TAITEEN TEKEMINEN JA OPISKELU VOIMAVARANA

Taiteen tekemisen aloittaminen ei edellytä aikaisempaa kokemusta, vaan tervettä itsetuntoa ja tahtoa tehdä. Koska tahto syntyy itsetunnosta, moni voi kokea olevansa huono ja sen takia välttelee maalaamista ja piirtämistä.

Vaikka kilpailut esim. musiikkialalla ovat nykyisin muodissa, kilpailu ei ole hyväksi tai terveellistä eikä anna oikeaa kuvaa taiteesta ja musiikista. Taiteen teossa saa olla luova omassa itsessään, omilla ehdoilla ja omassa turvapaikassaan.

Oma työhistoriani

Olen ammatiltani kuvataiteilija, muusikko ja työskentelen performanssitaiteen alalla. Taideterapia on kiinnostanut minua jo opiskeluajoista lähtien. Koska minulla on skitsofreniadiagnoosi, minulla on vertaiskokemusta mielen sairauksista.

Kilpailutus on vaikuttanut kulttuuri- ja musiikkialan kuvioihin negatiivisesti taiteilijan kannalta, sillä työn saaminen on vaikeaa. Työelämään ei pysty välttämättä palaamaan sairauden jälkeen, mutta eläkkeellä voi tehdä taiteita ja musiikkia vaikka omaksi iloksi ilman rahaakin.

Taide- ja väriterapia

Olen usein miettinyt, millä sanoilla puhua taiteen ja luovuuden terveysvaikutuksista. On yleismaallista sanoa, että taide ja kulttuuri tekevät hyvää ihmiselle. Elämänlaadun parantamisen kannalta asia on hyvin monipuolinen.

Väriterapiassa tiedetään värien terveysvaikutus. Ne rauhoittavat, parantavat ja aktivoivat. Tämä on oiva syy harjoittaa taideterapiaa itselleen. Muodot, värit ja valo ovat asioita mistä maalaukset ja piirustukset koostuvat.

Abstraktin taiteen ei tarvitse olla esittävää. Ihminen voi olla myös värimaalari.. Esittävyyttä ei tarvitse kuvista etsiä; niissä värien ja materiaalin kanssa työstäminen on ollut tekijälle pääasia. Lopputulos on hyvä sitten kun tekijä on tyytyväinen.

Tekeminen ja opiskelu

Suorittaminen kannattaa unohtaa piirtäessä tai maalatessa. Luovassa tilassa on helppo toimia lopputuloksenkin ollessa usein hyvä.

Vertaa itseesi, älä muihin. Mikäli haluat kehittyä, muista silti haastaa itsesi välillä tekemään jotain mitä et osaa vielä. Kursseja voi aina käydä lisää. Piirtämiseen ja maalaamiseen uppoutuessa näkee inspiroivia kohteita joka puolella.  Taulun voi tehdä aiheesta tahansa.

On rakentavaa saada palautetta töistä, sillä siitä oppii aina uutta. Terveyden kannalta on silti hyvä olla itselleen armollinen. Monesti omat työnsä näkee kunnolla vasta ajan jonkin ajan kuluttua. Välillä onnistuu ja toisinaan epäonnistuu. Semmoistahan se on aina myös ammattilaisille.

Tavoitteeni on löytää inspiroivia ja monipuolisia tehtäviä kaikille kurssilaisille, joita on helppo ja kiva tehdä.

Tervetuloa maalaamaan ja piirtämään.

Saara Sutinen

 

Herttoniemen Helmi-talolla käynnistyy 19.9. alkaen Piirustus-improvisaatio -ryhmä Saaran ohjauksessa. Ryhmä kokoontuu tiistaisin klo 12.30. Tervetuloa!