Siirtomme muuttelevat todellisuuden

 

Siirtomme muuttelevat todellisuuden.

Jokainen sun tekemä siirto järjestelee, muuttaa, samalla hetkellä koko ikiääretö todellisuuden niiden siirtojen töniessä kaiken. Samoin jokainen mun tekemä siirto. Samoin jokaisen muun otuksen tekemä siirto. Ja jokainen liikahdus.

Kotoa käsin voi paratiisisoida. (Ateistinen, uskonnoton paratiisi).

Ikiääretö.

Luonnonoikeus on 2’500 vuotta vanha opinala länsimaissa filosofiassa ja sittemmin myös Oikeustieteessä. Se on molemmissa tieteissä iso opinala tänä päivänä Helsingin yliopistossa. Luonnonoikeus on jatkuvasti suurten puheenvuorojen käyttäjä, eikä sellainen mene yleensä ihmisten mielipiteitten ja ihmisten oikeuksien mukaan.

Ihmiselläkin on teoreettiset mahdollisuudet suurten puheenvuorojen käyttelemiseen, mutta useinko (harvoinko) pystyy siihen. Ihmisellä on esimerkiksi sellaista kouristusta, että vain kaikki se hyvä saa hänen puolestaan tapahtua, jossa hän ei joudu luopumaan mistään. On hyvä huomata, että sellaista hyvää on kovin vähän tai ei yhtään. Siksi todellisuus ei ole jo valmis paratiisi.

On suurta oppia kun oppii, että kaikki hyvä saakin tapahtua vaikka joutuisin luopumaan paljosta. Usein sellainen paljon koostuu miljoonista eri seikoista ja muotoilee elämän rikkaasti. Ja paratiisisoi enemmän.

Juha Korkee, ajattelija