Moi, ahdistaako?

Tuntuuko siltä, etteivät lääkärit, lääkkeet tai terapiat auta? Työnteko, harrastukset ja ihmissuhteet ovat vaikeita juttuja. Someryhmissä voi avautua tai lukea toisten mielialoja, mutta ei silti nappaa. AA-kerhot ja mielisairaalat on nähty, ei ole fyrkkaa, eikä kohta enää asuntoakaan. Ahdistaa joka päivä ja millään ei ole enää mitään väliä.

On vaara, että tilanteesi lähtee lopullisesti käsistä, alkoholi, huumeet ja ehkä myös rikokset astuvat mukaan kuvaan. Vankilassa tilanne vain pahenee, päihde- ja mielenterveysongelmia tai rikoksen traumoja ei välttämättä pystytä hoitamaan, koska olet moniongelmainen. Sinulle voi syntyä rikollisen identiteetti.

Tiedän – vähän erikoinen tapa aloittaa pääkirjoitus, mutta faktat ovat kovia: mielenterveyden häiriöiden kustannuksiksi on arvioitu 11 miljardia euroa vuodessa, puhumattakaan ihmisarvoisesta elämästä – tai sen puutteesta.

Monty Pythonin slogania mukaillen: pitäisiköhän sinun kokeilla jotain uutta ja erilaista? ”And now for some-thing completely different”. Sinä olet kokemusasiantuntija – tai sinusta voi tulla sellainen. Mikäs juttu tämä sitten on?

Kokemusasiantuntijalla on omakohtaisia kokemuksia somaattisista sairauksista, mielenterveys- ja päihdeongelmista tai esimerkiksi vankilasta. Omat, usein rankatkin kokemukset voi kääntää voimavaraksi ja auttaa muita saman kokeneita. Kokemusasiantuntijana toimiminen edellyttää riittävän pitkälle edennyttä kuntoutumisprosessia ja kokemusasiantuntijakoulutusta.

Ahdistuksen, pelon ja masennuksen parhaita vastalääkkeitä ovat rohkeus, toivo ja unelmointi. Tästäkin selvitään kyllä. Kaikilla meillä on joku vahvuus – ominaisuus, jota voi kehittää, myös sinulla, joka makaat nyt siellä sängyn pohjalla. Jos tuntuu, ettet uskalla, osaa tai ei huvita, niin ammattilaiset auttavat mielellään, rohkeasti vaan mukaan! Jokaiselle löytyy jotain ja tapaat ihmisiä, jotka ovat kokeneet saman kuin sinä. Monet heistä ovat tyytyväisiä uuteen elämäänsä ja ahdistus on poissa.

Tervetuloa mukaan myös Helmin erittäin monipuoliseen toimintaan.

Veli-Matti Lehikoinen

Kirjoittaja on Helmin hallituksen jäsen ja kokemusasiantuntija