Maailma muuttaa meitä ja me meidän maailmaamme

Maailma on muuttunut paljon vuonna 2020, väliaikaisesti tai pysyvästi. Kukaan tuskin tietää tai osaa ennustaa kuinka kauan korona vaikuttaa elämäämme. Uskon, että osa vaikutuksista on väliaikaisia ja osa pysyviä. Meiltä vaaditaan nyt kykyä sopeutua muutokseen koko ajan. Haastavinta tilanteesta tekee ehkä se, ettei kukaan tiedä milloin tämä kaikki on ohi ja päättyykö tämä joskus. Toki osa muutoksista on positiivisia ja kaivattuja.  

Muutos vaatii aina tilanteen hyväksymistä ja sopeutumista. Jos emme hyväksy tilannetta, vaan tappelemme sitä vastaan, on meidän vaikea sopeutua ja ottaa muutos vastaan. Tällä hetkellä maailma muuttuu niin nopeasti, ettemme meinaa pysyä mukana. Muutos aiheuttaa meissä erilaisia tunteita ja ajatuksia. Oli muutos positiivinen tai negatiivien, suuri tai pieni, meistä itsestämme johtuva tai ulkopuolelta tuleva. Muutoksen myötä joudumme usein luopumaan jostain, emmekä aina tiedä mitä kaikkea muutos tuo mukanaan ja se voi olla pelottavaa ja ahdistavaa 

Minulla on edessä iso itse valittu muutos. Olemme asuneet perheeni kanssa kohta kaksitoista vuotta Pasilassa Helsingissä. Syksyllä muutamme Nurmijärvelle, jossa olen käynyt ehkä kahdeksan kertaa. Tällä hetkellä työpaikkani on kävely ja pyöräilymatkan päässä. Sen lisäksi, että pääsemme tutustumaan uuteen kuntaan, pääsen opettelemaan julkisilla töihin kulkemista. Kannan huolta tietysti lasten koulunvaihdosta ja siitä kuinka he löytävät uusia kavereita. Ajatus muutosta rauhallisemmille alueille lähti perheemme teini-ikäisiltä lapsilta. Kun mieskin alkoi kesällä puhumaan muutosta, niin totesin, että miksipäs ei.  

Uskon elämän erilaisiin aikakausiin, välillä ne ovat pidempiä ja välillä lyhempiä. Nyt on meidän perheellämme muutoksen aika. Ihan kivuttomastminä en muutosta vastaanottanut. Uusi asunto löytyi niin nopeasti, että päätös muuttamisesta syntyi lopulta muutamassa viikossa. Koen kuitenkin olevani sopeutuja, kunhan saan ensin työstää asiaa jonkun aikaa. Sisälläni käy pieni myllerrys, innostuksesta huoleen. Ahdistun kun mietin mistä kaikesta pitää huolehti ja murehdin kuinka kaikki sujuvat. Yritän järkeillä mielessäni positiiviset ja negatiiviset asiat, kunnes lopulta luotan fiilikseen ja uskallan hypätä seikkailuun. Saamme varmasti kaiken sen ja paljon enemmän, kun mistä luovumme, juuri meidän näköistämme elämää.  

Mennyt vuosi on varmasti saanut monia miettimään omaa elämäänsä. Olenko tyytyväinen näin, vai kaipaanko jotain muutosta. Kun maailma ympärillä muuttuu, alamme ehkä miettiä onko oma maailmamme sellainen kuin haluamme. Mihin voisin itse vaikuttaa, voisinko muuttaa jotain? Vaikka maailma ravistelee ja tulevaisuuteen liittyy epävarmuustekijöitä, silti meillä on mahdollisuus tutkia rohkeasti omaa elämäämme ja muuttaa vaikka jotain pientä itsemme parhaaksi.  

Välillä tuntuu, että koronatilanne elää ja maailma muuttuu koko ajan. Mitä suunnittelimme viikko sitten ei toteudukaan tai ole enää turvallista, joudumme muuttamaan suunnitelmaa. On pakko sopeutua uusiin rajoituksiin ja muutoksiin töissä, vapaa-ajalla, perheen ja ystävien kanssa. Jollain tavalla se varmasti vaikuttaa käyttäytymiseemme ja saa helposti meidät ajattelemaan, ettemme itse voi valita tai hallita. Moneen asiaan voimme itse vaikuttaa nyt ja aina, kun luotamme kykyymme tehdä päätöksiä ja muuttaa omaa maailmaa, vaikka se pelottaisi.  

Saila Turkka