Oikeus-olojen tervehtyminen

 

Potilaitten tiedottomiksi ylilääkitsemistä, nöyryyttämistä ja fyysistä pahoinpitelyä, laittomia pakkoeristyksiä ja lääkevarkauksia. Tällaista oli arki vanhuspsykiatrian suljetulla G1-osastolla Turun kaupunginsairaalassa.

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/848886/Potilaita+pahoinpideltiin+vuosien+ajan+Turussa

Minulla on se käsitys, että kasvatustieteen mätiminen 1950-luvulla rangaistuksettoman kasvatuksen kannalle, johti siihen, että oikeuslaitos mäti parikymmentä vuotta myöhemmin samalla tavoin, ja koko yhteiskuntaan tuli se kulttuuri, että tällaiset asiat yritetään hoitaa pelkästään kauniita puhumalla. Seurauksena on ollut väärinkäytösten runsastuminen ja monipuolistuminen. Ja tilanne pahenee.

Olen alkanut omassa viestinnässäni esittelemään tätä asiaa, ja vaatimaan, että pelkkä kauniiden puhuminen ei saa riittää, vaan pitää käyttää myös rangaistuksia. Sillä tavoin yhteiskunnan oikeus-olot alkavat tervehtymään. Tämä tervehtyminen on samaa laajempaa aatemaailmaa, kuin taloudesta tunnettu talouden tervehtyminen, jota nyt myös tarvitaan.

Eilen kuulin Radion uutisista, että toinen korkea oikeusviranomainen ei enää käynnistänyt asiassa tutkimuksia, koska sekä siihen nähden toinen korkea oikeusviranomainen oli jo käynnistänyt laajat tutkimukset, sekä sen lisäksi Poliisi, olikohan se Keskusrikospoliisi, oli myös käynnistänyt omat laajat tutkimuksensa.

Minun käsityksen mukaan Turun G1-osasto ei ole mitenkään ainutlaatuinen, vaan kyseessä on juuri kuvaamani valtakunnallinen, koko yhteiskuntaa ja kulttuuria syvästi koskettava elämänvaihe.

Helsingin vanhuspsykiatrian johtaja Risto Vataja, Kellokosken sairaalan entinen ylilääkäri, sähköshokkia rivakasti kaikille-mies, vastasi tapauksen johdosta radiossa toimittajalle siihen malliin, että mitään ongelmia ei ole hänen tietoonsa tullut. Hän kiisti jyrkästi, että alalla olisi tällaista ongelmaa, ja esitteli, että sitä ei ole myöskään Helsingin vanhuspsykiatriassa. Lisäksi hän vahvisti vielä, että yksiköihin on ollut helppoa saada työntekijöitä.

Tästä päätellen nämä samat asiat löytyvät myös Helsingin vanhuspsykiatriasta, jos tutkimukset sinne kohdistetaan. Tämä ei ole syytös, vaan kansalaisen epäily. Johtaako se viranomaisten epäilyyn. Saa nähdä.

Juha Korkee