Mikä ihmeen “hyvä lääkäri”

 

[Sokrates, filosofi 471 eKr. – 399 eKr.]

Mikä ihmeen “hyvä lääkäri” ja “hyvä lääkäri” …

Filosofisista syistä tällaisia asioita tarvii pohtia.

Suomalaisessa yhteiskunnassa elää myytti hyvistä lääkäreistä sillai, että he olisivat jotakin eri joukkoa, kuin huonot lääkärit tai pahat lääkärit. On aika tavallista saada kuulla, että jollakulla on hyvä lääkäri.

Minun ajatuksissa se ei mitenkään toimi, sillä nämä “hyvät lääkärit” eivät kuitenkaan virallisesti ja julkisesti irtisanoudu millään tavalla koko suuresta lääketieteellisestä tiedekunnasta, ja kiistojen syntyessä seisovat “hyvä lääkäriydestään” huolimatta täysin painoin siinä joukossa. He ovat koko lääketieteelliseen tiedekuntaan sitoutuneita.

Joskus tapaa sellaisen harhakäsityksen, että lääketieteelliseen tiedekuntaan kuuluvat vain opiskelijat. Kyllä siihen kuuluvat kaikki siihen kirjoittautuneet, myös valmiit ja vanhuus eläkeläis lääkärit. Voisi olla käytännöllistä puhua myös lääkärikunnasta, mutta siinä ei olisi mukana sitten opiskelijat.

Koko ikiääretö todellisuus on ykseys. Sillä tavoin olemme kaikki hentoisesti samaa joukkoa. Vihaaminen on siten erehdystä ja voi kehittyä harhaksikin. Täysi tietoisuus on aina ikiääretö-ykseys-meikäläisyyttä.

Meikäläisyyttä kaikilla tosilla, muun muassa näin: Virhe, seuraukset, kostautuminen. Siihen sortuu sekin ajatus, että olisi olemassa jotain “hyvä lääkäreitä” koko lääketieteelliseen tiedekuntaan sitoutuneina ja siinä rivissä seisovina. Tosi koskee jokaista.

Jos lääkäri irtisanoutuu lääketieteellisestä tiedekunnasta, tulee jo mahdolliseksi, että hänestä tulisi jokin parantaja, korjaaja, tai hyväkin parantaja, hyväkin korjaaja. Meillä näitä tapauksia ei vaan Suomessa tietääkseni ole, eikä taida olla maailmallakaan.

Juha Korkee, ajattelija, mielenterveysaktivisti, aktivisti, Hyvinkää