Paasitornissa Helmeiltiin

HELMI ry:n 35-vuotisjuhlaa vietettiin lämpimissä tunnelmissa. Professori Pentti Arajärvi nosti puheessaan esille myös huolen mielenterveyshoidon ja -järjestöjen asemasta sote-uudistuksen tiimellyksessä.

Runsas joukko helmiläisiä kokoontui 23.8. Hakaniemen Paasitorniin juhlimaan yhdistyksen 35-vuotispäivää. Muhkea rakennus ja komea sali pitkine pöytineen loi tilaisuudelle juhlalliset puitteet. Ilmapiiri oli kuitenkin mukava ja kotoisa, koska niin monet olivat tuttuja keskenään.

Heavenly Swing Band viritteli alkajaisiksi juhlatunnelmaa, kunnes illan juontajat Roosa Tiensuu ja Sampsa Tammi avasivat tilaisuuden toivottamalla vieraat lämpimästi tervetulleiksi. Hallituksen puheenjohtaja Päivi Seila ja Helmin toiminnanjohtaja Heidi Saukkonen esittäytyivät ja toivottivat vieraille mukavaa juhlapäivää.

Juhlapuheen piti professori Pentti Arajärvi. Hänen mielestään olemme mielenterveyteen liittyvien palveluitten suhteen tienhaarassa, uuden suunnan edessä. Sote-uudistuksen lisäksi valmisteilla on uusi mielenterveysstrategia sekä potilaslaki. Suunnitteilla oleva mielenterveysstrategia ulottuisi ja antaisi toimenpideohjelman yli hallituskausien.

Uudelle asiakas- ja potilaslaille Arajärvi asettaisi toivomuksen itsemääräämisoikeuksien korostamisesta ja avohoidon tehostamisesta täyttämään paremmin potilaiden tarpeita. Sote-uudistuksessa on mielenterveyspalveluitten osalta Arajärven mielestä paitsi etuja niin myöskin uhkia.

Mielenterveyspalvelut ovat jäämässä maakuntatason erikoisterveydenhuollon puolelle. Tällöin herää huoli niiden riittävästä saatavuudesta perusterveydenhuollossa. Sote voi tuoda muutoksia myös järjestöjen toimintaedellytyksiin, koska ne ovat aiemmin saaneet tukea ja myös rahoitusta kuntapuolelta.

Aplodit saaneen puheen jälkeen siirryttiin juhlaruokailuun, joka oli monipuolinen ja maittava. Ruokailun ohessa oli tilaisuus jutella niin tuttujen kuin vieraampienkin kanssa.

Ohjelma jatkui Helmin Närhien esityksellä “Nyt saa tuulettaa”. Lauluissa kerrottiin rentoon tapaan lauluryhmän 10-vuotistaipaleesta, jota Eeva Helameri vielä sanallisesti täydensi.

Helmiläisen puheenvuoron piti Roosa Tiensuu, joka nousi estradille esittämään omakohtaisia kokemuksia osallistumisestaan HELMI ry:n toimintaan. Lämmin vastaanotto, omana itsenään hyväksytyksi tuleminen sekä Helmin luovat ryhmätoiminnat ovat olleet hänelle voimaannuttava kokemus. Niistä on tullut ponnahduslauta omalle kehittymiselle opiskeluun ja ammattiin. Näin toivottavasti myös monella muulla helmiläisellä.

Juhlatilaisuuden kuluessa salin seinälle heijastettiin Petri Keckmanin videokoostetta, jossa kuvattiin Helmi-talojen tapahtumia vuosien varrella.

Juhlan musiikkianti oli laaja ja monipuolinen. Aluksi kuultiin Heavenly Swing Bandia ja myöhemmin Kukunorin All Star Big Bandia. Helmin omasta Musahässäkkä-ryhmästä Sampsa Tammi esitti kitarasooloja.

Illan päätteeksi hallituksen puheenjohtaja Päivi Seila kiitti yleisöä ja esiintyjiä mukavasta illasta.

Eija Honkala