Muutosten kevät ja kesä — kohti muutosten syksyä

Monta mukavaa asiaa on tapahtunut tämän kevään ja kesän aikana. Yksi näistä oli ehdottomasti kirjastojen avautuminen ensimmäisten joukossa. Kirjastot ovat monella meistä tärkeässä roolissa ja ehkä juuri siksi niiden sulkeminen oli monelle surun paikka. Lukeminen on paras keino päästä hetkeksi toiseen maailmaan ja siksi se kiehtoo ainakin minua. Museot avautuivat ja elokuvateatteritkin poikkeusjärjestelyin. Käydessäni kesäkuussa Ateneumin taidemuseossa Inspiraatio, Nykytaide & Klassikot- näyttelyssä muutos entiseen oli valtava. Iso museo oli lähes tyhjillään ja vain muutamia ihmisiä siellä täällä. Se oli aivan normaalista poikkeavaa. Olihan vasta juuri äsken purettu rajoituksia. Kulttuurin nälkä oli kuitenkin kova raskaan kevään jälkeen ja siksi oli niin vapauttavaa päästä käymään taidemuseossa pitkästä aikaa. Näyttely oli hieno ja onneksi museokorttiin tuli kolme kuukautta jatkoaikaa. Olin jo etukäteen surrut turhaan käyttämättömien kuukausien menemistä hukkaan.

Heinäkuun lopulla uskaltauduin vihdoinkin elokuvateatteriin. Kävin katsomassa tosi mielenkiintoisen neljällä Oscarilla palkitun elokuvan Parasite. Elokuva poikkesi valtavirtaelokuvista siksi, että se oli eteläkorealainen jännityselokuva mustalla huumorilla höystettynä. Elokuvan juoni oli ovela ja tarina kokonaisuudessaan huippuhyvä. Siitä nämä Oscarpalkinnot ihan aiheellisesti tälle elokuvalle. Se on tosiaan ansainnut ne kaikki. Monikulttuurisuus kiehtoo minua ja pidän juuri siksi tällaisista elokuvista sekä myös esim. ranskalaisista ja ruotsalaisista elokuvista. Elokuvassa oli saatu hyvin kuvattua ajan ja paikan kuvausta. Siinä tuli selvästi hyvällä tavalla esille erilainen kulttuuri ja tavat. Eri kulttuurit ovat kiinnostavia juuri erilaisuutensa vuoksi. Minusta on myös mukava kuunnella erilaista puhetta muutakin kuin englantia, jota tulee joka “tuutista” jo ihan tarpeeksi muutenkin. Paluu “uuteen normaaliin” näkyy myös kulttuurikentällä syksyllä Helsingin kaupungin teatterin avautumisena poikkeusjärjestelyin ja mukana on pieni jännitys onnistumisesta, mutta toiveikkuutta ja innostusta on paljon ja se on hyvä. 

Luonto on tullut meille tänä keväänä ja kesänä läheiseksi juuri siksi, että se oli yksi niistä turvallisista asioista ja paikoista harrastaa liikuntaa ja viettää aikaa rentoutumalla. Olen seurannut kesän aikana kasvien ja kukkien kasvua sekä valokuvannut niitä. Olen pyrkinyt ottamaan aina vaan parempia kuvia kasveista ja saanut siitä itselleni onnistumisen kokemuksia. Olen saanut valokuvaamalla ihan uudenlaista merkitystä arkeen. Olen pystynyt jakamaan iloa muille kuvien avulla esim. Facebookin välityksellä. Kotini lähellä Trumpettipuistossa Kannelmäen ja Malminkartanon rajalla olen saanut seurata vuotavan padon purkua ja korvaamista uudella parikymmentä metriä pitkällä koskipaikalla. Hanke on ollut vireillä jo pitkään ja nyt oli sen aika toteutua. Koski mahdollistaa eri kalojen mm. taimenten, haukien, särkien ja ahvenien liikkumisen esteettä kymmenen kilometrin yhtenäisessä uomastossa. Pato on tehty alun perin jokeen, jotta puiston läheisyyteen Kartanonhakaan syntyisi lampi. Lammen veden pinta ei ole kuitenkaan pysynyt paikoillaan, koska pato on vuotanut. Pato on ollut osa puistosuunnitelmaa jo 1980- luvulta lähtien. Lampi on ollut siinä niin kauan kuin minä muistan ja sen kiertäminen on kuulunut minulla yhtenä osana kevään ja kesän kävelylenkkeilyreittiin. Syksy on yksi lempikuukausistani ja ruska-aika on kaunista. Tulevaa syksyä on ihana odottaa ja kävelyä syksyisessä metsässä lehtien putoillessa.  

Tulevia ja jo tapahtuneita muutoksia ovat olleet myös sosiaalisen etäisyyden pitäminen ja etätyön lisääntyminen. Suuria muutoksia ovat tulevaisuudessa mm. mahdollinen nuorisotyöttömyys ja kokonaisten toimialojen häviäminen työmarkkinoilta lisääntyvän teknologian vuoksi. Meidän sukupolvemme on myös oppinut halaamaan ja koskettamaan toisiaan. Se on yksi iso muutos, johon meidän on totuttava tässä “uudessa normaalissa” tilanteessa, jossa etäisyyttä on yritettävä pitää. Yksi oleellinen kysymys on, että pystymmekö tulevaisuudessa matkustamaan turvallisesti ja mitä muita muutoksia syksy tuo tullessaan. Nähtäväksi jää miten suuren laskun joudumme tulevaisuudessa maksamaan muista hoitamatta jääneistä sairauksien hoidoista kuten mielenterveys ja erilaiset seulonnat yms. Nyt jo tiedämme, että syksy tuo tullessaan kasvomaskisuosituksen ja älypuhelinsovellusta suunnitellaan kaikille kansalaisille sekä rokotuksia sitten aikanaan, kun ne saadaan kehitettyä ja testattua valmiiksi mahdollisesti jo ensi vuonna. Pidetään huolta toisistamme ja otetaan toiset huomioon! Mukavaa ja lämmintä syksyä ja terveyttä kaikille! 

Tarja Ruusunen