Laskentoa ja tavallista taloutta taas

Tämä kirjoitus on politiikaton. Koostuu laskennosta ja tavallisesta taloudesta: Kommunistisen Työväenpuolueen äänenkannattaja Työkansan Sanomat julkaisi nyt perjantaina mun kirjoituksen:

Monenlaisella tekohengityksellä menestyksen näköistä

Virheeseen sortuneet porvarit, sekä tieten, että ymmärtämättään sortuneet, kohtaavat noiden virheiden reaalivoiman, joka leikkaa heidän talouksiaan joustamattomasti. Erilaisten tekohengitysten avulla nuo taloudet saadaan näyttämään nimellismenestystä, kun samalla ne reaaliköyhtyvät.

Marx ennusti tämän 1800-luvun elementeillä yhteikunnallisena eli kansantalouden tarkasteluna, jossa myös firmojen itsensä ehtymisen osuus esiteltiin osana suurta kokonaisuutta. Voimme helposti vaihtaa Marxin esittelemän elämänkulun nykyajan elementeille, tätähän työtä tämä lehti ja puolueen opintopiiritkin tekevät vanhastaan. Asia on polttavan ajankohtainen.

Koska Suomessa on suuret ja helpot metsävarat, uskomattoman sisukas ja uhrautuvasti heittäytyvä maatalous, ja muitakin luonnonvaroja, jaettavana lopulta hyvin pienen joukon kesken, veltostumis-rappeutumis vaara on meillä kenties planeetan suurin.

Näiltä osin aivan toisenlainen tilanne on Kreikan Kommunistisella Puolueella, joka osoittaa tähän liittyvää ääriterveyttä ja kykyä rakentaa nokkaa-kohden-vähistä aineksista jopa Euroopan terveintä yhteiskuntaa, heidän osaltaan. Meillä taas laajat kansankerrostumat marssivat vaaleihin (paljolti KTP:n ulkopuolella) johtotähtenään, että kulutusta lisäämällä talous nousuun.

Se on ehkä räikentä luonnonvararunsaus-velttoutta. Sensijaan reaalituotteliaisuus johtaa vaurastumiseen. Tietenkin koko Itsenäisen Suomen historian ajan alimmissa tuloissa olevien tulot ovat olleet liian pienet, ja siellä selvät korotukset ovat kiireellisesti tarpeelliset. Taas eläkkeitä ei nyt pidä korottaa kaikkien eläkkeiden osalta. Suuria eläkkeitä ei pidä korottaa. Reaali-totaali-tasa-arvo on suuri tavoite.

Juha Korkee, Hyvinkää