Juha Hurme hurmasi helmiläiset

Juha Hurme Juha Hurme

Taiteilijavierailu Herttoniemen Helmi-talolla 7.1. 2015

 

Juha Hurme (s.1959) on monen ammatin harjoittaja. Hän on näytelmäkäsikirjoittaja ja ohjaaja, näyttelijä, teatterityön opettaja teatterikorkeakoulussa ja muissa alan oppilaitoksissa. Kirjallisuuden ja kirjoittamisen opettaja. Näytelmä- sekä romaanikirjailija. Radiolle hän tekee kulttuuriohjelmia, mm. Radio Ykkösen Kultakuumeeseen. Mutta hän on kunnostautunut myös juhlapuhujana ja kirvesmiehen apumiehenä. Kaiken lisäksi hän tekee keikkoja, sellaisia kuin esimerkiksi tällä kertaa Helmissä. Hurme vieraili Herttoniemen Helmi-talolla 7. tammikuuta. Ohjaaja-kirjailija sai armoitettuine puhujanlahjoineen yleisön vähän väliä purskahtamaan nauruun tarinansa käänteille.

 

Hurmeella ei ole vakinaista työsuhdetta eikä hän sellaista kaipaa, vaan työskentelee freelancerina. Hän sanoo, että ei voi olla työttömänä: kun on kaksikymmentä työnantajaa, voi niistä kolme menettää ja silti jäljelle jää seitsemäntoista. Suurin työsarka löytyy teatterista.

Hurme on tehnyt teatteritöitä 30 vuotta niin ammatti- kuin ylioppilas- ja harrastajateattereissa ympäri maata ja laskee tehneensä yhteistyötä sadan teatterin kanssa. Pilke silmäkulmassa hän sanoo harrastavansa Robin Hood -politiikkaa: kun isot instituutiot – kuten esimerkiksi Kansallisteatteri – maksavat hyvin, hän voi niillä rahoilla tehdä ilmaista työtä harrastajateattereiden ja ylioppilasteattereiden kanssa, joilla ei palkanmaksukykyä ole.

”Ryövään niiltä tosi isot palkat”

Hurmeen tie teatterin pariin ei ollut niitä tavanomaisimpia. Hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettajia ja molemmat olivat olleet rintamalla sekä talvi- että jatkosodassa. He halusivat lapsilleen turvatun tulevaisuuden eikä tullut kuuloonkaan, että lapset hakeutuisivat epävarmoille taidealoille. Äiti ilmoittikin matematiikasta laudaturin kirjoittaneen Juha-poikansa Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. Matematiikka ja mm. evoluutio kiinnostivat ja kiinnostavat edelleen mutta kolmen vuoden jälkeen Hurme keskeytti opintonsa ja matkusti Tukholmaan.

Tukholmassa 22-vuotias Hurme teki kotiavustajan töitä vanhusten parissa. Hän kertoo, että nuo kaksi vuotta kotiavustajana olivat hänen teatterikorkeakoulunsa. Hurme alkaa innostua huumorilla höystetystä kertomuksestaan ja yleisön hersyvästä naurusta niin, että päättääkin yhtäkkiä olla lukematta otteita mukanaan tuomista teoksistaan Nyljetyt ajatukset (Teos, 2014) ja Hullu (Teos, 2012). Hän naurattaa lisää yleisöään 90-vuotiaan asiakkaansa Olle Anderssonin tarinalla 30-luvulta. Kun Espanjassa oli syttynyt sisällissota, Anderssonin suomalainen ystävä, fasistisen Lapuan liikkeen rahastonhoitajan poika kavalsi liikkeen kassan ja niillä rahoilla kaverukset matkustivat Espanjaan taistelemaan fasisteja vastaan.

Silja oli petollinen nainen

Merkittävä asia tulevan ammatin valikoitumisen kannalta oli rakastuminen suomalaiseen Siljaan, joka houkutteli Hurmeen palaamaan Suomeen ja Jyväskylään. Silja on kuitenkin petollinen nainen, joka palaa hetimmiten takaisin Ruotsiin ja menee naimisiin ruotsalainen papin kanssa. Tärkeä rooli on myös Aki Sirkesalolla (joka menehtyi sittemmin tsunamissa). Sirkesalo houkutteli teatterista mitään tietämättömän Hurmeen Ylioppilasteatteriin, jonne hän innostuttuaan teki ensimmäisen ohjaustyönsä vuonna 1988.

Hurme väittää, että näytelmästä tuli surkea ja koko tiimi häpesi sitä. Näytelmä ei ehkä kuitenkaan ollut niin surkea, koska se valittiin Oulun ylioppilasteatteripäiville. Hurme palkittiin siellä parhaasta näytelmästä ja ohjauksesta. Vuonna 1988 Hurme perusti yhdessä Jumalan teatterissa vaikuttaneen Jari Hietasen kanssa Yövieraat -teatterin ja vuonna 1998 ystäviensä kanssa Nälkäteatterin, joka esittää pääasiassa Aleksin Kiven ja Volter Kilven teksteihin perustuvia näytelmiä.  

Äidin kuolema laukaisi psykoosin

Juha Hurmeen äiti sairastui parantumattomaan syöpään vuoden 2009 lopulla. Pian sen jälkeen Hurme sairastui psykoosiin ja päätyi kuukaudeksi Auroran sairaalan suljetulle osastolle. Seurasi syvä masennus ja raskas lääkitys, jolla oli paljon sivuvaikutuksia. Työkuntoiseksi Hurme parani vasta, kun lopetti lääkkeiden syömisen kymmenen kuukautta myöhemmin. Kompleksista suhdetta äitiinsä Hurme käsitteli kahdeksan kuukautta kestäneessä terapiassa, jota hän kiittelee. Hän tähdentää oppineensa sairastumisestaan vain kaksi asiaa: kuka tahansa voi sairastua ja siitä voi myös parantua. Parannuttuaan hän kirjoitti kokemuksistaan romaanin Hullu.

Teosten Hullu ja Nyljetyt ajatukset lisäksi Hurmeelta on julkaistu romaanit Volvo Amazon (Otava, 2007) ja Puupää (Teos, 2009). Viime vuonna Hurme sai Kansallisteatteriin tekemästään näytelmästä Europaeus Eino Kalima -palkinnon. Nyljetyt ajatukset oli ehdokkaana Runeberg -palkinnon saajaksi ja on ehdolla myös Bonnierin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

 

Teksti: Seija Paakkunainen