Humanistien luennon keskustelusta

 

Terveiset Helsingin Humanistiyhdistyksen luennolta torstai iltana Yrjönkatu 29 A Familia Clubin tiloista, ja jatkoilta ravintola Tornista.

Luennoimassa oli fysiikan filosofi Paavo Pylkkänen. Kaikki olivat sitä mieltä, että luennon fysiikka-osuudet meni reilusti yli hilseen, mutta filosofian ymmärsi. Loppukeskustelussa esitin seuraavan kysymyksen ja jatkokysymyksen Pylkkäselle:

“Jos kuvittelemme täydellistä valmista tiedettä, jossa kaikki on ratkaistuna ja selvitettynä, niin siihen verrattuna nykytiede on vajavaista. Voiko tämä vajavaisuus tehdä sen, että nykytiede olisi myös väärää?”

Tähän Pylkkänen vastasi, että: “Kyllä, nykytiede voi olla väärää, ja sellaisesta on saatu paljon todisteitakin. Hän esitteli näistä eetteriteorian, joka on kaatunut kokonaan, sekä flogistoniteorian, joka myös on kaatunut kokonaan. Ja viittasi vain siihen, että paljon muutakin on kaatunut.”

Sitten esitin jatkokysymyksen: “Koska uutta löydetään ja vanhaa kumotaan tapahtuu tieteessä mullistuksia. Millä suunnalla ja millaisia hän arvelisi seuraavien mullistusten olevan, lähiaikoina?”

Hän vastasi, innostuen asiasta runsaasti, ja esitteli laajemminkin että: “Aivotutkimuksen ja sen lähititeteiden alueella tapahtuu suuret löydökset, vanhan kumoamiset, ja mullistukset, ja tämä on jo alkamassa.”

Meitä oli paikalla kaksi helmiläistä.

Juha Korkee2.2

Juha Korkee