ASMR – ihmeellisillä äänillä ahdistuksesta rentoutumiseen

Törmäsin ASMR-rentoutukseen vahingossa unettomana yönä vuosi sitten. Ahdisti, en saanut nukuttua ja pyörin sängyssä levottomana. Ratkaisuksi etsin Spotifysta jotain rauhoittavaa kuunneltavaa. Silmiini osui artistin ”Tingting ASMR” rentoutus, jossa englantia kiinalaisella aksentilla söpösti puhuva esittää olevansa kuuntelijan koulukaveri, joka mm. lainaa tyynyä ja Hello Kitty -peittoa, jotta ystävä saisi paremmin unen päästä kiinni. Taustalla kuuluu tyynyn pöyhinnän yms. ääniä. Näissä söpöissä tunnelmissa olinkin huomaamattani rauhoittunut ja tyytyväisen rentoutuneena sain nukahdettua. En tiennyt mitä tämä ASMR oli, mutta ainakin minulle se näytti toimivan.

ASMR on lyhenne sanoista Autonomous Sensory Meridian Response. Eli vapaasti suomennettuna autonominen aistikanavan vaikutus tai reaktio. Se tarkoittaa autonomisia, rauhoittavia aistielämyksiä, jotka johtavat rentoutumiseen. Eli joidenkin äänien kuuleminen laukaisee hyvänolon tuntemuksia, kihelmöintiä ja väristyksiä. ASMR voi ilmetä myös silloin, kun katselee jonkun tekevän jotain keskittyneesti, esim. lajittelevan pikkuesineitä. Samoja tuntemuksia voi saada myös kosketuksesta, esim. jonkun silittäessä hiuksia.

ASMR-tuntemuksia on kahden tyyppisiä. Ensimmäiset liittyvät positiivisiin kokemuksiin ja ne voi saada aikaan pelkästään ajattelemalla ja muistelemalla, ilman ulkoisia virikkeitä. Toisen tyyppiset laukaisee jokin ulkoinen tekijä (englanniksi trigger), vaikka paperin rapina, jolloin näissä yhdistyy sekä miellyttävä ajatus että tapahtuma. Väristykset (englanniksi tingles) tuntuvat ruumissa vähän kuin iho menisi ”miellyttävästi kananlihalle”. Fyysiset tuntemukset tuntuvat usein päässä, mutta kihelmöivä tunne voi tuntua koko kehossa, usein edeten niskaa ja selkärankaa pitkin. Se muistuttaa kylmiä väreitä, mutta miellyttävällä tavalla. ASMR:n merkittävimmät vaikutukset ovat kuitenkin psykologisia. Yleisin vaikutus on rentoutuminen. Siksi ASMR-videoita ja äänitteitä käytetään tavallisimmin nukahtamiseen ja rentoutumiseen.

Itse ryhdyin etsimään ASMR-videoita Youtubesta. Huomasin avanneeni todellisen aarrearkun, sillä varsinkin englanniksi siellä on mitä monenlaisinta sisältöä. Löytyy niin yksinkertaisia rentouttavia äänikokeiluja kuin ihmisiä, jotka esittävät kokonaisia tarinoita videoillaan. Havaitsin pitäväni erityisesti tarinallisista videoista, sillä niitä seuratessani mieleni ei päässyt vaeltelemaan. Aloin haaveilla omien ASMR-videoiden tekemisestä. Mutta pelkäsin nolaavani itseni. Ja että moisesta olisi kauheasti vaivaa. Youtubessa kyllä on jo paljon suomenkielisiä ASMR-videoita, joten en olisi yksin liikkeellä.

Omien videoiden tekeminen jäi pyörimään mielessä, mutta uskallusta ei riittänyt. Kunnes syksyllä menin Taiteen Sulattamo ry:n vertaisryhmäohjaajakurssille ja halusin ohjata juuri ASMR-rentoutusryhmiä. Joten pakkohan sitä oli tehdä oma video! Selvittelin yleisimpiä triggereitä ja luin muutenkin ASMR-ilmiön taustasta. Lopulta sain aikaiseksi videon, jossa kokeilen useita erilaisia triggereitä ja esitän itse kehittämääni roolihahmoa. Oman videon teko oli hauskaa, mutta se, ja varsinkin yleisön reaktio, myös jännitti. Paradoksaalisesti siis ASMR oli viedä yöunet. Suureksi huojennuksekseni vertaisohjaajien ryhmä otti esitykseni hyvin vastaan.

Itse harvoin koen varsinaisia tinglejä eli väristyksiä, mutta silti jotkin tekijät laukaisevat minussa rentouden tunteen. Tutkimusten mukaan osa ihmisistä tuntee ASMR:n rentouttavaksi ilman varsinaisia fyysisiä tuntemuksia. Osa ihmisistä taas on saanut tuntemuksia lapsesta asti, jotkut löytävät asian vasta aikuisiällä. Ylivoimaisesti yleisin triggeri on kuiskaaminen. ASMR-vi-deoilla siis usein kuiskaillaan.

Tämä kuiskailevien ihmisten yhteisö syntyi vasta 2000-luvulla internetin keskustelupalstoilla. Keskustelijat vertailivat sitä, mitkä asiat aiheuttivat heille rentouttavia väristyksiä. Ilmiölle annettiin nimi, ASMR, ja sitä alettiin tutkimaan tieteellisesti. Samaan aikaan innokkaat ihmiset ympäri maailmaa keksivät katsoa ja tuottaa ASMR-videoita omien mieltymystensä mukaan. Nykyään internetissä on miljoonia ASMR-videoita. Suomeksi ilmiöstä löytyy melko vähän tietoa, mutta etsinnän voi aloittaa esim. osoitteesta: http://asmr.fi/

Teksti: Elena Koivu

Kuva: Mikaela Mansikkala

 

Lähteet

Nicholls, Benjamin: ASMR The Sleep Revolution, 2017.

Richard, Craig: Brain Tingles, 2018.

Young, Julie & Blansert, Ilse: (The Waterwhisperers): Idiot’s Guides: ASMR. 2015. http://asmr.fi/.