Joulu jakaa mielipiteet
Joulusta on jokaisella mielipide ja oman elämän mittainen kokemus. Jotkut tykkäävät, jotkut ei ja sitten on meitä jouluihmisiä. Miten viettää joulua vai viettääkö sitä ollenkaan? Mutta fakta on se, että joululta ei välty kukaan, minään vuonna. Ainoastaan ehkä siten että matkustaa joulunaikaan maahan jossa joulua ei vietetä. Mutta hyvin harvat, jos ketkään tekevät niin.
Joulunaika alkaa aikaisin. Joulusuklaat ja marmeladit tulevat kauppoihin lokakuussa ja vähitellen näyteikkunoita koristavat jouluiset aiheet ja joululaulut alkavat soida kaupoissa, radiossa ja tv:ssä. Pikkujouluja vietetään.
Joulu on nykyään pitkälti kaupallinen juhla. Lapset ovat tottuneet toivomaan ja saamaan enemmän tai vähemmän lahjoja jouluna ja ehkä joulun syvemmän sanoman ja lämmön löytää aikuinenkin suhtautumalla jouluun hieman lapsenmielisesti. Jouluna kannattaa myös yrittää välttää stressiä. Joskus se voi olla vaikeaa jos on paljon valmisteluja, mutta stressaantuneena ei tekemisestä nauti itse.
Jouluna voi myös auttaa muita. Viedä vaatteita ja tavaroita keräyspaikoille, joilta ne lähtevät uusille omistajille. Voi antaa rahaa hyväntekeväisyyteen tai vaikkapa lähettää joulukortteja. Soitto yksin joulunsa viettävälle sukulaiselle voi antaa todella hyvän mielen hänelle. Voi antaa lahjoja tai vain toivottaa kanssaihmisille hyvää joulua. Se ei paljon vaadi, mutta siitä saa hyvän mielen itsellekin.
On eri asia viettääkö joulun “itsekseen vai yksin” eli viettäkö joulun vapaaehtoisesti yksin vai joutuuko sen viettämään yksin. Laturi on auki koko joulun ja Helmi myös jonkin verran, joihin molempiin voi mennä. TV:stä tulee aina jotakin, voi varata hyvää syötävää, ehkä käydä kävelyllä hiljaisessa kaupungissa tai vaikkapa saunoa tai olla sosiaalisessa mediassa.
Joulu on tunnelmallinen juhla. Kynttilät palavat kodeissa pimeän syksyn vastakohtana. Kirkoissa on joulukonsertteja ja palveluksia. Tietysti joulun viettoon voi vaikuttaa lapsuuden kokemukset ja lapsuuden joulunviettoperinteet ja millaisia tunnemuistoja lapsuudesta joulusta on. Suurin osa kuitenkin pitää joulusta. Joulu on iloinen juhla vuoden pimeimpänä aikana. Jouluna saa herkutella hyvällä omallatunnolla ruokia ja leivonnaisia, joita useita ei muina vuoden aikana saa. Jos näkee vähän vaivaa, niin joulustakin saa “omannäköisensä” Kristuksen syntymäjuhlan.
Olen viettänyt aina perhejoulua ydinperheen, isän, äidin ja veljen kanssa. Laitamme toivelistat keittiön tasolle isänpäivän jälkeen, niihin saa laittaa joululahjatoiveet. Lähetämme joulukortteja ja saamme niitä, teemme joulusiivouksen, leivomme ja teemme jouluruokia. Aattoaamuna syömme joulupuuron ja puoliltapäivin katsomme joulurauhanjulistuksen Turusta. Äiti lähtee luterilaiseen joulukirkkoon ja vähän myöhemmin isä, Harri ja minä ortodoksiseen palvelukseen Lohjan tsasounaan. Sitten syömme jouluruoan: kinkkua, rosollia, karjalan paistia, laatikoita, silliä jne. Sitten vielä lahjojen jako ja lopuksi joulusauna. Joulupäivät chillaamme… Rakastan joulua.
HYVÄÄ JOULUA!
Teksti: pikku H.
Kuva: Pixabay