Aktivismia

 

Tämä kirjoitus julkaistiin Mielenterveyden Keskusliiton MTKL:llän jäsenlehdessä Revanssissa viime torstaina 11.2.2016. Lehden levikki 19000 kpl koko maahan. Yli 10 vuotta sitten Helmi teki ystävyyssopimuksen MTKL:n kanssa.

Luonnonvoimat ovat riittävän suuret, ja ne ovat myös kaikkialle ulottuvat. Luonnon neutraalista tapahtumisesta tulee uusia tosia. Uudet todet ovat joustamattomia, kunnes taas uudet todet vääntävät ne uusimman mukaisiksi, tai hajottavat luonnon kiertoon. Pysähtyneisiin todellisuuskäsityksiin ei ole aihetta. Mikään ei ole pysähtynyttä. Evoluutio etenee hiljalleen. Koko ajan.

Ei riitä, että tiedostamme yhden kerran itsemme ja todellisuuden lopunkin kaiken. Tarvii tehdä tiedostelemista, tuon tuosta, uudestaan ja uudestaan. Tapa tiedostella tuon tuosta pitää otuksen hyvin realismissa. Maapallo on rikas planeetta, jolle ihminen on kehittänyt lisääntyvän köyhyyden. On aihetta suuntien tarkistelemiseen, tuon tuosta. Tauotta eteenpäin uurtaminen johtaisi vain hitaaseen köyhtymiskuolemaan.

Tosiasioiden, muuttuvan, uuden todellisuuden kohtaamiset kuluttavat myös paljon otuksen voimavaroja, ja sellaisesta on sitten seurauksena illalla luonnollinen väsyminen ja oikein hyvät yöunet. On muutenkin monipuolisesti terveellistä kohdata päivän mittaan uusiutuvaa todellisuutta. Kun havahtuu todellisuuteen, samalla tulee ulos vieraantuneisuudesta.

Vieraantuneisuus on muistisairauksien ja kaikkien muidenkin vanhuudenvaivojen varhaismuoto. Otus voi alkaa vieraantumaan jo nuorena, mikä enteilee huonoa terveyttä ja varhaista kuolemaa. En ole kuullut kenenkään muun esittävän tätä ajatusta, joten tämä on minun julkaisua. Esimerkiksi mielenterveys-umpiosta ulos ympäröivään yhteiskuntaan ja laajempaankin todellisuuteen lähteminen ja siellä monipuolinen osallistuminen vie otuksen vieraantuneisuudesta realismiin ja kaikinpuoliseen rikastumiseen. Havahtuilemaan, tiedostelemaan.

Osallistuminen tarkoittaa sitäkin, että joka päivä tekee ympäröivään todellisuuteen tarvittavat muutokset omin käsin. Kaikki toden puhuminen ja kirjoittaminen tekee todellisuudesta aina vaan oikeudenmukaisemman.

Juha Korkee, ajattelija Hyvinkäältä

Revanssi löytyy netistä Mtkl:n sivuilta Julkaisut -linkin takaa, viimeisin numero osoitteesta:
mtkl.fi/wp-content/uploads/2014/04/Revanssi_2016-1_kevyt.pdf