Helmin merkitys minulle

En voi ylikorostaa Helmin merkitystä elämässäni. Helmi on minulle kuin nainen, jota rakastan ja jonka kanssa olen naimisissa. Tai enemmän: 40% ensiliitoista päättyy avioeroon, mutta uskon, että tämä liitto kestää. Olen saanut hyviä ystäviä Helmistä. Tapaamme myös Helmin ulkopuolella, mikä jotenkin kruunaa Helmi ystävyyden. Tunnen tulevani hyväksytyksi sellaisena kuin olen, mikä mielenterveyskuntotujalle on tervehdyttävää. Syynä tähän lienee, että ystävillänikin on mielenterveyden ongelmia.

Saattaa tuntua oudolta ja liioiteltulta, mutta koen, että on etuoikeutettua olla mielenterveyskuntoutuja tässä maassa ja mukana Helmin tapaisen yhdistyksen toiminnassa. Sairaseläkeläisenä saan mielinmäärin harrastella ja puuhastella mitä haluan vapaana kuin taivaan lintunen. Meidän hyvinvoinnin eteen tekevät paljon töitä toimihenkilömme. Varmaankin he osaksi nauttivat työstään, mutta työ on aina työtä: kun on pakko nousta joka arkipäivä samaan aikaan ja pitää tehdä raskasta työpäivää – minulle se ei sopisi. Itse saan vain istuskella Siskon salissa ja jutella ystävieni kanssa. Haluaisin kiittää kaikkia toimihenkilöitämme, mutta en ala nimiä luettelemaan. Tai sen haluan mainita, että erityisen kiitollinen olen keittiöhenkilökunnalle. He tekevät todella tärkeää työtä. On niin mahtavaa päästä saman pöydän ääreen ystävien seuraan syömään maittavaa lounasta. Hyvä ruoka hyvässä seurassa jne…

Ystävyyden lisäksi ole saanut myös pikkasen eräänlaista julkisuutta. Sekin on inhimillinen tarve, mitä olen päässyt tyydyttämään. Olen saanut pitää taidenäyttelyitä, minut valittiin vuoden helmiläseksi vuonna 2020 ja esimerkiksi Runebergin päiväksi kirjoittamani runoni noteerattiin isoin kehuin.

Kirjoitan tätä yöllä ja seuraavana päivänä on tulossa minulle kaksi Helmi ystävää kylään. Pidän heille pöytäpuheen, minkä voisin tähän kirjoittaa:

Haluan pienen pöytäpuheen pitää.

Toivottavasti siinä jonkinlainen pieni aatos itää.

 

*******:lle ja *******:lle runoilen, ja sen soisin

jos sen avulla lounaspöytään iloa pikkasen toisin.

 

Tärkeitä ovat ystävät.

Ne mieltä piristävät.

 

Ilman ******** ja *******.

mua yksinäisyys piinaa.

 

Varsinkin näin koronan aikaan,

on hienoa et pääsee osallliseksi ystävyyden taikaan.

 

Siis kun sulkivat Helmin.

Takia sen koronan kelmin.

 

Toivon et tapa säännöllinen tulis vierailuista,

niin onnelinen olisin siitä, etten vastaavaa muista.

Minulla on ongelmia kodinhoidon suhteen ja jos vierailuista tulisi säännöllinen tapa, niin se edesauttaisi sitä, että pitäisin kotini siistinä ja pesisin hieman aktiivisemmin vaatteitani.

Petri Keckman 6.2.2021