Valoa näkyvissä!

Tätä kirjoittaessani – marraskuussa – on vastikään ohitettu vuoden harmaimmaksi julistettu päivä. No, näkymät eivät kyllä tämänkään etapin jälkeen juurikaan muuttuneet – tulipa mukaan vain muutama lisäharmaa sadepäivä. Koko kansakunta sai edelleenkin – oikein luvan kanssa – käpertyä viltin sisään kynttilän hämyssä. Ah, leppoisaa tekemättömyyden ja turhan ponnistelun poissulkevaa velvollisuuden tunnetta.

Kunnes – eräänä aamuna se tapahtui! Aurinko ilmoitti olevansa olemassa. Sen noustua taivaanrantaan, rantareitin varren venevajojen punaiset seinät hehkuivat. Silokalliot loistivat ja meri oli sinisen tyyni. Kaikki oli kuitenkin jotenkin juhlallisempaa kuin normaaleina kesäaamuina. Tietoisuus siitä, että aurinkona ollaan tässä nyt näyttäytymässä, meni perille. Otin tämän tiedon vastaan, paitsi asiaan kuuluvalla arvokkuudella, myös suurella ilon tunteella. Oli helpompi hengittää, askel nousi kevyemmin ja saattoipa poskella tuntea auringon halin lämpönä mielen keventymisen myötä.

Kun mietin, niin edellä kuvaamani vaihtelu lienee luotu ihmisen hyväksi. Täytyy olla mahdollisuus hiljentymiseen, pohdiskeluun ja ajatusten kypsyttelyyn. Vasta tämän jälkeen ollaan vahvoja ja virkeitä uusiin toimiin. Itse luotan vastavoimiin – aurinkoa seuraa kuu, päivän jälkeen tulee yö, valoisan vuodenajan päättää hämyinen, alakuloa seuraa ilo. Ihmisen elämässä on läsnä Yin ja Yang.

Paitsi ihmisen elossa, myös muussa toistuu vastavuoroisuuden periaate. Niin tapahtuu myös yhteisen ystävämme Helmin toiminnassa. Toimintavuoden aikana on tapahtunut paljon – talot ovat eläneet elämäänsä, henkilöstössä on tapahtunut vaihdoksia, uudistetut säännöt ja kokouskäytäntö on testattu toimivaksi. Järjestönkin elämässä on tapahduttava uudistumista, kehittymistä ja asetetuista tavoitteista on selviydyttävä. Mielestäni tämän vuoden haasteista on selviydytty hyvin. Uudet ohjaajat ja järjestösihteeri ovat tuoneet mukanaan raikkaita tuulia ja uusia toimintamalleja. Hallitus ja toiminnanjohtaja toimivat yhteisen strategian mukaisesti. Uusi vuosi tuo tullessaan uusia ajatuksia ja tulevan vuoden toimintasuunnitelma on hallituksessa sorvattavana toimintamme yhteiseksi hyväksi. Vieraalta ja ehkä kipeältäkin tuntuvia ratkaisuja voidaan joutua pohtimaan ja toteuttamaan, mutta uskokaa – tällä hetkellä ehkä haasteeksi koettavaa seuraa parempi tulevaisuus.

Vielä hetkeksi suon Teille luvan viipyileviin aamuihin, raukeuteen, vötkyilyyn ja oleilun sietämättömään keveyteen. Muistakaa kuitenkin – sieltä ne tulevat – kevät ja aurinko! Ne tulevat ystävinä, joiden tarkoituksena on lempeästi aikaansaada lämpöä mieleen ja jäseniin. Kenties pystyn näin kannustamaan jotakuta osallistumaan, Helmin houkuttelevan sohvan sijasta, vaikkapa mukaan laajatarjontaiseen ryhmätoimintaan. Kannattaa myös  muistaa, että hallituksen jäsenistä osa on tulevassa vuosikokouksessa vuoronvaihdossa. Kenties voisitkin harkita lähtemistä ehdolle yhteisen Helmin rakentamiseen. Uusia ajatuksia ja tekoja tarvitaan.

Toivotan kaikille helmiläisille mitä parasta loppuvuotta, vuodenvaihdetta ja uuden vuoden alkua!

Kaj Erlund

  1. varapuheenjohtaja, HELMI ry