Vieraantumis asioista

Olen nyt 57 v. Noin 47-iässä aloin huomata, että onnellisuudessa on jotakin mätää, vaikka toisaalta se tuntuu voimakkaasti hyvältä ja elähdyttävältä.

Vanha ongelma, että uusia hulluja tulee, oli vaivannut minua koko ikäni, mutta ei ollut kovin eriytynyt ja tietoinen. Inhosin vaan sitä.

Sitten kaikki asiat alkoivat eriytyä, eli asioiden osaset alkoivat erottua toisistaan, niiden keskinäiset suhteet koko ikiääretöön alkoivat paljastua esille, ja koko todellisuus-mekanismin toimintatavat selvisivät. Samoihin aikoihin näitä asioita pohtiessa ja selvitessä, ihan tästä syystä, liityin Hyvinkään Kehitysmaayhdistykseen. Ymmärsin, että jos ihminen täällä rikkaassa Pohjolassa on onnellinen, hän siinä jollain merkillisellä tavalla tekee samalla myös jotain pahaa, jotain isosti pahaa, vaikka ymmärrys asioista puuttui kyllä vielä silloin. Asia korostui Uutisia seuratessa, sillä tiedostelin vuosi vuodelta selvemmin, että meillä ei ole myöskään sotia, ei sisällissotia, eikä luonnonkatastrofeja.

Sitten aloin päästä käsiksi vieraantumisen käsitteeseen. Perimmältään se on puolueeton ja politiikaton käsite, mutta on totta, että marxilainen aatesuunta on ottanut sen vahvasti käyttöönsä, ja tehnyt siitä laajat omien käsitystensä mukaiset versiot, teoriat ja yhteiskunnan toimintakuvat. Minä opitsin ajattelemaan sitä politiikattomasti, mutta selvittelin kyllä tietoisuuteeni myös marxilaisen ajattelun.

Nyt ajattelu on ollut valmis vuoden verran, tällainen: Lyhyet riemun hetket ovat terveellisiä. Pitkä-aikainen onnellisuuteen jääminen on epäterveellistä, sillä se on vieraantumista, josta tulee seurauksena hyvin laaja oireyhtymä, jolle kehitin nimen, vieraantumissairaudet. Se ei siis ole marxilaisuutta, mutta jos selvittelette nyt itse sitten, ettei tule väittelyä, marxilaisuuden, niin tulette huomaamaan, että Marx ja hänen seuraajansa ovat osuneet jyvään monen monet kerrat, joskin huti-laakejakin on tullut.

Uteliaisuuttanne ehkä kiehtoo se, mitä ovat ne huti-laakit minun käsitykseni mukaan, marxilaisuudessa. Ne ovat esimerkiksi sellaisia, että siltä pohjalta on noussut ja rakentunut ajatusrakennelma, joka kuvaa porvarien tahtomiset, ja siltä pohjalta porvareita syytetään. Tällaista tahtomisten joukkoa ja ajattelua ei vaan porvareilla lainkaan ole, vaan asiat nousevat ja juurtuvat muilla tavoilla, joihin on syytä tutustua, niiden taloudessa olevia totuuksia myöten, makroanalyysi plus mikroanalyysi, plus ajattelun loppuun saakka eriytyminen. Siihen tarvitaan herkkyyttä, sillä jos asiat jäävät suuremiksi klimpeiksi, pieleen meneminen myös varmasti tapahtuu.

Kun muistaa käyttää kriittisyyttä, marxilaisuudesta löytyy ehkä helpoimmin runsaita tekstejä vieraantumisesta. Tämä vihjeenä niille, jotka haluavat päästä alkuun lukemalla.

Juha Korkee, ajattelija, mielenterveysaktivisti, aktivisti, Hyvinkää