Yhdenvertaisuusstrategiasta
Kun jokin aika sitten kirjoitin (https://mielenterveyshelmi.fi/2015/07/31/strategiasta-1/), että Helmi ry:n sääntöjen mukaan sen ensisijainen tavoite on jäsenmäärän kasvattaminen, kukaan ei reagoinut. Vahinko, sillä näiden blogien tarkoitus on herättää keskustelua. Toivotaan, että sitä syntyy sääntöjen 2. pykälässä ilmaistujen pyrkimysten osalta:
”Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
1. pyrkii keskinäisen avun ja tuen periaatteella tukemaan ja etsimään ratkaisuja jäsentensä elämänhallintaan, hoitoon, sosiaaliturvaan ja kuntoutumiseen liittyviin kysymyksiin.
2. pyrkii vaikuttamaan viranomaisiin ja lainsäädäntöön sekä parantamaan mielen sairauksien hoitoa ja kuntoutujien elinolosuhteita. Tavoitteena on mielenterveyskuntoutujien yhdenvertaisuus ja oikeuksien toteutuminen yhteiskunnassa.”
On usein todettu, että helmiläiset eivät ole yhdenvertaisia MTKL:n jäsenyhdistysten jäsenten kanssa, koska viimeksi mainitut saavat jäsenmaksunsa vastineeksi mm. tiedotuslehden, lainopillisia neuvoja ja pääsyn erilaisille kuntoutuskursseille. Yksinkertaisin tapa toteuttaa säännöissä mainittu tasa-arvo olisi tietenkin se, että Helmi ry liittyisi keskusliiton jäseneksi.
Tätä on vastustettu. Toiminnanjohtaja Arto Mansikkavuori kirjoitti vaikuttamisryhmän postituslistalle vuosi sitten (19.08.2014):
”Hienoa Ulla, Juha ja kumppanit kun herättelitte keskustelua tästäkin asiasta. Muutama korjaus kuitenkin.
Puhuin viime talvena suomalaisten mielenterveysjärjestöjen laajemmasta yhdistymisestä. En missään vaiheessa ole pitänyt hyvänä ideana että HELMI liittyisi nykyisenkaltaisen MTKL:n jäsenjärjestöksi. Myös Helmin hallitus on ollut sitä mieltä, vaikka meitä on vuosikaudet kosiskeltu keskusliiton täysjäseneksi. On totta, että Helmin jäsenille tulisi täysjäsenyyden myötä saataville uusia palveluita, mutta vaakakupissa on mielestäni isompia asioita.
Kansalaisjärjestötoiminnan riippumattomuus. HELMI ry:n periaatteisiin kuuluu riippumattomuus lääketeollisuudesta ja niiden rahoittamista toimijoista. Keskusliitolla asia ei ole niin selvä. Se toimii läheisessä yhteistyössä monen lääkejätin kanssa ja ottaa vastaan taloudellista tukea niiltä. Mm. vuosittain ilmestyvä Mielenterveysbarometri on osittain lääketeollisuuden maksama.
MTKL on myös mukana lääketeollisuuteen tiukasti kytkeytyvän European brain councilin kanssa. Tämän psyykkisiä vaivoja mustavalkoisesti aivosairauksina pitävän yhdistyksen Suomen osasto Suomen aivot ry perustettiin keväällä 2012 MTKL:n toimistolla.”
Helmin hallitus joutuu siis punnitsemaan jäsenten sääntömääräisen yhdenvertaisuuden ja vaakakupissa olevien isompien asioiden välillä. Ratkaisevaa on varmaan se, mihin tarkoitukseen hallitus katsoo RAY:n ja Helsingin kaupungin antavan yhdistykselle rahoitusta.
Eräs ratkaisuvaihtoehto olisi tietysti, että Helmi ry korvaisi jonkin MTKL:n jäsenyhdistyksen jäsenmaksun niille helmiläisille, jotka tuntevat tarvitsevansa kuntoutusta, lainopillista neuvontaa tai muuta keskusliiton jäsenetuihin kuuluvaa palvelua.
Kirjoittanut: Juhani Weijola