Kuinka paljon tavaraa on tarpeeksi
Kirpputorit pullistelevat tavaraa ja sosiaalisen median on vallannut kierrätysryhmät. Hienoa kun tavarat kiertävät, mutta mistä kaikki tavara on peräisin. Kierrätämme ahkerasti ja toisaalta kulutamme enemmän kuin koskaan. Ostelemme paljon, sellaistakin tavaraa mitä emme tarvitse. Ostamalla tyydytetään tarvetta saada jotain uutta, hienoa ja trendikästä. Ostetaan varastoon kun halvalla saadaan tai pelätään taloudellisten ostomahdollisuuksien loppuvan. Joukko ihmisiä hamstraa kaiken tavaran minkä saavat, tarvitsivat niitä tai eivät. Monet päivittelevät liikaa tavaraa nurkissaan. Tavarapaljouden ja omistamisen rinnalle on noussut trendi -hävitä kaikki turha, elä mahdollisimman vähän tavaran keskellä.
Olen aina kerännyt paljon muistoja, säilyttänyt saamani lahjat, pitänyt kirjoja tärkeinä, vaikka en niitä lukisi ja kerännyt muuten vaan kaikenlaista roinaa. Lukuisten muuttojen ja liian tavaran omistamisen myötä aloin ensin vähentää ylimääräisi kirjoja ja astioita. Lasten kasvaessa päätimme laittaa lähes kaiken kiertoon. Huomattuani kuinka tavaroiden hävittäminen virkistää olen luopunut kaikesta turhasta, mitä en tarvitse. Astioita, vaatteita, koruja, kirjoja, muistoja ja askartelutarvikkeita, joista en koskaan saa mitään aikaiseksi. Puhdistavaa, jostain luopumista ja toisaalta jonkun uuden alkamista. Nautin tilasta ympärilläni. Joskus kaipaamme elämäämme muutosta ja se saattaa alkaa kaappien raivaamisella.
Tavaroita karsiessa voisi miettiä lisääkö joku tavara onnellisuutta tai hyvinvointia, pärjäänkö ilman, tarvitsenko tavaraa oikeasti? Voisinko saada hyvän olon tunteen tavaroiden ostelun sijaan jostain muusta? Voisin hemmotella itseäni jollain palvelulla tai tekemisellä uusien kenkien sijaan? Nurkissa ja kaapeissa pyörivät joutavat tavarat saattavat alkaa ahdistaa, jos kotona ei ole tilaa ja järjestystä. Luopuessa saa yleensä jotain tilalle, ei lisää tavaraa, vaan avarampaa ja siistimpää kotia. Karsiminen voi auttaa löytämään itselleen sopivaa tyyliä niin kotiin kuin vaatekaappiin. Turha epävarmuus vaatteiden valinnan suhteen vähenee kun vaihtoehtoja ei ole niin runsaasti.
Trendeistä huolimatta on hyvä muistaa, vaikka putsaisi kaappeja ja osallistuisi erilaisiin tavaran hävityshaasteisiin, ääripäät eivät ehkä ole järkeviä, eikä tarpeenkaan. Miksi elää vuosi kolmella vaatekerralla jos se alkaa ahdistaa tai vähentää kotoa haasteen mukaiset sata tavaraa, jos joutuu luopumaan jostain rakkaasta. Järki on hyvä olla mukana. Voi ihan hyvin säästää jonkun ihanan koriste-esineen, jota oikeasti säilyttää piilossa kaapissa, jos se on tärkeä. Mieti onko sinulla tavaroille käyttöä, voisitko antaa sen jollekin tai laittaa kierrätykseen. Tavaroiden saadessa uuden elämän jonkun toisen kotona luopumisesta tulee kiitollisempaa. Tavaroista voi olla vaikeaa luopua, jos lapsesta saakka on oppinut siihen että kaikki säästetään ja tavaroita kerätään. Karsimista voi tehdä pikku hiljaa viemällä tavaroita varastoon, jos puolen vuoden päästä ei ole kaivannut mitään, ehkä ne joutavat eteenpäin.
Päivän päätteeksi on mukavampaa nautiskella sohvalla kun kotona ovat vain tärkeät tavarat.
Saila Turkka