Kaikkia ahdistaa joskus
Ahdistuksen tunne on tärkeä tunne ihmiselle. Se voi kertoa vaarasta ja auttaa toimimaan vaarallisessa tilanteessa. Stressi voi aiheuttaa ahdistuksen tunnetta myös, ja joskus se on hyvästä; se saa toimimaan parhaan mukaan. Ahdistukseen on myös jokaiselle yksilöllisiä syitä. Toista ahdistaa lumeton talvi, toista, jos on lunta ja liukasta. Toinen ahdistuu yksinäisyydestä, toiselle pahinta on paikat, joissa on paljon ihmisiä. Toiset ahdistuvat pimeänä kautena, mutta osaa ihmisistä ahdistaa enemmän kevät, jolloin kirkas valo tuntuu liian vaativalta. Ystäväni ahdistuu, jos hänellä ei ole tarpeeksi tekemistä ja menoa, minua taas liika meno ahdistaa!
Se, milloin ahdistuksen tunne on ihmiselle liiallista, on myös hyvin yksilöllistä – kukaan ulkopuolelta ei voi sitä toisen puolesta määrittää. Kun joku kertoo liiallisesta ahdistuksen kokemuksesta, häntä tulisi aina kuunnella tosissaan, eikä vähätellä. Joskus ahdistuksen lähde voi olla muualla kuin tässä hetkessä ja ympäröivässä todellisuudessa. Menneisyydessä tapahtuneet asiat voivat jättää ihmiseen pysyvää ja/tai pitkäaikaista ahdistuksen tunnetta. Silloin voidaan puhua ahdistuneisuushäiriöistä, joita ovat mm. paniikkihäiriö, sosiaalisten tilanteiden pelko ja pakko-oireinen häiriö. Näitä kaikkia voidaan hoitaa, mutta niistä vapautuminen vaatii usein paljon psyykkistä työtä ja terapeutin apua.
Lääke on usein helpoin keino ahdistuksen helpottamiseksi. Pahassa tilanteessa otettava lääke voi helpottaa merkittävästi esimerkiksi osallistumista hankalaksi kokemiin tapahtumiin. Viime vuoden keväällä Yle uutisoi, että ”Chilikarkeilla alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa – voivat estää jopa itsemurhan”. Tämä on mielestäni myönteinen kehitys, koska lääkkeillä on aina haitallisia sivuvaikutuksia. Tiedän, että lääkkeillä on usein paikkansa, mutta on hienoa, jos löytyy muitakin keinoja kestää tai lieventää ahdistusta.
Lääkkeettömiä ahdistuksen hoitokeinoja voi opetella. Mm. Auroran sairaalassa järjestetään ilmaisia ahdistuksenhallintakursseja psykiatrian poliklinikan asiakkaille. Näistä kursseista kannattaa kysyä omahoitajalta. Mielenterveystalo.fi-sivuilta löytyy hyviä ahdistuksen omahoitovinkkejä, linkki on jutun lopussa. Chilikarkkien lisäksi muita lääkkeettömiä ahdistuksenhoito- ja hallintakeinoja ovat mm. piikkimaton tai piikkipallon käyttö sekä kylmä suihku. Ja urheilu, ulkoilu ja/tai käsityöt! Terapia ja puhuminen.
Kokeilemalla voi löytää parhaat, itselle toimivimmat keinot. Itselleen voi myös tehdä valmiiksi oppaan, johon kirjoittaa hyväksi testattuja keinoja ahdistuksen eri asteisiin. Silloin kun tosi voimakas ahdistus iskee, voi olla vaikeaa muistaa toimivia keinoja. Omasta oppaasta voi silloin katsoa, mitä keinoja voisi silloin kokeilla helpottamaan pahaa oloa. Ja aina kannattaa muistaa pyytää ystävältä tai ammattilaiselta apua pahassa tilanteessa, jos sitä tarvitsee.
Yksi ihmisten ahdistuksen helpottamisen keino olisi mielestäni yleinen keskustelu tunteiden sallimisesta. Nykyisin usein tuntuu, että tunteita ei saisi olla, ja niitä yritetään välttää viimeiseen asti. Kaikenlaisten tunteiden salliminen itselleen voi helpottaa omaa liiallista ahdistuneisuutta. Itsemyötätunto voi auttaa tässä prosessissa. Omien tunteiden sekä oman keskinkertaisuuden hyväksyminen voi olla tie tasapainoisempaan elämään. Myös jakaminen eli yhteisöllisyyden lisääminen helpottaa yksittäisten ihmisten kuormia ja murtaa yksinpärjäämisen pakkoa. Joskus omaa ahdistusta helpottaa jo sekin tietoisuus, että kaikkia ahdistaa joskus.
Teksti ja kuva: Jaana Rantakokko
Lähteitä ja lisälukemista
- Chilikarkeilla alettu korvata lääkkeitä mielenterveyspotilaiden hoidossa – voivat estää jopa itsemurhan. Ylen sivut.
- https://yle.fi/uutiset/3-10696575.
Ahdistuksesta Mielenterveystalon sivuilla: