Murtautua ulos mielenterveys-umpiosta

Murtautua ulos mielenterveys-umpiosta

YLE lähettää meille Uutisia ja Uutisen omaisia ohjelmia 10-20 maasta esim yhteiskunnallisten asioitten osalta ja tiede-,taide-, ja kulttuuri asioista. Maita on kaikkiaan yli 200, ja niistä lopuista yli 180 maasta YLE lähettää ainoastaan pahimmat katastrofit, muttei edes kaikkia isohkojakaan sotia taisteluiden kiivaina aikoina. En ole erikoisesti sota- ja väkivalta uutisten kannalla, mutta sellaisen suurenkin kahakan  voisi siististi ja revittelemättä mainita. Tässä esitetyn laajuinen Uutispimennossa oleminen nykyaikana, kun elämä on, jasen pitäisi olla globaalia ja kauko-avaruuksiin kurkottavaa, niin tällainen pimennossa oleminen, on ilmanmuuta epäterveellistä, ja uhkaa jokaisen kansalaisen mielenterveyttä.

Ymmärrän hyvin, että noiden Uutisminuuttien puitteissa, mitä YLEllä nyt on käytössään, ei tähän asiaan ole saatavissa monenkaan hiuskarvan vertaa parannusta. Sensijaan jo ihan kansanterveyden nimissä pitäisi lisätä runsaasti Uutisten ja Uutisen omaisten ohjelmien vuorokausi tuntimäärää YLEllä.

Sen lisäksi on jotakin, mitä kansalainen voi itsekin tehdä asioiden hyväksi. Kannattaa yllä-esitettyä. Ja ostaa maailmanradio. Monet väittää, että alle 50 eurollakin jo saa hyvän maailmanradion, mutta minä olen vähän epävarma sellaisesta. Sensijaan tamperelaisessa RXTX tuote nimisessä firmassa on viime aikoina ollut myynnissä 98 € maksavaa erinomaisen hyvää maailmanradiota: Tecsun PL600. Firma löytyy netistä ja Postitse voi tilata netillä. Minulla on tämä radio käytössä, ja on tosi hyvä. Ostin siihen myös 7 metrin mittaisen lanka-lisä-antennin SANGEAN ANT-60, tuosta samasta firmasta Postitse, antennin hinta oli alle 18 €, ja Postimaksu noin 9 €. Posti kantoi sen asuntoni oven Postiluukusta sisään, ei tarvinnut lähteä haeskelemaan mistään kaukaa ja vaikeasti. Radio on juuri ja juuri senverran kookas, ettei mahdu Postiluukusta.

Edelleen tietokoneella voi kuunnella ns nettiradioita. Siinä hommassa on vaan sellainen rahallinen pulma, että nettiradiot ovat varmin tapa saada virus tietokoneeseen, vielä kaikkien suojauksien läpikin. Niinpä tähän käyttöön soveltuu halpa tai ilmainen lähes-romu kone, jonka hajoaminen ei ole sitten suuri tappio. Minä en kuuntele tietokoneellani nettiradioita.

Kansainvälisiä radioasemia kuuntelevilla on myös oma yhdistys, Suomen DX Liitto ry. Sillä on myös Neuvontapalvelu, jne, ym.

Mitä maailmanradiosta voi kuunnella ilman kielitaitoja. Tällaista. Ovatko ihmiset millä tuulella. Millaista heidän keskustelunsa on. Musiikkiakin tulee, vaikka vähemmän. Ovatko he menestymässä huonommin vai paremmin. Siis psykologiaa, sosiologiaa ja yhteiskuntaa, taloutta, jne. Googlettamalla aseman taajuuden ja kirjoittamalla sen perään lyhenteen kHz, löytää tuon taajuuden tietoja jo runsaasti, usein lähettimen sijainnin, kilen nimen, lähettimen voimakkuuden, maan, aseman nimen. Ja monet noista nimistä on edelleen googletettavissa, ja löytyy maapallokartalla sijainti ja pienemmilläkin kartoilla, sekä seudun loputkin tiedot. Juha Korkee.