Keho ja mieli
Monet kerrat olen miettinyt terveydenhuoltojärjestelmää, joka jaottelee ihmisen kahteen osaan. Keho ja mieli hoidetaan eri paikoissa ja eri aikaan. Toisella luukulla hoidetaan psyykkiset vaivat ja toisella fyysiset. Tässä saattaa toinen asia jäädä toisen varjoon. Ihminen tulisi huomioida kokonaisuutena: uskon ihmisen voivan parhaiten, kun keho ja mieli ovat tasapainossa.
Vaikka paljon puhutaan liikunnan ja liikkumisen puolesta esimerkiksi masennuksen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, kuitenkaan tätä ei juuri hyödynnetä terveydenhuollossa tai terapiassa. Minun kokemani lääkärin-, psykiatrin-, terapeutin- ja sairaanhoitajanvastaanotot ovat olleet juuri niitä perinteisiä: istutaan tässä vastakkain ja jutellaan. Näinhän on aina tehty. Voisiko kuitenkin ahdistunutta, levotonta, hermostunutta, jännittynyttä ja pelokasta ihmistä auttaa, jos hän saisi hiukan liikkua?
Voisiko vaihtoehtoisesti istua vaikka jumppapallon päälle ja keinutella itseään turvallisesti? Entä jos seisottaisiin istumisen sijaan, sehän olisi hyväksi ammattilaisellekin. Voimakkaat psykofyysiset oireet saattavat vaikuttaa ihmisen olemukseen ja ehkä niitä voisi helpottaa kehollisilla harjoitteilla ja muulla tekemisellä. Fyysinen liike auttaisi varmasti monia rentoutumaan uudessa tilanteessa.
Henkilökohtaisesti koen surullisena sen, että kärsiessäni synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsin samalla todennäköisesti turhista fyysisistä oireista. Tätähän ei tosin voi faktaksi todeta. Tunnistan kuitenkin edelleen itsessäni samoja fyysisiä oireita kuin ollessani masentunut. Monet näistä oireista ovat peräisin migreenistä. Osa pahasta olostani saattoi johtua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin närästyksestä. Nykyään tunnistan nämä oireet, mutta aikanaan en siihen pystynyt.
Kun ihminen tapaa vain psykiatria ja psykiatrista sairaanhoitajaa, kukaan ei tule kysyneeksi tai epäilleeksi, voisiko vika johtua muustakin kuin masennuksesta. Kaikki oireet käännetään helposti masennukseksi ja jäävät hoitamatta, oli kyseessä sitten mikä vaiva tahansa. Harvoin lähdetään tutkimaan, onko tietyssä fyysisessä vaivassa kyse muustakin kuin lääkkeen haittavaikutuksista. Moni saattaa kärsiä fyysisistä oireista ihan turhaan.
Pari vuotta sitten kävin HELMI ry:n järjestämän Voimauttava liike ja tanssi -kurssin. Olen aina tykännyt liikkumisesta ja liikkunut paljon. Tämä kurssi avasi lisää joitakin omia lukkojani ja sai minut jälleen kerran hämmästelemään sitä, kuinka suuri merkitys oman kehon tuntemuksilla ja tuntemisella on mielelle. Nyttemmin olen löytänyt tavan yhdistää kehon ja mielen hyvinvointi joogan ja kuntosalin avulla: olen löytänyt liikkumisen, kehon ja mielen ilon.
Kevättä kohden mennään, kaikki siis ulos liikkumaan oman vointinsa mukaan!
Teksti: Saila Turkka