Egyptologian herättämää. Intiaanit, Afrikka. Me.

Egyptologian herättämää. Intiaanit, Afrikka. Me.
 
Kukaan ihminen ei ole jalo. Onpa jopa sellainenkin ihmistieteellinen teoria olemassa, että olemme kaikki suunnilleen yhtä tyhmiä. Intiaaneista kuitenkin kerrotaan, että he olivat hyvin tarkkoja ja varovaisia luonto-ympäristöön suhtautumisessa. He ottivat luonnosta vain niin vähän, kuin mikä riitti. Ja tämä riittäminen oli hyvin ankarasti säännelty ja valvottu, kaikkiaan se oli vähän.

 
Lainasin teoksen: Rolf Grönblom; Faraoiden Egypti. Heidän historia. Muistamme ilmankin kirja-apua surullisen tarinan rappiosta. Kirjaa kaivaessa nousee esiin jotain opittavaa. Täkäläinen ihminen on ottanut luonnosta paljon raskaammalla kädellä, kuin intiaanit. Ja raatanut. Ja ilmeisesti hyvin ymmärtänyt raatavansa luonnosta liikaa. Ja hyvittänyt ja oikeuttanut toimensa lahjoittamalla osan pois, jota varten on aina täälläpäin ollut se, ne, yhteiset tavoitteet, joiden hyväksi lahjoitetaan. Faaraojärjestelmälle. Paavijärjestelmälle. Keisari ym järjestelmälle. Tsaarijärjestelmälle. Kunigasjärjestelmälle. Yliopistojärjestelmälle. Firma(mojen) järjestelmälle. Maatalous- ja käsityöläishallintojärjestelmälle. Demokratiajärjestelmälle. Jne.Kun raadannan ottaa huomioon ei kyseessä ole ahneuskaan, vaan se tyhmyys ettei eletä luontoon sulautuneina ja luontoa paremmin ja paremmin tuntien.
 
Onko mitään järkeä tehdä sellaista kehitysyhteistyötä, jonka tavoitteena on saada heistä meidän, liikaaraataja-riistäjän, kaltaisia. Sensijaan oon miettinyt, että mitäs olis sellainen kehitysyhteistyö, että emme lahjoittaisi heille kirjankustantamis- ja painattamis- ja sitomis-nitomis varoja ja laitteita ja palkkoja, vaan antaisimme heidän tehdä ne hommat omin varoin, voimin, ja kekseliäisyyksin. Ja lahjoittaisimme heille ainoastaan kielenkäännöstyöt, jotta he voisivat kirjoittaa meidän kansoille. Kävisikö niin, että meidän tyhmyys ei virtaisi sinne, ja heidän viisaus alkaisi virtaamaan tänne meille. Hehän elävät varsinkin siellä maalla omavaraistaloudessa ja sulautuneina luontoon. Malli-ihmisiä, siis, meihin verrattuna. Juha Korkee.