Meditaatio ja jooga

Istun lattialla jalat ristissä, hengitän syvään ja rauhallisesti. Kuulen, tunnen ja koen vain minut itseni, kehoni ja mieleni. Lävitseni hulahtaa liikuttavan suloinen tunne kaikesta siitä rauhasta ja voimasta, lämmöstä ja turvallisuuden tunteesta, joka kumpuaa minusta itsestäni. Juuri tässä hetkessä ja tilassa minun on hyvä olla. Vahva voima kulkee lattiasta päälakeen saakka. Yhtä aikaa vahva tyyneys ja energia, kuinka helppoa on olla ja hengittää. Saattaa alkaa itkettää kiitollisuudesta tai siitä kun paha energia tulvii ulos. Tässä pysähtyneessä hetkessä tunnen itseni vahvimmaksi.

Elämme aikakautta jota leimaa hektisyys, jatkuva muutos, tehokkuus ja suorittaminen. Tästä kaikesta on mahdollisuus hypätä sivuun, jos ei kokonaan niin riittäviksi hetkiksi. Elämän ei tarvitse olla pelkkää kiirettä, voimme vastapainoksi hidastella. On tärkeää jättää aikaa itsensä kanssa olemiseen, miten minä voin, mitä minä haluan, miltä minusta tuntuu, miltä kehoni tuntuu. Omat tunteet ja niiden tarkastelu on helppo haudata kaiken hektisyyden alle. Meditaatio ja jooga tarjoavat oivia tapoja liikkumiseen, oman kehon ja mielen kuunteluun sekä hetkessä olemiseen.

Olen joogannut joitakin vuosia ja vajaan vuoden ajan 5–7 kertaa viikossa. Arkirutiiniini kuuluu ennen nukkumaan menoa hetki joogamatolla, eikä harjoituksen aina tarvitse olla pitkä. Jos tuntuu, etten malttaisi millään pysähtyä ja sisällä myllää mielettömästi, teen pidemmän meditaatioharjoitteen joogan päätteeksi. Keho ja mieli tarvitsevat yleensä juuri silloin eniten pysähtymistä, kun ei millään malttaisi. Koen ajoittain ahdistusta, joka tuntuu minulla aina voimakkaana fyysisenä tuntemuksena. Päivinä jolloin koen ahdistusta, jopa mieheni osaa suositella minulle joogaa, ilmeisen hyvin siis toimii. Nukun paremmin, kun keskityn illalla kehooni, enkä räplää esimerkiksi kännykkää. Mieli ehtii tasoittua ja tyhjenee ylimääräisestä ennen nukkumaan menoa.

Meditointikokemus voi olla paljon muutakin kuin lattialla paikallaan istumista. Moni meistä tykkään liikkua luonnossa tai vaikka tanssia. Mielestäni mikä tahansa voi toimia, jos pääsee siihen tilaan, että kokee vain itsensä. Pääsee tilaan jossa voi tunnustella tuntemuksiaan, ilman että tarttuu niihin. Sisäinen tyyneys ja voimallisuuden tunne lähtevät itsestä. Ei mistään ulkopuolisesta tekijästä, ei mistään saavutuksesta tai materiasta. Voima lähtee ihan vaan itsestä. Ei haaveile, kunpa olisi sitä ja tätä ja tuota, vaan kaikki se mikä on tässä, riittää. Mielen myllertäessä kovasti vapautuneeseen tilaan voi olla hankalampi päästä, mutta itselleen kannattaa olla armollinen. Kaikki mieltä ja kehoa rentouttava auttaa pääsemään lähemmäksi rennon lämmintä olotilaa. Jos alkaa itkettää sekin on okei, keho tuo ulos surua, kiitollisuutta, mitä vain itkemättömiä itkuja.

Joogan kautta on mahdollisuus oppia tuntemaan kehoaan, sitä mihin se pystyy. Erilaisista joogalajeista jokainen löytää varmasti omansa. Tutut rutiininomaiset liikkeet tekevät harjoituksesta helppoa ja vaivatonta, varsinkin alkuun. Ei tarvitse suorittaa, kiirehtiä, olla parempi tai nopeampi kuin muut. Olla vain oman mielen ja kehon kanssa, molemmat kertovat kyllä mihin pystyvät, kun kuuntelee rauhassa eikä pakota kehoa mihinkään. Kehollinen tekeminen auttaa mieltä purkamaan ahdistusta, stressiä ja ylikierroksia. Jos harjoituksen jälkeen keho ja mieli on rentoutunut tai rentoutuneempi, harjoitus on onnistunut. Onnistuneet harjoitukset palkitsevat, kun vahvistuu ja oppii tuntemaan kehoaan, myös itsetuntemus ja itsetunto vahvistuvat.

Rentoa kesää kaikille!

Saila Turkka