Vapaata rupattelua

 

Käyn Pasilan jäsentalolla. Keittiössä ja olohuoneessa tulee juttua ihmisten kanssa. Juttelu voi olla kiihkeää, koskien jotain tunteita herättävää aihetta. Välillä jäsenet purkavat mieltään toiselle. Aiheet vaihtuvat lennosta. Välillä vertaillaan lääkevaikutuksia. Joku kysyy toisen kuulumisia; toiset tuntevat lähemmin toisia jäseniä. Jotkut juttelevat asiaa. Joku toinen taas ilmaisee tunteitaan puheissaan. Joku taas pysyy mieluummin kuuntelukannalla. Vitsejä kerrotaan.

Kaikki keskustelu ja kuuntelu on tärkeää. Meistä on seuraa toisillemme. Jäsentalolla on hyvät olosuhteet vapaamuotoiseen rupatteluun. Vapaaseen keskusteluun ei voi pakottaa. Tilanne tuppaa jäykistymään, jos sanotaan, että keskustelkaa nyt.

Mielenterveyshäiriöinen ajautuu joskus yksinäisyyteen. Halu sosiaalisiin suhteisiin saattaa olla hiipunut. Sosiaaliset taidot saattavat olla ruosteessa. Joskus puuttuu vertaisseuraa, joka ymmärtäisi toisen tilannetta. Kaikkia näitä asioita parantaa vapaa rupattelu ja kuuntelu jäsentalolla.

Itselläni ovat sosiaaliset taidot parantuneet jäsentalorupattelussa. Monesti tuntuu hyvältä jutella toisen jäsenen kanssa. Minulla on mielialahäiriö, joten arvostan hyviä tunteita. Olen saanut myös tietopuolisia vinkkejä toisilta jäseniltä. Minusta ilmapiiri juttelulle on hyvä. Emme vaadi toisiltamme liikoja, kun juttelemme. Näin saattaa spontaani pölinä päästä irti.

Veijo E.