Mielekäs elämä -Voimavarana luonto ja ystävät

Koen, että on mielekästä, kun voi tehdä elämästään itsensä näköisen ja siten ainutlaatuisen.

Olen pannut merkille, että mielekäs elämä tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Minulle mielekäs elämä koostuu monista pienistä arjen asioista ja itselle tärkeiden ja merkityksellisten asioiden parissa olemisesta.

Tänä kesänä istuessani meren äärellä rantakivellä oli ihanaa tuntea tuulen henkäys kasvoilla, kuulla lintujen laulu ja vedenliplatus. Myös lapsen nauru sai minut hyvälle tuulelle. Minusta on hyvä, jos pystyy tunnistamaan ja säilyttämään omassa elämässään hyvinvointia ylläpitäviä asioita.

Koen, että on mielekästä, kun voi tehdä elämästään itsensä näköisen ja siten ainutlaatuisen. Olenkin räätälöinyt itselleni omanlaisen elämän minulle tärkeistä asioista. Minulle se merkitsee monia asioita, jotka tuovat mielihyvää ja jotka ovat sulassa sovussa keskenään ja tukevat toisiaan. Tämän voi jokainen tehdä itselleen omien mahdollisuuksien ja voimavarojen puitteissa sekä kiinnostuskohteiden mukaan. Tärkeintä on olla tasapainossa ja sovussa itsensä kanssa.

Hyvät ihmissuhteet ovat ehkä kaikkein tärkeintä ja niistä huolehtiminen sekä vertaisuus. Ystäviä ei ole varmaan kenelläkään liikaa, mutta muutama hyvä ystäväkin jo riittää.

Ilman muiden ihmisten tukea ja ymmärrystä olemme ikään kuin ”tuuliajolla” ja siinä ei koskaan tiedä miten meidän käy. On tärkeää erottaa ns. kunnon ystävät ja kaverit, jotka ovat sinun puolellasi tuli mitä vaan ja ne joilla on jotain muita, jopa haitallisia hyötymisyrityksiä meihin nähden. Tämän erottaminen on joskus vaikeaa, mutta erittäin hyödyllistä oman itsensä suojelemiseksi. Väärään porukkaan joutuminen voi olla tuhoisaa.

Onkin tärkeää onnistua valitsemaan oikea ryhmä ja oikeat ihmiset. Vertaisuus ja vertaistoiminta mahdollistaa yhteenkuuluvuuden tunteen. Elämään luo lisää merkityksellisyyttä, kun kuuluu johonkin ryhmään.

On ihan eri asia olla yksin, kuin kuulua ryhmään ja tuntea kelpaavansa joukkoon. Silloin puhutaan ja toimitaan yhdessä tavoilla, jotka luovat ja ylläpitävät toivoa, mahdollisuuksia ja myönteisyyttä. Jokaiselle on omat polkunsa, perille pääsee montaa reittiä, eikä päämäärä ole aina tärkein vaan itse matka.

Kannattaa ottaa käyttöön omat voimavarat ja olemassa oleva potentiaali. Potentiaalia löytyy meistä ihan jokaisesta. Se pitää vaan huomata ja löytää ja osata ottaa käyttöön. Siinä ystävät voivat olla apuna ja kannustaa huomaamaan sen, jos itseltä on asia vähän hukassa.

Omia päämääriä, unelmia ja toiveita kannattaa etsiä ja tavoitella, niin ne löytääkin lopulta. Minun voimavarani on tänä kesänä ollut luonto ja kasvit sekä niiden seurailu. On hauskaa seurata kasvien eri kehitysvaiheita kesän aikana ja eri vuodenaikoja yleensäkin. Mielekästä puuhaa on ollut metsissä samoilu ja liikunta, josta erityisesti vesijuoksu on ollut kivaa sekä musiikin kuuntelu, konsertit, kesäteatteriesitykset ja museot. Monien muiden asioiden joukossa.

Olen löytänyt vinyylilevyt uudestaan ja ne herättävät monenlaisia mukavia muistoja ja nostalgiaa. Niitä on kiva kuunnella yhdessä samanhenkisen kaverin kanssa ja muistella eri vuosikymmeninä soitettuja levyjä.

Voimavaroja ovat lisänneet monet muutkin asiat kuten erilaiset Helmi-yhdistyksen retket ja kaikenlainen yhdessä tekeminen eri porukoiden kanssa ja eläimet tietysti antavat merkitystä elämälle.

Teksti ja kuva: Tarja Ruusunen