, joka vasta suhteen loputtua lukiessaan omia Bullet Journalin muistiinpanojaan tajusi, ettei seurustelusuhde ollutkaan ollut niin mukava kuin hän oli halunnut kuvitella. 

Ryder Carrollilla itsellään on ADHD ja sen vuoksi hänen elämän oli usein sekasortoista. Bullet Journalin avulla hän pystyi organisoimaan elämäänsä paljon paremmin.  Bullet Journalissa kaikki kirjataan aina samaan vihkoon ostoslistasta lähtien. Näin aikaa ei mene kadonneiden muistilappujen etsimiseen. Myöhemmin Carrol selitti järjestelmän ystävälleen, joka tämäkin innostui siitä ja ehdotti, että se jaettaisiin koko maailmalle. Kirjasta Bullet Journal metodi tulikin kansainvälisesti todella suosittu. 

Analogisella menetelmällä on omat etunsa digitaalisiin sovelluksiin verrattaessa 

Metodi on samaan aikaan yksinkertainen ja loputtomiin muokattavissa muistikirjan pitäjän ja tämän kiinnostustenkohteiden mukaan. Bullet Journal -metodi tarjoaa vain muodon ja sisältö riippuu omista tavoitteista ja mielenkiinnonkohteista. Lemmikkien omistajat voivat pitää bujossa kirjaa eläintensä hyvinvoinnista, veloissa olevat miettiä rahankäyttöään ja masentuneet seurata sitä, kuinka eri tapahtumat vaikuttavat heidän mielenterveyteensä. 

Jotkut pitävät muistikirjan käyttämistä vanhanaikaisena, mutta silläkin on syynsä. Carrol selittää kuinka analoginen menetelmä digitaalisena aikana auttaa välttämään häiriötekijöitä, kuten sähköpostien ja tekstiviestien aiheuttamaa ajatusten harhailua. Voit laittaa älykännykän kokonaan pois ja nojata tekemisissäsi pelkkään muistikirjaan. Muistikirja on myös loputtomiin käyttäjänsä muokattavissa, kun taas digitaalisilla sovelluksilla on aina joku tietty muoto. Carroll kokee, että teknologia on poistanut rajoja, mutta myös kasannut velvollisuuksia ja vienyt meiltä keskittymiskykymme. 

Facebookissa on vilkkaita kalenteriaskartelijoiden yhteisöjä 

Harrastettuani bujoilua vuoden verran liityin erilaisiin virtuaalisiin kalenteriharrastajien yhteisöihin. 

Facebookissa ”Kalenterimania” ja ”Bullet journal -Suomi” ovat näistä suosituimpia. Yhteisöissä on askartelumateriaalivaihtorinkejä, happy maileja ja siellä jaetaan omia viikko- ja kuukausinäkymiä sekä vaihdetaan eri ideoita. Taiteellisuus ei ole bujoilussa vaatimuksena – ykkösidea on funktionaalisuus, mutta monet harrastajat innostuvat tekemään bujoistaan myös visuaalisesti kauniita. Ryhmissä jaetut kuvat ovat usein hätkähdyttävän kauniita – todellisia taideteoksia. 

Syyskuussa suuntaan Kalenterimanian ”kesämiittiin” Karkkilaan, jonka korona siirsi kesältä syksyyn. Paikkaan on kokoontunut sata onnekasta askartelijaa, jotka ensimmäisinä ehtivät ilmoittautua tapahtumaan. Tapahtuma tuli täyteen viidessä minuutissa, ja sadat jäivät varasijoille odottamaan mahdollisia peruutuksia. Karkkilassa meille ojennetaan sponsorien lahjoittama lahjakassi, jossa on uusi pistesivuinen muistikirja ja askartelutarvikkeita. Päivän aikana osallistumme erilaisiin askarteluhaasteisiin ja keskustelemme kalenteriaskartelusta. Saan myös mahdollisuuden tutustua erään osallistujan upeaan Junk Journaliin, eli eräänlaiseen visuaaliseen päiväkirjaan. 

Bujoilu on auttanut minua taistelussa masennusta vastaan 

Minunkin innostukseni elää ja muuttaa painopistettään. Innostun keräämään ja tekemään itse Journaling Cardseja, Bullet Journalissa käytettäviä muistikortteja. Niissä on usein kuvia ja aforismeja ja tilaa omille teksteille. Alan Bullet Journalin lisäksi pitää toisenlaista kalenterikirjaa. Siinä on enemmän tilaa myös päiväkirjamaisille merkinnöille. Aina, kun saan uuden kirjan sivun tehtävät suoritettua ja päiväkirjaosion kirjoitettua, laitan sivulle tunnelmia kuvaavan Journaling Cardin. Uudesta muistikirjasta tulee minulle eräänlainen päiväkirjan ja Art Journalin välimuoto. 

Bujoilu on tuonut elämääni järjestelmällisyyttä, mutta eniten kuitenkin iloa. Luovuuteni oli masennusvuosina tauolla, jos ei satunnaisiin taideterapiakursseihin osallistumista lasketa. On ilahduttavaa saada uudestaan kosketus luovuuteensa.  Bujoilu on auttanut minua masennuslääkkeitä enemmän taistelussa masennusta vastaan. On vaikea selittää ihmisille, jotka eivät asiaa tunne, millaista riemua tästä harrastuksesta voi saada.   

Sanastoa: 

Bullet Journal = Muistikirjaan täytettävä kalenterisysteemi 

Bujoilu = Bullet Journalin pitoa 

Träkkeri = Jonkin muuttujan vaihtelun seuraaminen Bullet journalissa 

Bujokoodi = Toistuvat symbolit, joiden mukaan koodataan asioita 

Tulevaisuusloki = Tulevan vuoden tärkeimpien tapahtumien kirjoittamista ylös 

Happy mail = Askartelijoiden rinki, jossa lähetetään itselle tarpeettomia askartelumateriaaleja lahjaksi toiselle 

Washiteippi = Japanilainen koristeellinen paperiteippi, jota käytetään koristelemaan ja organisoimaan sivuja 

Junk Journal= Muistikirja, jossa käytetään usein kierrätettyjä materiaaleja tallentamaan muistoja, ajatuksia, ideoita ja inspiraatiota 

Journaling Card =  Muistikortti, jossa  on kuvia ja inspiroivia mietelauseita 

Art Journal = Taiteellinen päiväkirja, jossa käännetään perinteisen päiväkirjan pitäminen visuaaliseen muotoon. 

 

Kirjallisuutta: 

Ryder Carroll: Bullet journal -metodi 

Miia Pöllänen : Bujoilun voima 

Emma Ollila : Bujoilijan inspiraatiokirja 

Kalenteriaskarelijoiden Facebook-ryhmiä: 

Kalenterimania, Bullet journal -Suomi. Kalenterimanian kirppis, Kalenterikamat kiertoon 

 

Teksti ja kuva: Maija Lindberg