Mitä merkitsee vertaistuki?

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 52)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #20118
  KaihoKaiho
  Osallistuja

  Vertaistuki on käsite, jonka sisältöä ei välttämättä tule niin usein pohdittua.

  Vertainen on minusta ihminen, joka on samankaltaisessa asemassa vaikkapa nyt minun kanssani. Kun ollaan mielenterveyspalstalla, niin vertainen on toinen mielenterveysongelmainen.

  Tuki tarkoittaa mielestäni sitä, että yritetään olla avuksi sille, joka apua tarvitsee. Mielenterveyspalstalla tämä tarkoittanee sitä, että palstalta sekä haetaan tukea että tarjotaan sitä tukea toisille.

  Isäni kävi aikoinaan AA:ssa. Se on miesten ja naisten toveriseura, jossa kokemukset jakamalla autetaan toinen toistaan. Olen kuullut sivusta lukuisia AA-palavereja. Niissä keskustelu on aika syvällistä. Harvemmin kerrotaan täytekakun valmistuksesta tai kissanhoidosta. Täytekakkuilija ja kissanhoitaja eivät yleensä tarvitse vertaistukea mielenterveyspalstalta.

  Mitä te tästä tuumaatte?

  #20119
  veijo
  Osallistuja

  Keskustelupalstalla ollaan liikkeellä erilaisin motiivein. Joku saattaa etsiä vertaistukea. Joku taas etsii kirjoitteluseuraa. Yksinäisyys on monelle mielenterveyshäiriöiselle probleemi. Tällöin kissanhoitokirjoittelu voi tuoda seuran tuntua ihmiselle. En kannata rajaamista keskustelupalstalla kirjoittelua vertaistukeen. Palstalle kirjoittajia ei ole monia. Tippuu vielä pois kirjoittajia.

  Hyvähän se on, jos joku antaa vertaistukea palstalla.

  Eilen oli täysikuu. Se näytti hienolta, kun se näkyi kokonaan välillä pilvien lomasta.

  Hyvää syyskuun alkua palstan kirjoittajat ja lukijat 🙂

  #20120
  Elsukka
  Osallistuja

  Itsestäni tuntuu, että kuulun tuohon kissnhoitokirjoitteljoidn sarjaan. Enempää en pysty.

  #20121
  KaihoKaiho
  Osallistuja

  Eipä tästä monta päivää ole, kun palstalta haluttiin häätää spämmääjiä. Jos kirjoittajia on vähän, niin luohan se seurantuntua vaikka spämmejä lukisi? Eikö sekin ole asian vierestä kirjoittamista, jos ei viestit eivät mitenkään käsittele mitään omia ongelmia? On varmaan kenestä tahansa kiva lukea kivoista asioista, mutta mielenterveysongelmaisen vertaistuki ei minun nähdäkseni yleensä käsittele niitä kaikkein kepeimpiä ja myönteisimpiä asioita. Jokainen voi avata kakkublogin ja kirjoittaa sinne kuvien kanssa mitä lystää.

  #20122
  Elsukka
  Osallistuja

  En tiedä mihin kategoriaan laskisin itseni, sillä kaitpa kirjoitteluni on vain tyyppiä raportointi päivän tapahtumista. Sillä tavallahan se elämä menee iltaa kohti kait jokaisella. Itselläni kun ei ole lähipiiriäkään niin sitä luulee jotakin kiinnostavan ihan tavalliset arkiset askareet. Syvällisemmän pohdinnan teen itsekseni ja koska jopa sisarusteni elämä menee erilailla he yrittävät palauttaa minua realiteetteihin. Heidän realiteetteihin.,

  #20123
  tuikku
  Osallistuja

  Minusta on mukavaa lukea kaikenlaisia kirjoituksia, elämän arjesta, pulmista ja ongelmista. Kun on pohdittua kirjoittelua niin kiinnostaa lukea, ei välttämättä sellainen hermostunut hyppely asiasta toiseen mutta kukin tyylillään.
  Veijo oikein painotti että tämä palsta on mielenterveyskuntoutujille joten se heijastuu myös tavassa kirjoittaa ja ilmaista itseään.

  Spämmäämistä en tykkää enkä näe mitään arvoa heidän kirjoituksillaan millään palstoilla.
  Tarkoitus heillä on kuitenkin sekoittaa ja häiritä keskustelua eri tavoin eikä millään rakentavalla tavalla siihen osallistua.
  Sitäpaitsi kasinopelien mainostaminen täällä on mautonta.
  Facessa yksi peliriippuvainen pyysi uskovilta rahalainaa kun oli maanisuudessaan velkaantunut alamaailman koville tyypeille.

  Sielua sykähdyttää kun täällä tulee aitoa jakamista ja palautetta, osallistumista yhteiseen keskusteluun eikä vain autistista yksinpuhelua.

  #20124
  KaihoKaiho
  Osallistuja

  Elsukka kertoo raportoivansa vain arjen tapahtumista ja pohtivansa syvällisemmät asiat tykönään. Elsukka kuitenkin kirjoittaa näitä arjen asioitaan aika moneen viestiketjuun ja jokseenkin samoista asioista. Minusta vaikuttaa, että Elsukan tarkoitus on herättää huomiota, huudella lukijoille, että olisko joku minun kanssa! Tämän voi sanoa suoraankin.

  Tuikku kirjoittaa, että on ihan mukavaa lukea arjesta, pulmista ja ongelmista ja vieläpä pohdittua kirjoittelua. Tuikun omat tekstit pääasiassa kertovat retkistä, taideharrasteista yms. Pulmat ja ongelmat loistavat poissaolollaan. Se ei sitten ole varmaankaan autistista yksinpuhelua? Mulla menee hyvin, mites teillä muilla? Minunkin mielestäni palsta on tarkoitettu mielenterveyskuntoutujille eikä vain itsensä korostajille.

  Jos täältä ollaan valmiita häätämään spämmääjät, jotka oikeastaan minkä tahansa palstan ylläpidon pitäisi itsestään selvästi siivota pois, keitä tänne oikeastaan jää kirjoittamaan? Elsukka, Tuikku, Veijo, Saintrose ja satunnaisesti jokunen muu. Niin ja minä toistaiseksi myös. Eli neljä jorisijaa ja minä.

  Veijo on huolissaan siitä, että palstalta tippuisi kirjoittajia pois, mikäli kommenteissa pitäisi olla vertaistuen luonne. Veijo tekee rannekoruja. Millaisen rannekorun Veijo mahtaisi väsätä neljällä puuhelmellä? Eikö kannattaisi miettiä pikemminkin miten tämä palsta muuttuisi niin kiinnostavaksi, että muutkin kirjoittaisivat tänne kuin tämä nykyinen neljän kopla? Kakkublogien kanssa ei kannata kilpailla, niissä on niin hyviä ohjeita kuvien kanssa.

  Aikoinaan isäni AA-ryhmissä jonkin aikaa käytyään kyllästyi siihen, miten paljon laistajia ja kuuntelijoita palavereissa olikaan. Hän ja muut samanmieliset, jotka eivät halunneet jäädä vellomaan seisovaan veteen, perustivat oman ryhmän. Olen kuullut, että joku on perustanut itse oman ryhmänsä ja pitänyt sitä toiminnassa vuosikaudet. Petrihän perusti oman palstansa ja nostan tälle hattua. Muuten aktiivisuus onkin ollut vähäistä.

  #20126
  tuikku
  Osallistuja

  Hei. Olen pahoillani jos Kaiholle on tullut tuollainen mielikuva minusta.
  Olen myös jakanut vaikeita asioita, lapsuudestani, pieleen menneistä terapioista ja viimeksi hain Kaihon postauksen pohjalta siitä, miten koen vaikeita kohtaamisia täällä ihmisten kanssa. Eikö siitä ole jäänyt mitään mieleen❓On ikävää jos niin on sillä olen jakanut ne asiat sydänverelläni ja toisaalta postauksissani yrittänyt jakaa myös vertaistukea muille täällä, esim. juuri Kaiholle. Sekin on tärkeää.

  Se on totta että elämäni on helpottunut viime vuosina ja ehdin täällä paremmin sulattamaan ikäviä kokemuksia kun en ole jatkuvan ärsykepommituksen kohteena.
  Minusta on mukavaa kirjoittaa myös ihan arkisista asioista ja kertoa siitä miten arki ja elämä sujuu mielenterveyskuntoutujalla.
  Rohkaisua ja voimaa saan myös teidän muiden tarinoista siinä, että ihan hyvää elämää voi elää mielenterveyskuntoutujana.

  Onhan tämä pieni palsta mutta mielestäni hyvin toiminut tällaisenakin. Vähän meitä on mutta entä sitten❓Itse olen saanut täältä vertaistukea ja minulle on vastattu ja niin olen huomannut toisillekin tehtävän.
  Eikö tämä pieni keskusteluryhmä silloin aivan hyvin aja asiaansa❓

  • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 6 päivää sitten tuikku.
  #20128
  veijo
  Osallistuja

  Mitä on vertaistuki? Itse näkisin sen näin. Se ei ole toisen vertaisen ongelmien älyllistä ratkomista. Minusta se on oman kokemuksen kertomista. Jos itse on ollut saman ongelman edessä. Voin kertoa kokemuksesta toiselle vertaiselle, miten olen toiminut onnistuneesti samanlaisen ongelman edessä. Jotkut ongelmat ovat yhteisiä kaikille mielenterveysongelmaisille. Stigma on sellainen. Se väijyy jollakin tasolla kaikkien mielenterveysongelmaisten päällä. Monet ongelmatilanteet eivät ole yhteisiä kaikille vertaisille. Minä voin kertoa, miten olen toiminut, kun olen liian kuormittunut ja toimintakykyni on laskenut. Miten saan sellaisessa tilanteessa asiani hoidetuksi. Minä taas en kykene antamaan vertaistukea ihmiselle tilanteeseen, jossa vertainen jää pesemään käsiään vaikka tunniksi. En ole ollut sellaisessa tilanteessa.

  Minusta vertaisen kannattaa varoa astumasta psykoterapeutin tai lääkärin tontille. Vertaiselta puuttuu siihen koulutus.

  #20129
  tuikku
  Osallistuja

  Kaiho kirjoittaa: neljä jorisijaa ja minä.
  Jaahas. Että tällaista sitten.

  • Tätä vastausta muokkasi 3 viikkoa, 6 päivää sitten tuikku.
  #20131
  veijo
  Osallistuja

  Nykyään näyttää olevan trendinä, että mielenterveysongelmaiset kirjoittavat netissä omilla nimillään. Helmellä on facebookissa keskusteluryhmä ’virtuaaliporinat’. Sinne lienee kadonneet mielenterveyskeskustelijat.

  Kaiho mietti, miten palsta muuttuisi mielenkiintoiseksi. Jotta tulisi enempi kirjoittajia palstalle. Kirjoitin kuukausi sitten, että olen alkanut katsoa kiikarilla yötaivaalle. Silloin tuli palstalle viides keskustelija. Petriä kiinnosti aihe ja hän kommentoi taivaalle tuijottelua.

  Aikanaan oli Tampereen mielenterveysyhdistyksellä keskustelupalsta. Siellä oli vilkasta keskustelua ja paljon osallistujia. Se lakkautettiin sittemmin vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

  #20132
  KaihoKaiho
  Osallistuja

  Näistä virtuaaliporisijoista en ollut kuullut mitään. Sinne kenties on keskustelu siirtynyt, koska näkyy olevan 110 jäsentä. Toisin kuin täällä. Harmi ettei minulla ole feisbuuk-tiliä enkä aio sellaista hommata.

  Petri perusti oman palstan, koska tämän palstan porina ei hänestä vaikuttanut kiinnostavalta.

  Veijo varoittaa vertaistukea tarjoavaa ”astumasta psykoterapeutin tai lääkärin tontille”, koska häneltä ”puuttuu siihen koulutus”. Joo, ilman muuta tehokkaampaa on antaa ihmisen puhella vuosikaudet jollekin hoitajalle, jolla on koulutus olla neuvomatta asiakastaan. Olin hiljattain rompemarkkinoilla, jossa näkyi olevan myynnissä piilukirveitä. Varmaan niitäkin vielä käytettäisiin yleisesti, jos hoitoalan ammattilaiset olisivat olleet kuuntelemassa rakentajien huolia.

  Lisäksi Veijo kertoo ajatuksiaan vertaistuesta, jollaista keskustelua kaipasinkin. Hän sanoo, että vertainen voi lähinnä kertoa omista kokemuksistaan. Tältä osin olemme samaa mieltä, sillä jo eka viestissäni kuvailin tähän tapaan AA-ryhmissä tarjolla olevaa vertaistukea: ”Se on miesten ja naisten toveriseura, jossa kokemukset jakamalla autetaan toinen toistaan.”

  #20133
  tuikku
  Osallistuja

  Vähän jäi arvoitukseksi tuo Petrin perustama keskustelupalsta jossa ei lopulta ollut kuin kaksi keskustelijaa.
  Ehkäpä hän yritti houkutella uusia keskustelijoita mukaan siinä onnistumatta.
  Ehkäpä virtuaalihöpinät facessa sitten onnistuu kun mukana on niin monta jäsentä. Toivottavasti syntyy myös asiallista keskustelua eikä vain niin että jokainen puhuu omiaan.
  No uskoisin että onnistuu.

  Itse olen aika ujo joten minulle sopii paremmin tällainen perinteinen keskustelupalsta joka toimii verkkaiseen tahtiin.

  Helmin sivulla facessa oli Hesarin artikkeli, jossa kirjoitettiin Helsinki alkaa jakamaan palveluseteleitä lyhytterapiaa varten tarvitseville. Ilmeisesti sellaisille, joilla oireet vielä suht aikaisessa vaiheessa.

  Asun aika pienellä paikkakunnalla mutta täällä on suhteellisen paljon terapeutteja, sekä lyhytterapiaa, ratkaisukeskeistä että perinteistä.
  Aikanaan yhteiskunta kustansi minulle 4 vuotta terapiahoitoa mikä on aika hyvin. Kelan jälkeen avusti vuoden Terveysvirasto.
  Yhteensä olen käynyt kaiketi 10 vuotta terapiahoidoissa, perinteisessä, kognitiivisessa sekä Tommy Hellstenin terapiassa. Lisäksi monissa ryhmissä vaihtelevin kokemuksin.

  Ajattelen että se ura on nyt kohdallani loppuunkäyty. Psykiatrisen poliklinikan päiväsairaalasta täällä minulla on erittäin myönteinen kokemus mutta ikävä kyllä ne ryhmät on lakkautettu.

  #20134
  veijo
  Osallistuja

  Kaiho on kiinnostunut vertaistukiryhmästä. Yksi mahdollisuus on ottaa yhteyttä Helmen toiminnanjohtajaan, kun sellaista ryhmää haluaa. Lähettää vaikka sähköpostia. Ehdottaa, että Helmeen perustetaan anonyymi virtuaalinen vertaistukiryhmä, joka toimii kirjoittamalla ilman kasvoja. Helmellä on resursseja järjestää sellainen. Helmellä on kykyä mainostaa ryhmää. Helmellä on jäsenissään ja lukijoissaan potentiaalia sellaisen ryhmään tulijoille. Sellaiselle ryhmälle voi olla kysyntää koronankin vuoksi. Näin olisi uusi ryhmä, joka keskittyisi nimenomaan vertaistukeen.

  #20135
  saintrose
  Osallistuja

  Mitä arvelet, Tuikku: haluaisitko jossain vaiheessa vaihtaa sähkisosoitteita minun kanssani, lähinnä siltä varalta, että tämä foorumi lakkautetaan tai sekoaa lopullisesti? Ajattelin, että olisi kiva kuulla sinusta jatkossakin.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 52)
 • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.