Varhainen Vappupuhe

 
Varhainen Vappupuhe
 
Varhais vaiheessa esitetty ei koskaan stoppaa todellisuutta niille sijoilleen. Luonnon neutraalista tapahtumisesta tulee uusia tosia tiuhaan tahtiin. Evoluutio etenee, eikä edes hengähdä välillä. Näin käy tämänkin varhaisen Vappupuheen asioille, kestävät, tai horjuvat, tai kaatuvat.
 
Kaikki talousväitelmät jotka menee poliittiselle alueelle, sortuilevat yksi toisensa jälkeen. Niin vasemmat, kuin oikeat, ja poliittiset keskustat. Tuki- ja lisärakenteineen. On surullista, että vaikeista, usein massamaisen runsaista, muistitehtävistä selviytyneet älyttömät palvotaan korkeuksiin, ja siellä kehittävät tämän kaiken erilaisen vinosuuntailun, ja hukkaputki maksatetaan kylmästi kansalla. Tietenkin kansa oli tyhmä, kun palvoi pelkkämuistajat korkeuksiin. Mutta myös tyhmältä varastaminen täyttää rikoksen tunnusmerkistön.
 
Laskennosta poikkeaminen on virhe, eikä tarvi kiistellä arvo-arvostelmista, tahi vielä pahempaa, asenteista. Laskettuja arvostellessa täytyy vaan käyttää samoja laatujen määreitä, kuin oli käytetty laskutehtävää annettaessa. Tavallinen vilppi tapahtuu nääs usein niin, että tehtävän annon jälkeen laatujen määreitä vaihdetaan, ja sitten arvostelu toteutetaan näillä vaihdetuilla laatujen määreillä. Eipä ole ihme, että kontrollikyvytön enemmistö saadaan usutettua vaikka mitä totta vastaan, ja väärän puolelle. Nämäkin tapaukset täyttävät rikoksen tunnusmerkistön.
 
Päätöksenteko pitää erottaa harhaopeista, kuten politiikoista ja uskonnoista. Politiikoita ja uskontoja saisi harjoittaa vain viihteenä, huvina, ja huumorina, mutta ei vakavana asiana. Vakavaan asiaan käytettäköön laskentoa, ja sitä ettei jätetä laskemista kesken. Kesken jättämisellä on nääs myös perusteltu sitä, että laskento antaa vääriä tuloksia. Kyse on kesken jätetystä laskusta eikä laskennon viasta. Pitää siis käskeä laskemaan valmiiseen kuntoon asti.
 
En tiedä mikä lähde tätä sanomaa lähetti voimallisesti 70-luvun lopulla, olin silloin Lukiossa, ja armeijassa, ja yliopistoilla Tampereella ja Helsingissä. Muotia oli selittää, että yleiset ihmistieteet ja sosiaalititeteet muodostivat sekaröykkiö kasan ilman johdonmukaisuutta. Ja nämähän ovat kaikki helppoja laskentotieteitä, mukaanlukien psykoterapia ja psykoanalyysi. Alkiot puhdas- ja selväpiirteisiä, pyöröisiä ja kaunoisia, ei mitään rösöä ekä söheröä. Jonkun etu on vaan ollut torjua näiden käyttö suuremmassa määrin yhteiskunnan rakentelussa ja parentelussa. Olisiko hänen vaihto-ehto tieteensä vähän alakynnessä, rösöinen, söheröinen, jopa virheinen. Tämmöisiä voimme otaksuilla.
 
Hauksaa Vappua kaikille. Juha Korkee, Hyvinkää, ajattelija, aktivisti, hullu.