Yhteiskunta, sosiologinen, joukot, globaali

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 179)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #6238

  Kansanradion tuloksena: ajattelua:

  Kuuntelin taas Kansanradion. Tulos: Vanha valta, enemmistö, tekee virheitä, sortuu, luuhistuu. Sen puolustajat hajoaa sen mukana luonnon kiertoon. Siksi siellä turhautuu moni, ja siirtyy meikäläisten joukkoihin. Virtaus on näin päin. Vähemmistöjen luku lisääntyy ja jäsenmäärät suurenee. Yhteiskunta vähemmistöläistyy. Enemmistö heikkenee.

  Moniarvoistuminen etenee. Älymystöt ovat vähemmistöjä. Nämä vertaisverkostot hoitavat yhä suuremman osan kaikista asioista. Tulevaisuudessa kaiken. Tilastollisesti nuoret ei mene enää mukaan enemmistöläisyyteen missään muodossa, ei uskontoon, eikä politiikkaan. 10 vuodessa 10 vuosikertaa vanhan vallan kannattajia siirtyy pois päätöksenteosta ja 10 vuosikertaa nuoria astuu päätöksentekoon. Tähän on lisättävä ne, jotka siirtyy vanhan vallan palveluksesta vähemmistöihin monista syistä, usein turhautumisen seurauksena.

  Nopeastihan tässä mennään. Tiedostelemista vaan. Uudet todet.

  Ja parannelmien tekoa.

  Juha Korkee, Hyvinkää

  #10845
  Timo Krohn
  Jäsen

  Minä myös olen kuunnellut kansan radiota silloin tällöin. Minua on ärsyttänyt ihmisten jatkuva narina ja kritiikki. En ole kokenut aina ollenkaan kansan radion kritiikkiä rakentavaksi. Mitä luulet Juha, miten psykiatria muuttuu? Miten muuttuvat hoitokeinot?

  Itse olen kirjoittanut yli kymmenen vuotta sitten Käsi Kädessä -lehteen artikkelin, jossa painotin mielenterveyskuntoutujan kokonaisvaltaista hoitamista. Olen edelleen sen kannalla. En usko pelkkään lääkehoitoon.

  Sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä, samoin taiteet. Itselläni on ongelmana heikko kosketus tunteisiin. Koetan parantaa sitä olemalla sosiaalinen, muun muassa kirjoittamalla tänne Helmin keskustelupalstalle. Vahinko, etten ole taiteellinen. En osaa laulaa, soittaa enkä piirtää tai maalata. Tanssia osaan ja tanssi on ollut harrastukseni viimeiset yli kymmenen vuotta.

  Tim, se seitsemäs

  #10847
  Nimetön
  Vieras

  Minä en pysty kuuntelemaan kansanradiota myötähäpeän tunteen takia. Olen kannattanut ennenkaikkea keskustelua ja se on painottunut ammatti-ihmisiin, koska koen heidän ymmärtävän monipuolisemmin elämää sillä hehän ovat humanisteja. Olen lisäksi poikennut herkkyyteni takia sisaruksista ja ollut aina aika arka ihmisten seurassa. Olen pikemminkin kuuntelijan roolissa.
  Ihan luovaahan voi tanssikin olla ja voi lisäksi nauttia erilaisista musiikinlajeista vaikkei itse soittaisi. Hyvä Tim, että jaksat vielä työskennellä. Kaitpa meillä on oma tapamme mennä eteenpäin ja sellainen joka sopii itse kullekin.

  #10848
  Timo Krohn
  Jäsen

  Kiitos kirjoituksesta Elsukka. Meitä oli neljä lasta ja minä olen ollut kolmanneksi vanhin. Vanhin meistä oli Matti, hän oli nuorena ujo ja arka. Minä olen ollut sosiaalinen selviytyjä. Kun olen toistuvasti kohdannut mielenterveysongelmia elämässäni, olen joutunut pohtimaan, olenko kätkenyt herkkyyteni jonnekin hyvin syvälle sisimpääni. Niin syvälle etten ole tunnistanut oikeita, aito tunteita ja tarpeitani. Tuntuu hassulta, että näinkin vanhana, 59 -vuotiaana, vielä pohtii tällaisia asioita.

  Olen ajatellut työskentelyn suhteen, että se myös kuntouttaa minua. Lisäksi minulla on jatko-opiskeluoikeus OTL -tutkintoon Helsingin Yliopistossa, mutta en tiedä, tuleeko siitä mitään. Se voi olla liian paperinmakuista hommaa. Olen kuitenkin edelleen läsnäoleva yliopistossa ja olen ajatellut maksaa myös ensi lukuvuoden maksut.

  Tim

  #10850

  Timiltä lainaus: ”Mitä luulet Juha, miten psykiatria muuttuu? Miten muuttuvat hoitokeinot?” Hän mainitsi kirjoittaneensa MTKL:llän lehteen kokonaisvaltaisen hoidon puolesta.

  Tämä kokonaisvaltainen hoito on nouseva suuntaus, niin maailmalla, kuin Suomessakin. Länsimaissa, kuten Briteissä ollaan paljon edellä. Suomi on jäljellä. Meillä vallalla on vielä lääkäri-tyrannia ja väkivaltaiset hoidot, kuten lääkehoito.

  Koko ihmiskunta jakaantuu. Lääkärin herruuden säilyttämisen, ylläpitämisen ja korottelun joukko kulkee toiseen suuntaan ja lääkärien vanhan linjan edustajat siinä mukana sen joukon lääkäreinä. Ne lääkärit itsekin tekevät tätät lääkärin herruuden korottelua.

  Toinen suuunta on sitten henkistymisen suunta. En ole ajattelussani henki-aine-dualismin tasolla, vaikka monet aikalaisemme vielä ovat. Ajattelen, että henki(syys) on hienojakoista ainetta, siis ainetta, ja aineen liikehdintää. Tähän henkistymisen suuntaan tulevat hellävaraiset, luonnonmukaiset, älylliset hoitomenetelmät ja sutautumistavat, ja myös tällaisen ajattelun omaksuneet lääkärit. Kaikki hoito-ammattilaiset, myös lääkärit, pitävät tavoitteena sitä, että heitä ei enää tarvittaisi, eli ihmisitä tulisi niin terveitä, ettei mitään hoitoja enää tarvittaisi.

  Tähän suuntaan kulkee myös Lääketieteen Filosofinen Seura ry. heidän kotisivut löytyy googlettamalla. 10-vuotis juhlakirjassaan he tuomitsevat sen lääkäreiden toiminnan, joka on pahantekoa ja aiheuttaa syyllisyyttää lääkäreille. He mainitsevat, että lääkärit tekevät tällaista pahaa ”ihan arkisesti”. Olen lainaillut tätä kohtaa monissa lehtikirjoituksissani, mm Kellokosken sairaalan lehdessä. 10-vuotis juhlakirjasta on kaksi yleisölle lainatttavaa kappaletta, toinen Åbo Akademissa, toinen Helsingin Yliopistolla. Muuten sitä on yliopistojen kirjastoissa.

  Juha Korkee

  #10853
  Nimetön
  Vieras

  Minä en ymmärrä miksi lääkäreitä ei saisi arvostaa kuten muitakin ihmisiä. Olen kokenut monipuolisimmat keskustelut elämässäni entisen pitkäaikaisen lääkärini kanssa. Oli myös mielestäni arvostusta molemmin puolin. Mikäpä siinä, jos haluaa joku korottaa itsensä toisten yläpuolelle, mutta voi silloin valehtelemaan itselleen.

  #10854
  tuikku
  Osallistuja

  Minä olen tyytyväinen lääkkeisiini. Mieliala on pysynyt tasaisen hyvänä eikä suuri herkkyyteni estä minua elämästä, kokemasta, tuntemasta.
  Olen tavannut myös ikäviä lääkäreitä ja psykologeja jotka eivät enää mielestäni olisi soveltuneet ammattiinsa. Se on vaativa ammatti eikä kaikkien luonne ja moraali kestä sitä.
  Parhaiten olen saanut apua kuitenkin parilta erinomaiselta psykiatrilta joiden positiivinen vaikutus on ollut aivan ratkaiseva ja merkittävä elämässäni.
  Vertaistuesta ei liiemmin ole ollut apua, nämä ihmiset ovat olleet enemmänkin hukassa kuin minä. Mihin tutkimukseen ja evidenssiin perustuu ajatus että vertaistuessa ratkeavat ongelmat jopa puolessa tunnissa. Ihmettelen kovasti. Henkistyminen ei mielestäni useinkaan liity psyykkisiin sairauksiin. Siihen jos mihin tarvitaan henkistä terveyttä ettei ihminen entisestään vinksahda.

  Eilen oli ihana ulkoilupäivä. Istuin pihalla terassilla lukemassa juoden kylmää sidukkaa. Muut loikoilivat patjoillaan arskaa ottaen. Tänään olen opiskellut saksan kieltä kuuntelemalla ja kohta on aika mennä ulkoilemaan.

  Ihanaa tiistaipäivää kaikille 🙂

  #10855

  Mitä on evidenssi ?

  Kaikkia asioita ei ole tieteellisesti tutkittu. Tiede ei ole samaa kuin koko todellisuus. Tiede on kapea kiila koko todellisuudesta, ja kokemuksesta tiedämme, että suuri osa tieteestä on paikkansapitämätöntä, ja osoitetaankin vääräksi aikojen myötä. Emme voi rakentaa todellisuuskuvaa tieteen varaan.

  Jatkuvasti tapahtuu sitä, että virallisen hoidon pitkä-aikaisia käyttäjiä hakeutuu vertaisuuden piiriin, kertoo siellä menneisyyttään, ja asiat ratkeavat aivan hetkessä, vaikka ne eivät ole ratkenneet vuosienkaan yrittämisellä virallisessa hoidossa. Kyllä tällainen on minulle aivan riittävää todellisuutta.

  Tästä on ennekin väitelty. Tuon esiin, että nykyään mielenterveysväessä on paljon suuntauksia. Moniarvoisuus runsastuu, kuljemme yhä monempiin arvoihin. Moniarvoisuuskeskustelu alkoi Suomessa 1980-luvulla. Viime kädessä olemme jokainen oma suuntauksemme.

  Yhdistyksissä yhdellä jäsenellä on yksi ääni. Voimme käyttää vain oman äänemme, emme voi sanoa asioita toisten puolesta. Kun käytämme oman äänemme, sillä teolla maalaamme oman maineemme ja kunniamme, oman julkisuuskuvamme. Juuri siksi olisi parempi reiluuden nimissä käyttää kirjoituksissaan oikein omaa nimeään ja kotipaikkaansa.

  Juha Korkee, Hyvinkää

  #10856
  Nimetön
  Vieras

  Siinä olet oikeassa Juha, että tieteen tehtävä on tutkia ja varmistaa tulokset kokeilla. Kuitenkin mielestäni yhden totuuden painottaminen usein ei anna tilaa muunlaisille.

  #10857
  Timo Krohn
  Jäsen

  Minusta Juha kritisoi liian kovasti lääkäreitä ja hoitotahoa yleensä. On totta, että heissä on parempia ja huonompia ammattilaisia. Vertaistuki on yksi apumuoto, mutta en minä ole kokenut sen kautta mitään ihmeparannuksia enkä usko sellaisiin. Lääkkeet pystyvät rauhoittamaan ja hoitamaan oireita, mutta oman käsitykseni mukaan ne eivät varsinaisesti paranna. Ne pystyvät auttamaan pahimman ylitse.

  Timo Krohn, Helsinki

  #10858
  tuikku
  Osallistuja

  Tämä on Helmi ry:n virallinen keskustelupalsta jossa keskustellaan sääntöjen mukaan nimimerkin turvin.
  Sinun keskustelusi ja kommenttisi Juhak sopisivat ehkä niille areenoille paremmin joissa muutenkin liikut in persona.
  Tekstisi koen indoktrinoivina ja sellaisena hypetyksenä joka ei ole kaukana uskonnollisesta hurmoksesta. Uskonnosta saarnaaminen on täällä kielletty, entäpä sitten sinun jotkut juttusi? Toistelet samoja asioita itseriittoisella asenteella päivästä ja viikosta ja vuodesta toiseen. Säännöissä myös kielletään pitkät siteeraukset että keskustelu pysyisi elävänä, niitäkin sinä toistuvasti harrastat.
  Kannattaisiko nyt olla vakavan harkinnan paikka?

  #10859
  Timo Krohn
  Jäsen

  Kiitos Tuikku, että huomautit säännöistä ja kirjoittamisesta nimimerkillä. Tein virheen, kun laitoin oman nimeni viestiin. En muistanut sääntöjen tätä kohtaa. Olen lähettänyt asiassa sähköpostia Helmi ry:hyn.

  Huomenna Helsingin työttömät tekevät luontoretken Porkkalanniemeen.Lähden sinne muiden mukana. Sään pitäisi olla hyvä.

  Tim7

  #10860
  tuikku
  Osallistuja

  Kivaa luontoretkeilyä Tim huomiseksi, toivottavasti tulee hyvä ilma. Porkkalanniemi on varmasti ainutlaatuinen luontokohde vaikka en itse oletkaan käynyt siellä. Harrastatko muuten valokuvaamista?

  En usko että on mitenkään kiellettyä kirjoittaa tänne omalla nimellään, mutta netin vaarat tuntien kannattaa suojella itseään. Tuleehan täällä avauduttua myös arkaluontoisissa asioissa.

  Rakastan retkiä. Minulla vain ei ole yhdistystä joka mesenoisi matkoja joten osallistun silloin tällöin virallisten tahojen järjestämiin kiertoajeluihin.Ne vain ovat aika hintavia.
  Kesäkuussa olen lähdössä Tuusulanjärven taiteilijayhteisön maisemiin: siellä on Ainolaa, Halosenniemeä ja kahvikonsertti Joonas Kokkosen kotitilalla. Heinäkuussa on suunniteltu muutaman päivän reissu Tukholmaan mitä odotan ilolla.
  Täällä paikallinen Psykopoli järjestää edullisia bussiretkiä keväisin ja syksyisin mutta niihin saa osallistua vain Polilla ryhmäytyneet.

  Hyvää toukokuun viimeistä viikkoa kaikille helmille. 🙂

  #10861
  Timo Krohn
  Jäsen

  Kiitos toivotuksista Tuikku. Luin Helmin keskustelufoorumin säännöt tänä iltana ja kyllä siellä on kohta, jossa kielletään kirjoittamasta omalla nimellä.

  En harrasta valokuvaamista. Helsingin työttömissä on valokuvauskurssi ja kurssilaisia lähtee mukaan. He ottavat valokuvia, mutta luulen kyllä heidän ottavan enemmän luontokuvia kuin kuvia meistä retkeläisistä.

  Rahapula rajoittaa hyviä harrastuksia monen mielenterveyskuntoutujan kohdalla, se on totta. Itse en ole poikkeus. Tuusulanjärven maisemissa olen ollut monena kesänä. Asuin aiemmin Hyvinkäällä ja kävin monta kertaa kahvilla Ainolassa. Halosenniemessä olen käynyt ainakin viisi kertaa. Sitten on vielä Aleksis Kiven kuolinmökki ja J.H.Erkon Erkkola.

  Halosenniemen ja Erkkolan hirret on tuotu kaukaa Keski-Suomesta, Konginkankaalta tai jostakin sieltä päin. Pekka Halonen oli tarkka hirsien suhteen ja niiden piti täyttää tietyt vaatimukset. J.H.Erkko oli isäni puoleisen isoäitini kummisetä. Isoäitini kirjoitti iäkkäänä muistelmat ja kertoo niissä, kuinka hän muistaa tavanneensa nuorena tyttönä J.H.Erkon. Erkko kuoli aika nuorena, muistaakseni about 50 -vuotiaana.

  Villa Kokkosessa olen myös käynyt, muistaakseni kerran tai kaksi. Se on viehättävä paikka ja henkii kulttuuria.

  Tukholmassa olen ollut yhden kesän töissä vuonna 1979. Olin silloin oikeustieteen ylioppilas ja halusin parantaa kielitaitoani. Työskentelin Solnassa Aktiebolaget UPO:ssa. Waldemasrsudde on kaunis pieni museo meren rannalla. Siellä asusti prinnsi Eugen, joka myös oli lahjakas maalari. Waldermarsudde sijaitsee Tukholman keskustasta itään Djurgårdeniin päin ja ainakin ennen sinne pääsi bussilla.

  Kohta tulee kymmenen uutiset radiosta, minulla ei ole tv:tä. Sen jälkeen aion tehdä joitakin Oiva -ohjelman harjoituksia.

  Tsemppiä ja hyvää jatkoa kaikille.

  Tim7

  #10862

  Liityin Helmiin 1991.

  Mielenterveysväessä on paljon suuntauksia. Viimekädessä jokainen on oma suuntauksensa.

  Kukin voi käyttää yhden äänen, ja maalaa sillä oman maineensa, kunniansa, ja julkisuuskuvansa.

  Jos minulta kielletään omalla nimellä kirjoittaminen, lopetan kirjoittamisen.

  Juha Korkee, Hyvinkää

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 179)
 • Alueelle ‘Arkisto’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.