Filosofi Hankamäki teoksessaan

 

Filosofi Jukka Hankamäki teoksessaan: Filosofia räjähti, tulevaisuus palaa.

Luku: Käärme tiedon puussa

Alaluku: Tieteellisten seurapiiriasioiden koreografia: asiantuntijavalta

“Asiantuntijavallan lisääntyminen on suora seuraus tieteellisten asenteiden levittäytymisestä ihmisten elämismaailmaan.” J.K: Huomaa sana: asenteiden. Asenne on samaa kuin väärä väite. Hankamäki jatkaa näitä asenteita koskien: “Niiden piirissä mitä erilaisimmat erikoisasiantuntijat preparoivat omia kysymyksiään.” Preparoiminen on eräänlaista leikkaa ja liimaa -tieteen tekemistä eli harhaopin rakentamista.

Hankamäki jatkaa asiantuntijoiden tuomitsemista: “Asiantuntijoiden suuri merkitys ihmisten elämänkäytöntöissä korostuu erityisesti sairauden ja terveyden kysymyksissä. Lääkärit ovat useasti myös rahastajia, joille hidasta kuolemaa tekevät pitkäaikaispotilaat ovat oman elämän ehto. Niinpä lääkärien edun mukaista on pitää potilastaan senverran sairaana, että hän pysyy asiakkaana mahdollisimman pitkään, mutta senverran terveenä, ettei hän kuole ennen aikojaan: hoidon on oltava yhtä kaikki jatkuvaa.  … Tosiasiassa suuri osa ihmisten ongelmista on sosiaalista alkuperää ja johtuu anarkian puutteesta. Niinpä ne olisivat ratkaistavissa reippaalla ja tulevaisuudenuskoisella asioihin tarttumisella.”

Viime aikoina maailmalla ongelmien sosiaalisen alkuperän ajatus on kulkenut voittokulkua uusien tutkimusten valossa, samalla kun biologis-geneettinen malli on todettu monilla uusilla tutkimuksilla vääräksi. Tällainen kallistuminen on siis parhaillaan käynnissä globaalisti. Tiedon sain kuukausi sitten Tampereella valtakunnallisessa kolmannen sektorin toipumis-seminaarissa.

Juha Korkee, mielenterveysaktivisti, Hyvinkää