Psykiatri Ilkka Taipale jakoi oikeutta

 

Jouluaamua vaan.

Huomasin viimeaikaisissa teksteissäni ristiriidan. Mutta en huomannut sitä kirjoittaessani, koska toista pätkistä kirjoittaessa muistelin elävästi keskusteluani Ilkka Taipaleen kanssa, vauhdikkaasti muistelin, enkä huomannut, että vaikka tarkoitin, niin kävi niin, että tekstiin ei tullut läheskään kaikki siitä asiasta.

Kirjoitin nimittäin jotain siihen tapaan, että Ilkka Taipale sanoi, että yhteiskunta määrää lääkkeitä sen takia, että yhteiskunnalta puuttuu asiantuntemus näihin asioihin.

Niin hän todella sanoi, tekstinä, mutta jäi kertomatta, että hän sanoi sen hyvin ivallisesti kohdistaen ivansa psykiatrisektorin johtoon ja sillätavoin yhteiskuntaan. Hän oli siis sitä mieltä, korostetusti oikein, että asiantuntemus kyllä on, mutta jonkin valtapiiri- ja etupiiri-asian takia asiantuntemusta ei käytetä, ja tuo psykiatriajohto valvoo oikein, että ei saa käyttää. Samalla hän ivasi myös tuota psykiatriajohtoa silläkin asialla, että hänelle ne ei mahda mitään ja hän uskaltaa ivata sitä johtoa ja tuomita sen. Nämä kaikki ivaamiset jäivät tekstistäni puuttumaan, ihan vahingossa, nopeasti kirjoittaessa.

Valaiskoon tämä siis asian.

Kerron vielä toisenkin tarinan Ilkka Taipaleesta. Eräänä kesänä sairaalan Kesäjuhlilla, hänen ollessaan johtava ylilääkäri, hän kiipesi Juhlasalin puhujanpönttöön. Sali oli täynnä potilaita ja hoitajia, ehkä 250 ihmistä. Taipale oli pääpuhuja ja puheessaan esitteli muun muassa, että hän oli yrittänyt toteuttaa sairaalassa suurta uudistusta, mutta hanke kaatui sen takia, että osa hoitajista oli niin pahasti laitostuneita. Se oli voimakas puheenvuoro potilaiden ja hoitajien läsnäollessa. Meille selvisi kertaheitolla paljon sairaalan asioista. Ei oltu niin tyhmiä enää, eikä jääty joka päivä niin pahasti uhreiksi enää.

Oikeuden jakaminen on hoitajan tärkeintä tekemistä kaikkien psykiatristen potilaiden kohdalla. Taipale osasi jakaa oikeutta, vaikka on lääkäri. Kukaan muu lääkäri ei ole kohdallani osannut.

Juha Korkee, ajattelija, mielenterveysaktivisti, aktivisti, terapia-asiakas, Hyvinkää