Lomaodotuksia

Jokaisella on oma näkemyksensä hyvästä lomasta, lomaa odotetaan innolla. Loma kuuluu suomalaiseen työkulttuuriin. Jos ollaan työssä, kaivataan lomaa vastapainoksi. Moni työssäkävijä kaipaa kesälomaa. Loma on osa kulttuuria, joskus on vaikeaa itse asennoitua lomanviettoon.

Olen sairaseläkkeellä ja on vaikeaa odottaa lomaa, kun on tavallaan ”jatkuvasti lomalla”. Lomaan kuuluu mökillä oleminen ja rauhoittuminen ja irtiotto arjesta. Arki on erillään lomasta. Monet suunnittelee isoja reissuja ja käyntiä eri puolella Suomea ja maailmaa. Lomalla on kiireistä, vaikka tärkeää olisi vain olla ilman mitään suunnittelua. Itse pidän käymisestä eri paikoissa. Yhdistyksissä minulle on sanottu, että on tärkeää levätä, jotta jaksaa syksyllä. Ehkä näin, mutta irrottautuminen on hankalaa.

Mitä voi odottaa lomalta on kysymys, jota kannattaa pohtia pitkään ja hartaasti. Jokaisella on yksilöllinen odotusarvo lomasta. Luonnossa kulkeminen ja vaeltaminen on yksi vaihtoehto paletissa.

Lomaa on kesällä ja jouluna, työ on vaativaa ja vaatii vastapainoa. Itse nautin erilaisista virikkeistä. Virikkeitä tarvitaan aika ajoin, touhuaminen on minulle tärkeää.

Tulevaisuudesta en osaa sanoa, mutta se varmaan yllättää. Toivotan henkilöille, jotka pitävät lomaa menestystä lomalle. Pysykää rauhallisina ja älkää järkyttykö kun palaatte arkeen.

13.07.2022 Käpylässä

Arto Haatanen