Hyvän tekemisen rohkeus

Elämme hulluja aikoja. Koronapandemia, maailmanpolitiikka ja ilmastonmuutos mylläävät maailmassa ja monen meistä mielessä. Mielessä, joka joskus on muutenkin koetuksella. Psyykkistä hyvinvointia ei lainkaan edesauta huoli maailmantilanteesta ja tulevaisuudesta. Oman arjen hallinnassakin on useimmilla riittävästi tekemistä.

Oma arki onkin se, mihin voimme suoraan vaikuttaa. Aika jatkaa kulkuaan ja maailma menoaan, teimme mitä hyvänsä, ja valtava ihmiskunta koostuu lopulta pienistä, tavallisista, omaa elämäänsä elävistä ihmisistä. Siksi perimmäisin, ruohonjuuressa näkymättömissä lymyävä, mutta kaikelle perustan muodostava vaikuttamisen taso on se, millaista ympäristöä jokainen meistä luo itselleen ja lähellään oleville.

Meidät on kaikki paiskattu tähän kummalliseen maailmaan, joka jatkuvasti heittelee uusia, odottamattomia haasteita tiellemme. Niille emme mahda mitään, mutta voimme raivata sen kaiken keskelle oman polkumme ja muovata sitä, mikä on välittömässä läheisyydessämme. Tarttua siihen, missä näemme hyvää, tehdä tekoja, jotka tuntuvat arvokkailta.

Omannäköisen elämän eläminen vaatii rohkeutta. Täytyy uskaltaa valita se, minkä sydän osoittaa, ja hylätä se, minkä osoittaa jokin muu, kuten toisten odotukset. Täytyy uskaltaa herkistää korvansa niille äänille, joiden viesti puhuttelee, ja hylätä ne äänet, jotka epäilevät, ilkkuvat tai syyllistävät. Täytyy uskaltaa ottaa askelia oikealta tuntuvaan suuntaan, vaikkei täysin tiedä, mikä edessä odottaa. Täytyy uskaltaa luottaa.

Jokaisessa ihmisessä, sinussakin, asuu tuo rohkeus. Se voi joskus olla vaikea löytää, mutta siellä se on ja odottaa hetkeään astua esiin ja ottaa ohjat. Monesti se tarvitsee vain riittävän turvallisen ympäristön, jossa uskaltautua päivänvaloon.

Helmi pyrkii olemaan kävijöilleen tuo ympäristö. Paikka, jossa oman itsen toteuttaminen olisi mahdollisimman matalan kynnyksen takana. Näinä hurjinakin aikoina yhteisömme on pysynyt vahvana, edelleen se kantaa jäseniään ja toivottaa uudet avosylin tervetulleiksi. Me helmiläiset myös kannustamme toisiamme astumaan sen kynnyksen yli, joka ehkä on oman haaveen, pienenkin sellaisen, tiellä. Valamme toisiimme rohkeutta.

Etsikäämme itsestämme ja toisistamme uskallusta luoda ympärillemme merkityksellisyyttä ja hyvyyttä. Tapa, jolla jokainen meistä voi tehdä maailmasta hitusen paremman paikan, on tehdä omasta ja ympärillään olevien ihmisten elämästä parempaa. Nähdä hyvän siemeniä ja laittaa ne itämään.

Joulu on pian ovella. Se on hyvää aikaa rauhoittua pohtimaan, mikä kaikki omassa elämässä on arvokasta ja miten iloa ja voimaa tuovien asioiden osuutta voisi lisätä. Se on myös aikaa antaa lähellä oleville, ei pelkästään lahjoja vaan ennen kaikkea aikaansa, huomiotaan ja tukeaan.

 

Toivotan sinulle rauhallista ja juuri sinunnäköistäsi joulunaikaa, Helmi-lehden lukija!

 

Roosa Tiensuu, HELMI ry:n hallituksen jäsen