Kiitos kuluneesta 2,5 vuodesta helmiläiset!

Kesällä 2021 näin työpaikkailmoituksen, joka vangitsi minut. Mielenterveysyhdistys Helmi etsi palveluohjaajaa. Työnkuva näyttäytyi juuri siltä, mitä sillä hetkellä halusin tehdä työkseni. Työhakemuksen lähettämisen ja kolmen (!!) haastattelun jälkeen tulin valituksi unelmieni tehtävään ja tutustuminen työtovereihin, työnkuvaan ja helmiläisiin pääsi alkamaan.

Palveluohjaajan työ tapahtuu enimmäkseen muualla kuin Helmitalossa. Jalkaudun yksilöasiakkaideni koteihin ja asiointikäynneille heidän kanssaan. Asiakkaideni kanssa on käyty niin työvoimapalveluissa, asumispalveluissa, terveys- ja hyvinvointikeskuksissa kuin myös apteekissa, ruokakaupassa, kierrätyskeskuksessa kuin museossakin. Työni luonteen vuoksi osalle Helmitalon kävijöistä olen saattanut jäädä hieman vieraammaksi työntekijäksi, siksi tyypiksi, joka vilahtelee ohi ja hädin tuskin moikkailee mennessään.

Työni palveluohjaajana on ollut erittäin antoisaa. Olen päässyt tutustumaan noin kuuteenkymmeneen yksilöasiakkaaseen, kehittämään työtäni, ohjaamaan ryhmiä, koordinoimaan kokemusasiantuntijaluentoja – ja tiskaamaan. Työyhteisöni sisäinen vitsi on ollut, että kun Katja tiskaa, lähelle ei sovi mennä. Tiskaaminen Helmin keittiössä on toiminut aidosti meditaationa, aivojen nollauksena välillä isojenkin työkokonaisuuksien lomassa.

Kuluneiden kahden ja puolen vuoden aikana olen työni ohella valmistunut ensin teologian ja uskonnontutkimuksen maisteriksi, ja muutaman kuukauden sisällä valmistun myös ammatilliseksi opettajaksi. Sivussa on suoritettu myös neuropsykiatrisen valmentajan opinnot sekä traumainformoidun työotteen täydennyskoulutusta. Olen parantumaton ikuinen opiskelija ja elinikäisen oppimisen puolestapuhuja.

Olen tehnyt sosiaalialan asiakastyötä noin viidentoista vuoden ajan, ja viime vuosina olen yhä lisääntyvässä määrin halunnut tehdä opetus- tai kouluttamistyötä. Tähän on nyt tarjoutunut tilaisuus, josta en voi enkä halua kieltäytyä. Huhtikuun alusta lähtien aloitan asiantuntijana kehittämishankkeessa, johon olennaisena osana kuuluu kouluttaminen itselleni tärkeistä aiheista. Palveluohjaus jää hyviin käsiin, kun aiemmin Helmissä ohjaajana toiminut työkaverini Mika hyppää palveluohjaajan saappaisiin.

Haluan lämpimästi kiittää kuluneesta yhteisestä ajastamme Helmissä kävijät, asiakkaat, hallitus sekä tietysti työtoverit. Olen ollut teidän seurassa kotonani. Voikaa hyvin, menestystä kaikkeen jatkossa, moikkaillaan kun tavataan!

Katja Kivipuro, palveluohjaaja