Meillä Keroputaatakin parempiin tuloksiin

 

Meillä Keroputaatakin parempiin tuloksiin

1.) Se mikä Keroputaan mallissa parantaa ja antaa myös ne loistavat tulokset, on juuri se, että psykoosissa sairaalaan saapuvan Kanssa ollaan samaa mieltä elämän rikkauden toteutumisen tarpeellisuudesta. Kun hänen kanssaan ollaan samaa mieltä, hän aistii ja aavistaa sen hyvin nopeasti jopa vahvan psykoosin läpi, ja alkaa heti tulla järkiinsä ja ulos psykoosista. Alkaa puhelemaan järkevämpiä. Tekee liittoja useiden hoitajien kanssa ja lähtee yhteistyöhön. Ja kaiken kaikkiaan tulee ulos psykoosistaan parissa päivässä ilman lääkkeitä. Tällä tavoin alkaneesta yhteistyöstä tulee hyvin vahva, ja juuri siksi Keroputaa saa jatkuvasti niin hyviä tuloksia.

2.) Toisessa asiassa Keroputaalla on sitten erehdytty. Siellä itsenäistymis-ikänsä jo ylittäneitä hulluja saatellaan moniammatillisen tiimin voimin äidin hameen helmaan “paranemaan”. Tämä on väärä toimintatapa, ja väärään suuntaan ohjaamista. Olenkin saanut kuulla viimeisen vuoden mittaan, että tämä on aiheuttanut sen, että Tornion maakunnassa on suuri ja kasvava joukko hulluja juuttuneina pahasti hoitokotiportaaseen avohoitoon ja ovat siellä huonossa kunnossa ja omaiset kaiket päivää “heidän niskassaan” valvomassa. He eivät itsenäisty ikäkautensa mukaista itsenäistymistä, ja tätä asiaa ei ole Keroputaalla lopultakaan ymmärretty.

3.) Täällä Etelä-Suomen porukoissa on keskusteltu sellaista, ja toin tämän eilenkin esille, että meillä voitaisiin kehitellä tällainen Etelä-Suomalainen malli, joka olisi siltä osin samanlainen, kuin Keroputaan malli, että meilläkin psykoosissa sairaalaan tulevan kanssa oltaisiin samaa mieltä elämän rikkauden todentumisen tarpeellisuudesta. Ja kun ollaan samaa mieltä asioista, saataisiin myös Keroputaan tavoin loistavat hoitotulokset. Mutta senjälkeen meillä ei tehtäisikään sitä virhettä, että itsenäistymis-ikänsä jo ylittänyt ohjailtaisiin äidin hameen helmaan “paranemaan”, jossa hän vain menisikin takaisin huonompaan kuntoon, VAAN  MEILLÄ  OHJATTAISIINKIN  JUURI  ITSENÄISTYMISEN  KANNALTA  SAMAAN  SUUNTAAN,  YHTEISKUNTAAN,  YHDISTYKSIIN,  SEUROIHIN,  JÄRJESTÖIHIN,  KIRJASTOLLE,  KANSALAISOPISTOLLE,  TYÖVÄENOPISTOLLE,  OPISKELEMAAN,  TYÖELÄMÄÄN,  JA   YLEENSÄKIN  KAIKKIALLE  IKÄKAUDEN  MUKAISIIN  ITSENÄISTYMISSUUNTIIN. Näin vältettäisiin myös se huonoon kuntoon hoitokotiportaaseen kroonisoituminen. Ja saataisiin siis siltä osin vielä Keroputaatakin hienommat tulokset. Tämä ajatusrakennelma on saanut runsaasti kannatusta kaikkialla missä olen sen esittänyt Keski-Uudellamaalla ja Helsingeissä.

Juha Korkee, ajattelija, mielenterveysaktivisti, aktivisti, Hyvinkää