Mitään hukkaputkea ei ole. Olisko ehkä uhmaa.

Julistus: Mitään hukkaputkea ei ole.

Noin parikymmentä vuotta sitten julkisuuteen nousi sana: hukkaputki. Alkoi kansantaloudessa laaja keskustelu kaikista hukkaputkista ja niiden yhteenlasketusta summasta, kokonaishukkaputkesta. Kansa vaati hukkaputkien lopettamista, purkamista, tukkimista. Talouden yleinen tervehtymisen optimismi levisi nopeasti ympäri yhteiskunnan ja moni jo huokaisi helpotuksesta, kun ajatteli, että turhan työn vääntäminen, ilman tuotoksia, ja jopa tappioilla, loppuisi, ja elämä sillätavoin kevenisi ja helpottuisi. Työmme alkaisi tuottamaan paremmin, vaurastuisimme, ja viikkotyötuntimäärääkin voitaisiin vähentää, ja reaali-vapaa-aikaa lisätä.

Sitten Kokoomus julisti, kevyen viha- ja inhomielisesti, että mitään hukkaputkia ei ole, eikä mitään kokonaishukkaputkea ole, ja tästä alkaen on ehdottoman kiellettyä puhua mitään mistään hukkaputkista, koko sanaa ei saa kukaan enää käyttää.

Nyt hukkaputki on tästä syystä saanut kasvaa täysin jarrutuksitta valtavaksi. Ilman moitteen sanaa, ilman kritiikkiä. Kun hurjimmillaan sama kirkko rakennetaan viiteen kertaan, on siinä neljä kertaa hukkaputkea. Ovelaa on se, että 40-50 v sitten Kokoomus oli vielä samaa mieltä kanssani ja virkkuna hoitamassa taloutta. Se puolue on pikarappeutunut. Sikäli olen kyllä vanhan liiton mies.

Yksikään poliittinen puolue ei ole hoitanut näitä asioita pitkiin aikoihin.

Juha Korkee.