Rakkautta voi olla kaikkialla
Erich Frommin kirjan suomentanut henkilö on kirjoittanut, että rakkaus on ”vaikea” taito. Ei ole, rakkaus on taito.
Ei ihastusta – elämänmittainen haaste
Kun katsot peiliin, niin mitä näet? Minä näen äidin, itseni. Olen synnyttänyt lapsen, jolle olen antanut nimen ja jonka kanssa olen kulkenut yhdessä osan elämänmatkaa. Tämä rakkaus on todella erilaista kuin mikään muu rakkaus, sillä tiedän, että olen vaikuttanut tähän ihmiseen, lapseeni niin paljon, hänen persoonansa kehittymiseen monella tapaa, joista en ole itsekään tietoinen.
Äitinä olen ollut mukana prosessissa, jossa muutun itsekin lapsen mukana. Lastentarhanopettajakoulutuksessa, jonka kävin, meille puhuttiin pedagogisesta rakkaudesta. Tämä rakkaudenlaji on tietoista toimintaa. Lapset ansaitsevat elämäänsä ihmisiä, jotka haluavat heille pelkkää hyvää. Ihmisiä, jotka osaavat rakastaa. Lapset, jos ketkä.
Filosofinen rakkaus
Voiko ystävää rakastaa? Rakkaus tekee kohteensa ehjäksi, voisi väittää. Rakastettuun tulisi voida luottaa myös vaikeissa asioissa. Yhteinen matka voi kestää vaikkapa vain yhden keskustelun verran, voit sanoa yhden pienen sanan, joka huomaamatta muuttaa toiselta koko loppuelämäksi – paremmaksi näin toivotaan.
Me kaikki olemme rikki jollain tavalla, sen tunnistamiseen ei vaadita diagnoosia. Ihmisten ei ole hyvä olla yksin. Filosofi rakastaa viisautta, mutta rakastaa kuitenkin. Rakkautta ihmissuhteissa on pitkäjänteisyys, se että hyväksyy toisen varauksetta.
Rakkaus ihmissuhteessa – parisuhteessa
Rakastuminen ja rakastaminen ovat eri asia, tämän näki jo sosiologi Erich Fromm. Rakkautta voi olla kaikenlaisissa ihmissuhteissa. Äiti rakastaa lasta, lapsi rakastaa äitiä, ystäväänsä voi rakastaa. Aito rakkaus ei vaadi, ei odota mitään kohteeltaan, rakkaus ei pakota, rakkauden kohdetta ei voi omistaa. Rakkaus ei katso sukupuolta. Ihmissuhteessa rakkauden tunnistaa sallivassa ilmapiirissä, jossa on oikeus ja mahdollisuus kehittyä. Kuin lapsi.
Sosiologiselta näkökannalta rakkaus on tekoja, ei pelkkä tunne. Kaikkia ihmisiä ei voi rakastaa sillä tavalla, että asettuu haavoittuvaksi. On ihmisiä, jotka eivät rakasta takaisin. Filosofi Emmanuel Levinas vaatii meitä myös rakastamaan heitä.
Rakkauden taito
Sosiologi Erich Frommin kirja Art of Loving on suomennettu nimellä Rakkauden vaikea taito. Olen eri mieltä suomentajan kanssa: rakkauden taito ei ole vaikea. Olen samaa mieltä teoksen englanniksi kirjoittaneen henkilön kanssa: rakkaus on yksi taiteenlaji. Taitava rakkauden taitaja kuuntelee sitä, mikä jää sanomatta, uskoo toisen kehittymiseen, kulkee toisen mukana niin pitkälle kuin on tarpeen, huolehtii toisesta silloin kuin se on tarpeen, ja antaa kulkea vapaana niin kauan kuin se on mahdollista.
Onko sinulla joskus ollut tällainen hoitaja tai kasvattaja?
Ihmisten kanssa töitä tekevien, esimerkiksi hoitajien ja opettajien, tulee tuntea tämä rakkauden laji. Rakkaus, joka ei esitä vaatimuksia, eikä tahdo omistaa kohdettaan. Mutta kyllä sen voi opetella kuka tahansa: sillä kun rakkaus on taito, sitä voi opetella ja harjoittaa. Pohjimmiltaan se on tunteiden tunnistamista ja niiden hyödyntämistä ihmisten hyvinvointiin ja kehitykseen.
Eija Toiviala
Kuva: Mirka Vuori
Fromm, Erich: Rakkauden vaikea taito. Kirjayhtymä, 1994. Suomentaneet Matti Luoma ja Marja Matikainen.