Hallitusehdokkaiden 2023 esittelyt

Helmi ry:n vuosikokouksessa valitaan uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Erovuorossa ovat tänä keväänä puheenjohtaja Päivi Seila, hallituksen jäsenet Eeva Helameri, Tuula Samulin ja Jyrki Wahlstedt sekä hallituksen varajäsenet Jussi Ala-aho ja Minna Mahkonen.

Helmin hallitustyöskentely tarjoaa mahdollisuuden päästä osaksi merkityksellistä toimintaa ja tilaisuuden vaikuttaa yhdistyksen toimintaan. Hallituksen jäsenet osallistuvat yhdistystä koskevaan päätöksentekoon ja tuovat siihen omaa osaamistaan ja asiantuntijuutta. Yhdistyksen vuosikokouksessa valitaan uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle. Hallitustyöskentely vaatii monipuolista osaamista yhdistystoiminnasta.


HELMI ry:n vuosikokous järjestetään 27.4.2023 klo 16. Vuosikokouksessa valitaan uudet hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle hallituskaudelle 2023-2024. Hallitusehdokkaat esittäytyvät yhdistyksen jäsenille keskiviikkona 12.4. klo 13 Helmi-talolla. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!


Harri Fagerlund

Olen 68-vuotias eläkkeellä oleva ekonomi. Sairastuin skitsofreniaan 38-vuotiaana. Olen kotoisin Savonlinnasta, mutta nykyisin asun Helsingissä. Harrastukseni ovat filatelia, hallitustyöskentely ja kirkossakäynti. Käyn säännöllisesti Niemikotisäätiössä työtoiminnassa. Sotilasarvoni on reservin kersantti. Olen ollut kaksi kertaa naimisissa ja minulla on yksi sisar ja 89-vuotias äiti. Asun Lauttasaaressa kaksiossa. Olisin halukas toimimaan hallituksen varajäsenenä. Olen hallituksen jäsen Mielenterveysyhdistys Vernetissä ja Lauttasaaren kansallisissa eläkeläisissä. 

Taru Reinikainen

Asetun ehdolle Mielenterveysyhdistys Helmin hallitukseen. Helmin tekemä työ mielenterveystoipujien puolesta on todella tärkeää ja haluan olla mukana edistämässä tämän työn jatkumista ja kehittymistä.

Päivätyössäni ammattiliitossa hoidan muun muassa jäsenten työsuhderiitoja. Työtehtävissäni valitettavasti kohtaan usein tilanteita, joissa työ on vaikuttanut työntekijän psyykkiseen jaksamiseen ja hyvinvointiin mielenterveyden kustannuksella. Tästä on seurannut työntekijän alentunut työkyky ja usein myös muita ongelmia työpaikalla. Mielenterveyden häiriöt ovat tuki- ja liikuntaelinsairauksien ohella suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava sairausryhmä. Kaikki kolmannen sektorin työ, jolla pystytään vähentämään työkyvyttömyyttä, on äärimmäisen tarpeellista ja taloudellisesti kannattavaa yhteiskunnalle.

Olen 45-vuotias järjestöammattilainen. Työurani järjestöissä on kestänyt yli 20 vuotta. Lisäksi olen toiminut aktiivisesti erilaisten järjestöjen luottamustoimissa opiskeluajoista lähtien. Järjestötoiminta on minulla veressä. Olen kasvanut ja leikkinyt kokousten lomassa sekä ollut ensimmäisessä liittokokouksessani noin 4-vuotiaana äitini ollessa yksinhuoltajaliiton hallituksessa.

Koulutukseltani olen yhteisöpedagogi (YAMK) ja pääaineeni oli yhteisöjen kehittäminen. Olen myös suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon (JET). Tämänhetkiset opintoni hallintotieteen maisteriksi (pääaine siviilioikeus) ovat loppusuoralla. Opintoihin olen sisällyttänyt vammaisoikeutta sekä sosiaalihuolto- ja toimeentuloturvaoikeutta.

Olen erinomainen organisoimaan asioita. Tämä näkyy myös arjessani ja pystyn yhdistämään vaativan työn erilaisiin luottamustoimiin. Nautin sosiaalisista tilanteista, mutta myös hetkistä, kun saan rentoutua hyvän kirjan parissa sohvalla. Asun yhdessä aviomieheni Jyrkin kanssa. Vapaa-ajallani pelaan bridgeä sekä veneilen ja kunnostan itseäni vanhempaa venettä.

Toivon, että katsotte minut luottamuksenne arvoiseksi ja saan jatkossa tehdä hallitustyötä Helmin puolesta koko sydämestäni. 

Tuula Samulin

Hei Helmiläiset! 

Olen Tuula Samulin, mielenterveystoipuja, raitistunut alkoholisti ja koulutettu kokemusasiantuntija. Monet tuntevat minut Tupuna. Olen ollut Helmin toiminnassa mukana 10 vuotta, aluksi keittiössä vapaaehtoisena ja nyt kuusi vuotta Helmin hallituksessa. Koulutukseltani olen hammashoitaja, erikoismaalari ja filosofian maisteri. Nykyisin teen puolipäiväisesti kokemusasiantuntijan töitä Helsingin kaupungilla, Laurean ja Metropolian ammattikorkeakouluissa ja toisinaan myös Helmissä.

Työskentelen Helsingin psykiatria- ja päihdepalveluissa mm. kotiutuvien ryhmän vetäjänä, tapaan potilaita osastoilla ja olen mukana erilaisissa suunnittelu-, kehittämis- ja ohjausryhmissä. Tuon siellä esille mielenterveystoipujien ääntä. Ammattikorkeakouluissa pidän luentoja opiskelijoille mielenterveyden häiriöön sairastumisesta ja siitä toipumisesta. Joulukuussa 2020 minut valittiin Mielenterveyden keskusliiton liittovaltuuston jäseneksi Helmin edustajana.

Helmi on ollut erittäin tärkeässä roolissa omassa toipumisessani. Helmissä sain elämääni hyvän päivärytmin, mielekästä tekemistä, vertaistukea ja ennen kaikkea paikan missä toipua. Kokemusasiantuntijan töissäni tuonkin aina esille Helmin ja sen merkityksen mielenterveystyössä. Olen hyvin kiitollinen Helmille saamastani tuesta ja siksi haluankin olla mukana vaikuttamassa Helmin kehitykseen mielenterveystoipujia tukevana yhdistyksenä. Mielelläni jatkaisin Helmin hallituksessa.

Päivi Seila

Asetun ehdolle HELMI ry:n puheenjohtajaksi kaudelle 2023–2024. Olen ollut HELMI ry:n puheenjohtaja kolme kautta ja olen edelleen kiinnostunut jatkamaan arvokasta työtä puheenjohtajana. Olemme kehittäneet vuosien aikana Helmin toimintaa monipuolisemmaksi ja uudistaneet strategiaa Helmin näköiseksi toiminnaksi, jossa pääpaino on mielenterveystoipujan kohtaaminen, toimintakyvyn ylläpitäminen, osallisuus ja oma toimijuus, yksinäisyyden ja syrjäytymisen uhan väheneminen.

Lisäksi hallitustyöhön kuuluu vahvasti talouden tasapainon ylläpitäminen, jota teemme yhdessä toimivan lähijohdon kanssa. Sillä takaamme rahoituksen saannin edelleen toimintaan ja sen jatkamiseen.

Työpaikkani ja päätoimeni on edelleen HUS-yhtymä, toimin pääluottamusmiehenä. Työni on nykyisin hyvin liikkuvaa ja toimistotyötä.

Ammatiltani olen sairaanhoitaja, työni hoitajana olen tehnyt psykiatriassa, joka on ollut hyvä paikka nähdä Suomen kehitys psykiatrisessa hoitotyössä ja josta on suorayhteys avohoitoon ja yleensä mielenterveyden hoidon kehitykseen viime vuosikymmenillä.

Mielenterveystyö on ollut aina minulle tärkeää ja kolmannen sektorin kehitystyö, kuten HELMI ry:n toiminta on noussut vuosien aikana tärkeimmäksi minulle, koska näen sen tulevaisuudessa olevan tärkeä osa mielenterveystoipujien kuntouttavaa toimintaa yhdessä virallisten hoitotahojen kanssa.

Siksi haluan jatkaa edelleen HELMI ry:ssä, koska näen työn todella tärkeänä ja haluan olla kehittämässä edelleen toimintaa mielenterveystoipujien hyväksi.

Toivon, että työni Helmissä on katsottu luottamuksen arvoiseksi ja annatte minulle uuden valtakirjan jatkaa tätä mielenkiintoista ja arvokasta työtä. 

Tiina Viitanen

Nimeni on Tiina Viitanen ja olen 55-vuotias. Minulla on neljä aikuista lasta. Koulutukseltani olen perushoitaja ja työurani tehnyt laitoshoidossa olevien vanhusten ja kehitysvammaisten kanssa. Olen myös ollut seitsemän vuotta oman kehitysvammaisen lapseni omaishoitaja. Itselläni on päihde- ja mielenterveystausta ja nyt olen pysyvällä työkyvyttömyyseläkkeellä.

Olen ollut Helmin jäsen viisi vuotta ja tehnyt erilaisia vapaaehtoishommia. Vuosi sitten kävin vertaisohjaajakoulutuksen ja parhaillaan olen kokemusasiantuntijakoulutuksessa. Olen 1.3.2023 aloittanut kokemusasiantuntijan työt Aito välittäjä -toiminnassa Vuosaaren mielialahäiriöyksikössä. Olen kiinnostunut hallitustyöskentelystä ja haluan oppia lisää, sekä olla vaikuttamassa Helmin asioihin.

Kokemusasiantuntijana Aito välittäjä -työssäni työskentelen asiakkaiden sekä psykiatrian poliklinikan ammattilaisten kanssa. Uskon, että tätä kautta toisin Helmin hallitukseen uusia näkemyksiä ja osaamista sekä tietoa mielenterveystoipujan erilaisista palveluista.

Jyrki Wahlstedt

Olen 68-vuotias, virallisesti eläkkeellä, työurani olen tehnyt eri ohjelmistokehityksen tehtävissä. Olen ollut Helmin hallituksessa nyt kaksi vuotta ja oppinut rakastamaan niin taloa kuin ihmisiä.

Asun Helsingin Kalliossa. Harrastan squashia ja sinkin soittoa, seurakunnassa teen vapaaehtoistyötä. Olen menneinä vuosina toiminut useiden yhdistysten hallituksissa. Hiljan tulin valituksi Collegium ry:n hallitukseen. Collegium mm. hallinnoi seniorien barokkipajaa.

Mielenterveystyön kuntoutuksen tuen tarpeen olen päässyt näkemään hyvin läheltä. Muutenkin haluan puolustaa heikoimmassa asemassa olevia ja ajaa heidän asiaansa. Tämän vuoksi olen mielelläni käytettävissä edelleen Helmin hallitukseen ja teen voitavani omalla osaamisellani Helmin tavoitteiden eteen.

Yhdistyksen hallituksen tehtävät ja vastuu 

Yhdistyslain mukaan yhdistyksellä on oltava johtoelin, eli hallitus. Hallituksen valitsee aina yhdistyksen kokous. Hallituksessa on oltava vähintään kolme jäsentä, joista yksi tulee valita puheenjohtajaksi. Hallituksen perustehtävä on yhdistyksen asioiden huolellinen hoitaminen sekä yhdistyksen edustaminen suhteessa ulkopuolisiin. 

Hallituksen tehtävät 

  • Yhdistyksen asioiden huolellinen hoitaminen lain, sääntöjen ja yhdistyksen päätösten mukaisesti.  
  • Huolehtiminen siitä, että yhdistyksen kirjanpito on lainmukainen ja varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty.  
  • Tiliasiakirjojen allekirjoittaminen. 
  • Omaisuuden mahdollinen luovuttaminen konkurssiin, jos yhdistyksen talous on mennyt tappiolle. 
  • Yhdistyksen edustaminen suhteessa ulkopuolisiin.  
  • Yhdistyksen jäsenluettelon pitäminen (YhdL 11§). 
  • Uusien jäsenten hyväksyminen (YhdL 12§). 
  • Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen ja kokousten valmistelu. 
  • Toimiminen yhdistyksen edustajana, esim. sopimusten teko / nimenkirjoitusoikeuden myöntäminen. 
  • Toimintasuunnitelman ja talousarvion toteutumisesta vastaaminen ja seuraaminen. 

Hallituksen vastuut 

  • Hallitus on vastuussa yhdistyksen toiminnan pyörittämisestä ja sille annettujen tehtävien toteuttamisesta. 
  • Hallituksen on toimittava yhdistyksen kannalta tarkoituksenmukaisesti ja nautittava yhdistyksen jäsenten luottamusta. 
  • Hallitus tekee päätöksiä kokouksissaan kollektiivina, ja sillä on vastuu toiminnastaan. Yhdistyksen hallituksen jäsen voi kuitenkin joutua korvausvelvolliseksi aiheuttamastaan vahingosta. Hänellä on vahingonkorvausvelvollisuus, jonka hän on tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttanut yhdistykselle, sen jäsenelle tai muille tahoille. 

Opintokeskus Sivis. Keitä ovat luottamushenkilöt ja mitä he tekevät? https://www.ok-sivis.fi/media/ryhdista-yhdistysta/treffi2.pdf 

KSL Opintokeskus. Yhdistystoiminnan avaimet. https://www.ksl.fi/materiaaleja/yhdistystoiminnan-avaimet/5-yhdistyksen-hallinto/ 

AYY Yhdistysopas. Tehtävät, vastuut ja säännöt. https://yhdistysopas.ayy.fi/tehtavat-vastuut-ja-saannot/ 

Yhdistyslaki 26.5.1989/503. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1989/19890503