Kauko-Idän mielenrauhaopeista ja itseltä

 

[kuva: Langtang, Nepal]

Kauko-Idän mielenrauhaopeista ja itseltä.

Lainaan tähän pätkiksen toiselta ajattelijalta ja jatkan sitten omaa juttua:

”Rauhallisella ihmisellä on tyyni mieli kaikissa olosuhteissa, ja ympärillä oleviin asioihin on saavutettavissa sellainen suhde, etteivät ne sido tai häiritse olemistamme.” Täsmälleen tämä pätkis on Keski-aikaiselta euroopplaiselta mystikko Mestari Eckhartilta.

Pätkis tuo mieleen nuoruuteni vaiheita. 27-35 vuotiaana olin erakko kaikkiaan 3,5 vuotta viitenä jaksona, pisin jakso 1 v 3 kk. Erakoitumisen syy oli aina sama. En voinut enää olla yhteis-elämässä ihmisten kanssa moraalisista syistä, sillä en voinut hyväksyä heidän pahantekoaan.

Ihmisillä oli monenlaista pahantekoa ja he olivat siitä välinpitämättömiä, ja jopa pahanteossa innokkaita, yllyttämässä ja pakottamassa minuakin pahantekoon. He esimerkiksi sanoivat suuresta osasta toimintaansa näin: ”On tää kyllä väärin, mutta näin me tehdään, koska tää on yleisesti sallittua” Ja uhreja tuli paljon, hulluja, päihde- ja huumeongelmaisia, itsemurhaisia, kriminaaleja. Työttömyys johtui tällaisesta. Ja vielä monenlainen muukin sairasteleminen.

Viimeisellä erakkous jaksolla opin sitten tosi arvokkaan asian. Opin miten voin mennä mukaan sosiaalisuuteen, menemättä mukaan joukon pahantekoon. Silloin saavutin myös sen tiedon, että minun ei tarvitse näin ollen koskaan enää erakoitua. Viimeisestä erakkoudesta on nyt runsas 20 vuotta ja nautin joka päivä sosiaalisuuteen osallistumisesta, siis ilman moraalisia ongelmia. Julistelen harvakseen tätä asiaa ja muutakin pahuudettomuus ajattelua, sekä syyllisyyden tuhoisuuden tosi-asiaa. Ja olen nykyään tällä tavoin tunnettu ajattelija.

Juha Korkee, ajattelija, aktivisti, mielenterveysaktivisti, Hyvinkää