Virkistystä vedestä
Vesielementillä on useita hyvää tekeviä vaikutuksia ja vedessä liikkuminen vaikuttaa monipuolisesti terveyteen ja hyvinvointiin. Kaupungin myöntämään erityisuimakorttiin on oikeus myös psyykkisistä syistä.
Vedellä on terapeuttisia ominaisuuksia. Jo pelkkä vedessä olo rentouttaa ja virkistää mieltä. Vedellä itsessään on hyvää tekeviä ominaisuuksia: vedessä oleva paine aiheuttaa puristuksen, joka koostaa ihmisen kehoa ja näin lisää kehotietoisuutta ja jäsentää ihmistä itseään. Vesi voi myös helpottaa kipua. Vedessä verenkierto ja aineenvaihdunta lihaksissa lisääntyvät.
Esimerkiksi 70 kiloa painava ihminen painaa vedessä vain 6–7 kiloa. Näin vedessä liikkuminen on huomattavasti kevyempää ja helpompaa kuin kuivalla maalla, sen ollessa kuitenkin 40 % tehokkaampaa. Veden nosteen ansiosta vedessä on mahdollista tehdä liikkeitä, joita ei kuivalla maalla pystyisi tekemään, kuten hyppyjä ja juoksemista. Vedessä liikkuminen kruunattuna kunnon saunomisella saa aikaan hyvänolontunteen endorfiinin vapautumisen myötä.
Vesiliikunta
Vesiliikunnalla on useita vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Mielen virkistymisen lisäksi uiminen parantaa mm. hengitys- ja verenkiertoelimistön kuntoa ja vaikuttaa monipuolisesti koko kehon lihaksistoon. Vedessä liikkuminen vahvistaa myös hermoston toimintaa ja auttaa ylläpitämään hormonitasapainoa. Vesiliikunta sopii erinomaisesti myös painonhallintaan, sillä vedessä ihminen kuluttaa paljon enemmän energiaa kuin kuivalla maalla.
Vesijumppa ja vesijuoksu sopivat hyvin liikkumismuodoksi myös silloin, jos uimataito on huono. Uimahalleista saa lainata vesijuoksuvöitä ja vesijuoksutekniikka on helppo. Vaikka käveleminen kuivalla maalla tekisi kipeää, onnistuu juokseminen vedessä. Täten vesijuoksu sopii erinomaisesti liikunnaksi erilaisista vaivoista kärsiville kuten nivelvaivaisille ja ylipainoisille sekä niska- ja selkäkipuja poteville. Vesijuoksu on myös tehokasta liikuntaa: 30 minuutin vesijuoksu vastaa saman verran juoksua kuivalla maalla, mutta tuntuu kuitenkin monin verroin keveämmältä. Laji onkin kasvattanut huimasti suosiotaan. Vesijuoksua on kiva harrastaa myös yhdessä ystävän kanssa, sillä juttelu onnistuu hyvin vesijuoksun lomassa.
Uintimahdollisuudet pääkaupunkiseudulla
Pääkaupunkiseudulla on mitä loistavimmat puitteet uintiharrastukseen. Aloittaminen on helppoa, tarvitset vain uimapuvun ja pyyhkeen. Helsingissä on peräti 13 uimahallia, Espoossa ja Vantaalla molemmissa viisi. Tämän lisäksi on kolme maauimalaa: Uimastadion, Kumpula sekä tänä keväänä avattu uusi Leppävaaran maauimala.
Uimahalleissa on valinnanvaraa ihan perushalleista tavallisine uima-altaineen monipuolisiin kylpylämäisiin halleihin. Esimerkiksi Mäkelänrinteen, Malmin ja Vuosaaren uimahalleissa on lämmin terapia-allas vesihierontapisteineen, jossa on mukava rentoutua liikkumisen jälkeen.
Mäkelänrinteen uimahalli on tällä hetkellä remontissa ja aukeaa näillä näkymin jälleen lokakuussa. Yrjönkadun uimahallissa on mahdollista uida
upeassa historiallisessa ympäristössä. Siellä on eri päivinä vuorot miehille ja naisille, sillä hallissa on mahdollisuus uida alasti. Saunomisesta innostunut pääsee Yrjönkadun kakkoskerroksessa tavallisen saunan lisäksi puusaunan löylyihin sekä infrapuna- ja höyrysaunaan. Uimareissusta voi tehdä näin kokonaisvaltaisen hyvinvointikokemuksen.
Jos on kiinnostunut oman uintitaidon kehittämisestä, uimahalleissa järjestetään uinnin opetusta myös aikuisille ihan alkeista uinnin tekniikoiden opetukseen. Esimerkiksi uimastadionilla pääsee näin kesällä harjoittelemaan eri uintitekniikoita ilman ennakkoilmoittautumista. Opetus maksaa 2,5 euroa kerta uimahallimaksun lisäksi. Samalla hinnalla pääsee myös syvänveden vesijumppaan sekä Kumpulassa että Uimastadionilla ilman ennakkoilmoittautumista.
Lisätietoja: http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntakurssit/
Myös lukuisat uimarannat kutsuvat näin kesäaikaan vesien lämmetessä luonnonvesiuintiin. Helsingissä on 26 uimarantaa ja tämän lisäksi myös Espoon sekä Vantaan järvien ja meren rannat. Pääkaupunkiseudun pyöräily ja ulkoilukarttoihin, joita saa ilmaiseksi esimerkiksi kirjastoista, on merkitty kaikki uimahallit, maauimalat ja uimarannat. Pyöräretkeen voi yhdistää näin virkistävän pulahduksen mereen, Vantaanjokivarren uimarannoille tai vaikkapa Vantaan Kuusijärveen.
Erityisuimakortti
Helsingin kaupungin myöntämään erityisuimakorttiin on oikeus myös tiettyjen psykiatristen sairauksien perusteella. Se maksaa 52 euroa vuodessa ja sillä pääsee vaikka päivittäin uimaan kaikissa Helsingin uimahalleissa ja maauimaloissa. KELA-kortin tunnuksilla 112 tai 188 erityisuimakortin voi lunastaa suoraan Itäkeskuksen, Jakomäen, Pirkkolan tai Yrjönkadun uimahalleista sekä Töölön kisahallissa sijaitsevalta liikuntaviraston kassalta. Vaikean ja toistuvan vaikean masennuksen diagnoosilla erityisuimakortin voi saada lääkärinlausunnon perusteella. Lausunto tulee toimittaa liikuntavirastolle, josta saa viisi vuotta voimassa olevan päätöksen, jolla erityisuimakortin voi lunastaa edellä mainituista paikoista. Myös Espoo ja Vantaa myöntävät erityisuimakortin.
Itselläni uinti ja vesijuokseminen ovat jo vuosien ajan toimineet tärkeinä kuntoutumisen keinoina. Vaikka kuinka olisi vetämätön ja hankala olo, niin uinnin, terapia-altaassa loikoilun ja saunomisen jälkeen mieli ja keho ovat aina rentoutuneet ja virkistyneet. Jos on yksinäinen fiilis, niin uimahallissa voi olla ihmisten ympäröimänä ja yleensä saunan lauteilla tulee viriteltyä keskustelua toisten uimareiden kanssa. Erityisuimakortti on osoittautunut todella tärkeäksi harrastuksen jatkumisen kannalta ja se työ minkä sen hankkiminen lääkärinlausuntoineen vaati, on osoittautunut vaivan arvoiseksi.
Johanna Solantie-Voutilainen