Mielenterveyshoitomuodot

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 57)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #6344

  Pakkohoito ei hoida

  Hoitotieteen tohtori, dosentti Lauri Kuosmanen oli Helmillä Pasilassa puhumassa jokunen vuosi sitten Pakon vastaisessa tilaisuudessa. Äskettäin häntä koskeva juttu oli Hesarissa:

  http://www.hs.fi/ihmiset/a1432520974070?jako=644943825dbc3fabfc68edfe783fc465&ref=email-share

  Juha Korkee

  #10971

  Tamperelaisen Taimi ry:n keskusteluun kirjoitin juuri äsken. Siellä lukeneita on jo 10. Keskustelua seuraa 2500 lukijaa. Koko Suomi seuraa tätä Taimin keskustelua:

  Tässä kirjoittaa Juha Korkee, Hyvinkää. Kuulun viiteen mielenterveysyhdistykseen, sekä kahdeksaan muuhun yhdistykseen.

  Monta vuotta oon jo levittänyt tällaista:

  Mielenterveysväessä, niin ammattilaisissa, kuin kuntoutujissa, on paljon suuntauksia. Viime kädessä olemme jokainen oma suuntauksemme.

  Suuntaustaan saa myös vaihtaa, olemmehan sillätavoin vapaita.

  Viikko sitten Kellokosken sairaalan 100 vuotisjuhlilla Juhlaseminaarissa selvisi, että myöskään psykiatria ei ole yhtenäinen, vaan siinä on monia suuntauksia. Saimme todistaa psykiatrien väittelyä, ja eri mieltä olemista. Siihen osallistui 7 psykiatria.

  Pääsuuntaukset erottuivat seuraavasti. 1970-luvulta näihin päiviin asti hallinnut lääkäri-lääkehoito-kroonisoimis -suuntaus esiintyi väistyvänä suuntauksena. Ja 1950-luvulla vallalla ollut psykoanalyyttis-psykoterapeuttinen suuntaus, joka tähtää paranemiseen ja parantamiseen, esiintyi nousevana suuntauksena, joka on saamassa uudestaan kannatusta ja suosiota.

  Eräs psykiatri sanoi, että psykiatreilla ei ole mahdollisuutta tällaiseen, niin toinen nousi ja sanoi, että uudessa Mielenterveyslaissa määrätään toimimaan näin. Yleensäkin selvisi, että uusimmassa psykiatriassa pyritään potilasnäkökulmaan, ymmärtämiseen ja hellävaraisiin hoitomenetelmiin, sekä pois kovasta lääketieteestä ja raskaista hoidoista. Tapahtuu psykiatrien kääntymisiä vanhasta psykiatriasta uusimpaan psykiatriaan.

  Juha Korkee, Hyvinkää

  #10972
  Nimetön
  Vieras

  Kuten nykyinen psykiatrini totesi pitkäaikaisesta entisestä lääkäristäni, että minulla on ollut onni tuntea upea ihminen ja suuri humanisti niin olen samaa mieltä hänestä. Olen tullut kohdatuksi ihmisenä. Toivottavasti myös kanssaihmiset oppisivat, että olemme ennen kaikkea ihmisiä kaikki.

  #481

  Äly, väkivalta, pakko

  Se, paljonko otus on väkivallan ja pakon kannalla on suoraan seurausta hänen älynsä määrästä. Mitä vähemmän älyä, sitä enemmän otus kannattaa väkivaltaa ja pakkoa. Älykkäimmät otukset ei kannata lainkaan väkivaltaa ja pakkoa.

  Mahatma Gandhi oli hyvin älykäs otus, mutta hänkin oli vielä valmis siirtelemään aitoja, joten ei sen älykkäämpi. Leo Tolstoi oli laaja-alainen ja rikkaasti ajatteleva otus, anarkisti, hänen tapaukseensa tutustun seuraavaksi.

  Anarkismikin on väkivallatonta ja pakotonta silloin kun otus vaan on tarpeeksi älykäs, eikä se silloin ole kaaosta, vaan järjestäytynyt yhteiskunta ilman valtaa ja vallan varjopuolia, kuten ilman väkivaltaa ja pakkoa. Eri anarkisteilla on eri määrät älyä ja siksi he ovat erilaisia muutenkin. Vähemmän älykkäät väkivaltaisia ja yrittävät pakottaa toisia. Poliisin asiakkaita.

  Moni demokraattikin olisi tällä mittarilla Poliisin asiakas, kylläkin. Päästäänkö siihen. Tarvitsis kyllä.

  Juha Korkee, otus, ajattelija, Hyvinkää

  #11140

  Tässä tietoa, eli psykologi, kirjoittaja, ajattelija Aku Kopakkala on organisoimassa
  keskusteluryhmäänsä aiheen ympärillä Lapinlahdessa ensi keskiviikosta alkaen:

  LÄÄKKEISTÄ VIEROITTAUTUMINEN, ALUKSI ETENKIN MASENNUSLÄÄKKEISTÄ VIEROITTAUTUMINEN.

  Kuten viestistä käy ilmi, ennakkoilmoittautumisia ei tarvita.

  Olemme viimein saaneet sovittua tilan ja ajan ensi tapaamiselle. Tapaaminen on keskiviikkona 23.9. klo 17.30-19.30 Lapinlahden
  auditoriossa, Lapinlahdentie 1, Helsinki.

  Julkisilla kulkuneuvoilla pääsee lähelle, esim. ratikka 8, Marian
  sairaalan pysäkki ja metro, Ruoholahden asema, bussit esim. 65A, 66,
  20. Pyörällä ja kävellen baana tuo Sanomatalon vierestä Marian
  sairaalalle saakka. Varaa mukaan hiukan käteistä rahaa: Lapinlahden
  Lähteen kahvilasta voi ostaa virvokkeita. Lisäksi kerätään
  vapaaehtoinen parin euron tukimaksu tilavuokran kattamiseksi.

  Tarkoitus on aloittaa kerran viikossa kokoontuva vertaistukiryhmä,
  jossa puheenvuoro kiertää ja jokainen saa tilaa jakaa kokemuksiaan.
  Muista menetelmistä sovitaan ryhmään tulijoiden kanssa.
  Hienoa, kiitos, kiinnostaa! Mennään joukolla. Levittäkää tietoa.

  Yritetään saada 150-paikkainen auditorio täyteen.

  Jakelu:
  Mäntsälän mty Kasvu ry
  Riihimäen Mielenterveysyhdistys ry
  Kirkkonummen mty Kisu ry
  Tukiyhteisö Alvi mty
  Mty Majakka ry
  Mty Lauhatuuli ry
  Mty Myöhätuuli ry
  Mty Tukiyhdistys
  Mty EMY (Espoo)
  Mty Alvi ry
  Moniääniset ry:n aktivistiryhmää
  Mty Suomen Skitsofreniayhdistyksen Tiedotustoimikunta
  Tuusulan Keravan ja Järvenpään mty Tuumi ry:n hallitus ja aktivisteja
  Hyvinkään mty Verso ry:n johto
  MTKL:llän keskus
  Muita tahoja
  Aktivisteja

  Juha Korkee, Keski-Uusmaalainen mielenterveysaktivisti

  #752

  Raporttia lääkkeistävieroittautumistilaisuudesta.

  Eilis iltana klo 17,30 – 19,45 psykologi, ajattelija, kirjoittaja Aku Kopakkala järjesti Lapinlahden sairaalassa tilaisuuden, jossa käynnistettiin

  LÄÄKKEISTÄ VIEROITTAUTUMISRYHMÄ, ETENKIN MASENNUSLÄÄKKEISTÄ VIEROITTAUTUMISRYHMÄ.

  Paikalla oli myös psykiatri Ben Furman, ja molemmat herrat jatkavat pysyväisluontoisesti toiminnassa.

  Ohjelman tulee olemaan seuraavanlainen:

  Keskiviikkoisin klo 17,30 – 18,15 tavallisesti esitelmä tai luento tästä aiheesta. Voi olla myös vierailevia esiintyjiä tältä alalta. Esitelmää ei välttämättä joka kerta ole, mutta kokoontuminen alkaa aina klo 17,30.

  Esitelmän jälkeen mennään rinkiin ja toteutetaan ryhmäistunto, joka päättyy noin klo 19,45 – 20,00.

  Ryhmät ja luennot ovat avoimia tilaisuuksia, niistä saa myöhästyä, ja lähteä kesken pois. Auditorion ovi pidetään kiinni, mutta kun oveen kolkuttaa, ovi aina avataan. Kulkeminen tapahtuu näin.

  Ryhmä on myös sillä tavoin avoin, että uusia ryhmäläisiä saa tulla toimintaan mukaan milloin vain. Jos ryhmä kasvaa liian suureksi, se jaetaan kahdeksi ryhmäksi, ja edelleen kolmeksi, jne, jos tulijoita on niin paljon.

  Tällä kertaa väkeä oli jo niin paljon, että jakaminen kahdeksi ryhmäksi alkaa pian olemaan ajankohtaista.

  Paikanpäällä oli myös 7 helmiläistä.

  Yleisä asioita saa vapaasti puhua, mutta kenenkään henkilökohtaisia asioita ei saa puhua ryhmästä ulospäin, mikä onkin hyvin luonnollinen ja normaalijärjen mukaan menevä sääntö.

  Toiminnanjohtajamme Satu Tuominen oli paikalla.

  #883

  Suomen Lääkärilehdessä on hyvä kirjoitus; Numero 39-2015 VSK 70. Sivu 2504-2505.

  Otsikko; Psykoosin hoito on vuorovaikutusta. Pekka Brochers LL, FT, psykiatrian erikoislääkäri, perheterapeutti(vaativa erityistaso).

  Mitä enemmän tosiasioita myönnetään ja aletaan ottamaan todesta sitä parempaa tulosta hoidossa syntyy.

  Mitä enemmän tosiasioille ollaan kovakorvaisia, sitä surkeampaa tulosta hoidossa syntyy.

  Juha Korkee

  #884

  Yllä olevaan jatko vielä:

  Pekka Brochers tuomitsee biopsykiatrisen suuntauksen kovin sanoin ja rationaalisin perusteluin.

  Juha Korkee, Hyvinkää

  #4038

  Meillä Keroputaatakin parempiin tuloksiin

  1.) Se mikä Keroputaan mallissa parantaa ja antaa myös ne loistavat tulokset, on juuri se, että psykoosissa sairaalaan saapuvan kanssa ollaan samaa mieltä elämän rikkauden toteutumisen tarpeellisuudesta. Kun hänen kanssaan ollaan samaa mieltä, hän aistii ja aavistaa sen hyvin nopeasti jopa vahvan psykoosin läpi, ja alkaa heti tulla järkiinsä ja ulos psykoosista. Alkaa puhelemaan järkevämpiä. Tekee liittoja useiden hoitajien kanssa ja lähtee yhteistyöhön. Ja kaiken kaikkiaan tulee kokonaan ulos psykoosistaan parissa päivässä ilman lääkkeitä. Tällä tavoin alkaneesta yhteistyöstä tulee hyvin vahva, ja juuri siksi Keroputaa saa jatkuvasti niin hyviä tuloksia.

  2.) Toisessa asiassa Keroputaalla on sitten erehdytty. Siellä itsenäistymis-ikänsä jo ylittäneitä hulluja saatellaan moniammatillisen tiimin voimin äidin hameen helmaan ”paranemaan”. Tämä on väärä toimintatapa, ja väärään suuntaan ohjaamista. Olenkin saanut kuulla viimeisen vuoden mittaan, että tämä on aiheuttanut sen, että Tornion maakunnassa on suuri ja kasvava joukko hulluja juuttuneina pahasti hoitokotiportaaseen avohoitoon ja ovat siellä huonossa kunnossa ja omaiset kaiket päivää ”heidän niskassaan” valvomassa. He eivät itsenäisty ikäkautensa mukaista itsenäistymistä, ja tätä asiaa ei ole Keroputaalla lopultakaan ymmärretty.

  3.) Täällä meillä Etelä-Suomen porukoissa on keskusteltu sellaista, ja toin tämän eilenkin esille, että meillä voitaisiin kehitellä tällainen Etelä-Suomalainen malli, joka olisi siltä osin samanlainen, kuin Keroputaan malli, että meilläkin psykoosissa sairaalaan tulevan kanssa oltaisiin samaa mieltä elämän rikkauden todentumisen tarpeellisuudesta. Ja kun ollaan samaa mieltä asioista, saataisiin myös Keroputaan tavoin loistavat hoitotulokset. Mutta sen jälkeen meillä ei tehtäisikään sitä virhettä, että itsenäistymis-ikänsä jo ylittänyt ohjailtaisiin äidin hameen helmaan ”paranemaan”, jossa hän vain menisikin takaisin huonompaan kuntoon, VAAN MEILLÄ OHJATTAISIINKIIN JUURI ITSENÄISTYMISEN KANNALTA SAMAAN SUUNTAAN, YHTEISKUNTAAN, YHDISTYKSIIN, SEUROIHIN, JÄRJESTÖIHIN, KIRJASTOLLE, KANSALAISOPISTOLLE, TYÖVÄENOPISTOLLE, OPISKELEMAAN, TYÖELÄMÄÄN, JA YLEENSÄKIN KAIKKIALLE IKÄKAUDEN MUKAISIIN ITSENÄISTYMISSUUNTIIN. Näin vältettäisiin myös se huonoon kuntoon hoitokotiportaaseen kroonisoituminen. Ja saataisiin siis siltä osin vielä Keroputaatakin hienommat tulokset. Tämä ajatusrakennelma on saanut runsaasti kannatusta kaikkialla missä olen sen esittänyt Keski-Uudellamaalla ja Helsingeissä.

  Juha Korkee, ajattelija, mielenterveysaktivisti, aktivisti, Hyvinkää

  #4039
  sattua
  Jäsen

  Ajatusta hyvinkin…mie en oo ikunas suostunu niin kynnysmatoksi..ehkä luultu on..pässinpääksi..muuten sopii tutkia ihmistenpostraumoja…ne selittävät paljon aggresiivista, maanista ja psykoottistakin käytöstä.

  #4042
  Nimetön
  Vieras

  En tiedä nykyään millaiset firmat palkkaisivat kuntoutujia, kun työttömänäkin on terveitä koulutettuja ihmisiä. Nuo Juhan mainitsemat suuntautumiset mielestäni sulkevat pois meitä introvertteja ihmisiä aika totaalisesti. Sattua sanoi ettei ole suostunut kynnysmatoksi. Hyvä niin. Kysyisinkin tiedätkö miltä tuntuu, kun lyödään? Ja ihan tarkoituksena alistaa.

  #4052

  Olen ollut hyvässä kunnossa vuosia. Minulta on kysytty nyttemmin usein, haluaisinko työelämään. Olen vastannut siihen joka kerta selvin sanoin ja äänenpainoin näin: Terveitten työelämään en lähde mistään hinnasta. Sensijaan hullujen järjestelmissä, kuten mielenterveysyhdistyksissä ja Lapinlahden sairaalan toiminnassa haluan tehdä täydet seitsenpäiväiset työviikot. En nimitä tätä työnteoksi, vaan sanon tätä ahkeroimiseksi. Terapeutti on hyväksynyt tämän ahkerointi-ajatuksen.

  On erikoista, että Elsukka esittää toisten ajatteluun tuollaisia vastalauseita, ikäänkuin toisen ajattelun vastustaminen olisi järkevää. Jos joku esittää omaa ajatteluaan, eihän sitä voi järkevästi vastustaa. Voimme vain nähdä miten toiset ajattelevat, järkevyyden merkeissä siis.

  Sama asia niinpäin, että me muut emme ole sidottuja Elsukan ajattelutapoihin, eikä meidän tarvi olla niiden alla litissä ja arkoina. Elsukalla on psykiatrinsa, mutta minun ei tarvitse hyväksyä psykiatriaa, silti. Jokaisella meillä on yksi ääni, ja kenenkään ääni ei voi olla rajoite toisille. Ihminen voi puhua vaan omasta puolestaan ja maalata kuvan ainoastaan itsestään. Jokainen näin. Minäkin, ja Elsukasta riippumatta.

  Juha Korkee, Hyvinkää

  #4053
  Nimetön
  Vieras

  En minä kiellä ketään ajattelemasta omalla laillaan. Ei minun mielipide ole mielestäni muuta kuin omanlaiseni näkemyksen esittäminen. Voit Juha ihan hyvin kertoa omat näkemyksesi. Ei ne ole minunlaisilta pois. Me vain nyt satumme olemaan erilaisia ja sillä hyvä.

  #4054
  sattua
  Jäsen

  Totuus on jossain vaiheella…ja jokainen on oikeassa tavallaan..jokaisella oikeus henkiseen autonomiaan, jota tulee kunnioittaa..kenenkään yli ei tulisi kävellä kenenkään yli..minulle on tehty sellaistakin..todellista tahtoni ja minuuttani vastaan….tajusin kyllä asian, mutta tarvitsin virtahevon voimat irrottuakseni aikavarkaasta henk koht..

  #4055
  Nimetön
  Vieras

  En oikein ymmärrä miksi mielipiteeni introvertti ihmisestä sanominen koetaan niin kiellettynä. Onneksi olkoon Juha, jos elämäsi menee hyvin. En halua kävellä kenenkään yli, mutta kaitpa minullekin kuuluu tuo Juhan mainostama yksi ääni.

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 57)
 • Alueelle ‘Arkisto’ ei voi kirjoittaa uusia aiheita eikä vastauksia olemassaoleviin aiheisiin.