#Avomielin – vertaistukea verkossa

Avomielin-verkko on toiminut Discord-nimisellä chattialustalla lokakuusta 2020 asti. Kyseessä on keskustelufoorumi, johon jokainen voi matalalla kynnyksellä osallistua. Jos, syystä tai toisesta, esimerkiksi tuntuu siltä, että sosiaalinen kanssakäyminen tuntuu vaikealta, Avomielin-verkko tarjoaa mitä loistavinta vertaistukea. Jos taas tuntuu, että haluaa höpistä hetken, vaikka bussia odotellessa, sieltä löytyy takuulla kanssahöpisijää.

Avomielin-verkossa on erilaisia kanavia, joissa keskustellaan eri aiheista, niin kuin keskustelufoorumeilla yleensäkin. Näissä voi jakaa esimerkiksi elokuva- tai sarjavinkkejä tai vaikka kuvia herkullisista lounasannoksista. Voi myös esittää ehdotuksia uusista kanavista, jos tuntuu, ettei omalle lempiaiheelle löydy omaa. Discord-alustalla voi myös pitää videokokouksia eri ryhmille. Tällä hetkellä on ainakin Olohuone-kanava, jossa jutellaan niitä näitä, ja jossa teema vaihtelee osallistujien mukaan. Levyraati kokoontuu myös kerran viikossa juttelemaan musiikista. Päivästä ja kellonajasta riippuen keskustelu on välillä aika intensiivistä ja välillä hyvinkin rauhallista.

Avomielin-verkossa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että keskustelu pidetään kohteliaan rauhallisena, ei solvata ketään eikä päästetä tunnelmaa sellaiseksi, että joku voisi kokea sen uhkaavaksi. Hyvä keskustelija kunnioittaa muita, on kohtelias ja ystävällinen, ei syrji, kiusaa tai pilkkaa eikä tarkoituksella provosoi. Jokaista keskustelijaa kunnioitetaan. Rasistisen, rikollisen, pornograafisen ynnä muun epäsopivan materiaalin jakaminen on kiellettyä. Kaikki kaupittelu on myös kiellettyä. Ylläpito poistaa tarvittaessa sääntöjä rikkovan materiaalin. Ylläpito voi myös tarpeen vaatiessa hiljentää käyttäjän. Ylläpito päivystää arkisin klo 9–15. Ylläpito käy myös läpi edellisillan ja yön keskustelut ja moderoi tarpeen mukaan. Muistathan kirjoittaa harkiten yksityisasioista. Vaikka ryhmä on suljettu, emme voi taata, että tieto pysyy ryhmän sisällä.

Tervetuloa mukaan! Mitä enemmän meitä on, sitä hauskempi on keskustella!

Ossi Donner

Kirjoittaja on Helmin työkokeilija ja moderaattori Avomielin-verkossa.

Avomielin-verkkoon liittyminen

  1. Osoite: https://discordapp.com/invite/rrxJBnN
  2. Valitse käyttäjänimi.
  3. Hyväksy palveluehdot kohdalla ja paina ”Jatka”.
  4. Rekisteröi tilisi omalla sähköpostiosoitteellasi ja valitsemalla uusi salasana, jonka muistat. Näillä tiedoilla pääset kirjautumaan Discord-tilillesi myös jatkossa.
  5. Halutessasi voit ladata työpöytäsovelluksen eli ohjelman myös tietokoneellesi, mutta voit käyttää ohjelmaa myös verkkoselaimessa
  6. Ala keskustella kirjoittamalla viestikenttään. Saat tarvittaessa lisäapuja paikalla olevilta.
  7. Työntekijä tai koulutettu vapaaehtoinen on paikalla arkisin ma-pe klo 9:00-15:00.