Sisävesikalaa Suomesta

Sisävesikalaa Suomesta
 
1970-luvulla sisävedet oli niin pahasti saastuneita Suomessa, että kotimainen makean veden kala ei voinut nousta tärkeään asemaan ruokakulttuurissamme. Saasteet ovat hitaasti vähentyneet, tosin monta kymmentä vuotta yhtäpäätä, siten jo yhteensä paljon. Sisävesien puhdistuminen alkoi nostaa kotimaista kalaa ruokapöytiin kymmenisen vuotta sitten. Vuosi pari sitten alkoi kotimaisen makean veden kalan rintamilla syntyä myös kunnollista säilykekala tarjontaa ulottuen suuriin kaupparyhmittymiin asti. Tomaatti+yrtti -versio särjestä, Järkisärki -nimellä löi läpi julkisuuden kynnyksestä, ja siitä tuli puheen- ja kokeilun aihe vähän koko kansalle. Korkea hinta oli vielä kompastuskivenä.
 
Aivan viime aikoina kotimaisen sisävesikalan säilyketarjonta on lähtenyt nopeaan runsastumiseen. Säilöttävien kala-lajien lukumäärä runsastuu, ennen oli säilyketuotannossa muikku, särki, ja ahven. Nyt ovat rinnalle tuleet lahna, salakka, ja pasuri. Ja joidenkin markkinamiesten puheet enteilee, että lajeja tulee vielä lisää nopeastikin. Alalla toimivien firmojen lukumäärä runsastuu, samoin järvien ja vesien. Myöskin hintaporrastus on lähtenyt kiipeilemään alaspäin, joten halvimmiksi ehtineet ovat jo monenkin Matti Meikäläisen tavoitettavissa. Ennenvanhaan oli myös se tilanne, että tonnikalaa tarvittiin kuitenkin vielä pizzoihin ja salaatteihin. Nyt uudessa tilanteessa näihinkin löytyy jo sisävesikalat Suomesta. Tonnikalaa ei enää tarvita mihinkään.
 
Seuraavassa Hesarin laaja juttu, testi, ja haastattelu näistä asioista, ja uusien säilykkeiden esittely:
 
 
Mun pöytään näistä on ehtineet jo ahvenkukko, Järkisärki, ja Kitkan Viisas muikkusäilyke. Harrastus jatkuu. Juha Korkee.