Parantua-sana lainausmerkeissä. Aristoteles.

Parantua-sana lainausmerkeissä. Aristoteles.
1.) …laittoi parantaa-sanan lainausmerkkeihin. Niinhän se näissä asioissa ennen aina laitettiin. Vielä 2000-luvun alussa suuri yleisö ja monet johtavat alan tiedemiehet julistivat, että kolmannen psykoosin jälkeen ei voi enää parantua. Sitten tuli epigenetiikka, jonka juuret ulottuivat kyllä kauemmas menneisyyteen, mutta julkisuus on alkanut vasta viime aikoina. Nykyään ollaan siinä käsityksessä, että parantumisesta puhuminen on hiukan vanhanaikaista. Oikeammin se tapahtuma on korjaantuminen. Samoin sairauksia ei ole, on vain vikoja. Vioissa on se hyvä puoli, että ne voivat korjaantua. Voimme siis levittää tällaista ilosanomaa. Enää ei ketään tarvitse tuomita “parantumattomasti sairaaksi”. Usein tätä ilosanomaa levittäessä ihmiset vastaa kuulleensa jotakin tästä asiasta tiedotusvälineistä ja mediasta. Melkein jokainen on ainakin jotenkin tuttu epigenetiikan ihmeiden kanssa. Sen lisäksi, että kosminen ikiääretö hiljalleen muuttelee geenejämme, voimme vaikuttaa geenien muutokseen myös itse haitallisesti tai hyödyllisesti, arvojemme, asenteidemme, ja elämäntapavalintojemme merkeissä. Toisenlaiset läpimurrot ovat taas tulleet Tampereen psykiatriajohtaja Klaus Lehtisen ja Jyväskylän yliopiston psykoterapian professori Jaakko Seikkulan suunnilta. Lehtinen sanoo, että skitsofreniaa ei lainkaan ole, on vain vaikeuksien vääntämiä ihmisiä ja heidän tilanteenmukaiset oireensa. Kenelle tahansa tulisi tällaiset oireet, jos vaikeudet pahasti vääntäisivät. Seikkula opettaa samantapaisesti, että myöskään psykoosi ei ole sairaus, vaan on vain tuhat ja miljoona-ristiriitaisia elämäntilanteita, joiden alle ihmisiä sortuu. Kun ristiriidat ratkaistaan pois, tilanne korjaantuu. Nyt on siis monenlaista valoa monelta suunnalta, sitä asiaa, että viat voivat korjaantua. Japanissa skitsofreniadiagnoosien tekeminen lopetettiin jo aikoja sitten, ehkä 15 vuotta sitten. Brittien psykologiliitto vaatii kaiken psykiatrisen diagnosoinnin lopettamista.

2.) Aristoteles on ollut filosofian historian katastrofi. Pahin tuholainen. Ennen häntä oli yksi filosofia ja yksi tiede ja ymmärrettiin, että todellisuus on ykseys. Hän jakoi filosofian moniksi osiksi. Ja tieteen kymmeniksi tieteiksi. Alkoi jättiläismäisen harharetken matka.

Aivan viime aikoina vasta on alettu tulemaan järkiin näissä asioissa, ymmärtämään, että todellisuus on todella ykseys, ja tavoittelemaan yhtä tiedettä ja yhtä filosofiaa.

Juha Korkee